Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Dzidka 18:36, 22 lis 2014

Dzidka 18:37, 22 lis 2014

AgnieszkaW 18:42, 22 lis 2014

Znam dwa egzemplarze kasztana jadalnego rosnących niedaleko mnie (a u nas zima bywa bardzo ostra i mroźna), oba pięknie owocują, ale jeden niestety nadmarza każdej zimy i wygląda coraz gorzej (jest na przewiewie), ten drugi od zachodu ma las i "trzyma się" nieźle. Zapewne bardziej chodzi o mroźne wiatry niż temperaturę. Jeśli masz osłonięty ogród, to może się uda? Przyrządzałaś jakoś kulinarnie swoje kasztany, bo pięknie i smakowicie wyglądają
Dzidka 18:57, 22 lis 2014

laurowisnia napisał(a)

Trudno ocenić wysokość, ale zabawię się i dam 10-15lat.
.

Zbyszku, Agaty strzał celniejszy .
Przymierzałam się i ma co najmniej 3 m.

laurowisnia napisał(a)
A ja jeszcze zapytam czy masz u siebie kalimeris? Czy wiesz coś o tej roślince?

Nie mam i nie pamiętam, by w zaprzyjaźnionych ogrodach ją widziałam.
Dzidka 19:04, 22 lis 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Znam dwa egzemplarze kasztana jadalnego rosnących niedaleko mnie (a u nas zima bywa bardzo ostra i mroźna), oba pięknie owocują, ale jeden niestety nadmarza każdej zimy i wygląda coraz gorzej (jest na przewiewie), ten drugi od zachodu ma las i "trzyma się" nieźle. Zapewne bardziej chodzi o mroźne wiatry niż temperaturę. Jeśli masz osłonięty ogród, to może się uda? Przyrządzałaś jakoś kulinarnie swoje kasztany, bo pięknie i smakowicie wyglądają

Ze zdjęć wynika, że mój /ten drugi/ przemarzł po zimie 2010/11.
U sąsiada, który ma bardziej osłonięty ogród, równolatek mojego kasztana przetrwał.
Kulinarnie nie próbowałam, jakoś odkładałam na potem, no i nie zdążyłam.
Muszę dopisać, że nie zawsze owoce były ładnie wykształcone.
Ale musiały być smaczne, bo zawsze jakiś amator podkradał te opadnięte.

Dzidka 19:21, 22 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Dzidko, co wiesz o Hydrangea involucrata (otulona), jest bardziej wytrzymała niż ogrodowe?

W Kiftsgate odkryłam nie znaną mi hortensję.

Niestety nie było jej w sprzedaży. Bo na pewno bym, się na nią skusiła.
Żałowałam, że nie mieli jej oznaczonej.
Przypuszczam, że to jest ta o którą pytasz.

Piękne są te otulone pąki.
Nie przypominam sobie, bym ją widywała w później zwiedzanych ogrodach.

Pszczelarnia napisał(a)
Właścicielka Kiftsgate prowadzi bloga i tam dopiero, czytając, odkrywam ten piękny ogród na nowo.

Koniecznie muszę odnaleźć jej blog.
Dla mnie ten ogród, był naj.. naj..., taki miękki, kobiecy.

barbara_kraj... 19:25, 22 lis 2014

Serce zawsze się kraje, jak ginie któraś z ulubionych roślin.
Ciekawe, dlaczego wciąż podejmujemy nowe wyzwania, wciąż eksperymentujemy?
Gardenarium 19:33, 22 lis 2014

Jak popatrzyłam na te hortensje, to poczułam się jak W Kiftsgate we wrześniu edit..teraz doczytałam...że to jest Kiftsgate Myślałam na początku, że to u Ciebie.

Instagram Ogrodowiska
Dzidka 19:45, 22 lis 2014

paniprzyroda napisał(a)
Astry, które pokazujesz są piękne, nie widziałam takich w realu, szczególnie ten pilus, na zdjęciu pokrojem i kwiatem przypomina mi jakiś krzew wiosenny pozdrawiam

laurowisnia napisał(a)

Aster wrzosolistny mam dzięki Tobie, od razu go rozpoznałam w szkółce, bez Twoich fotek bym chyba nie zwróciła na niego uwagi.

mira napisał(a)
Zobacz jak to się dzieje : byłam ostatnio w OB we Wroclawiu i jak zobaczyłam astra wrzecionkowego czy jak tam to od razu pomyslałam o Tobie i jak pstrykałam zdjęcia to sobie myslę musze dla Dzidki zrobić fotkę hehe ale czy to zdjęcie gdzies publikowałam - muszę poszukać

pozdrawiam

Uśmiecham się zadowolona, bo być kojarzoną z astrami, to wspaniałe.

To kwiaty niezwykłe w Anglii uważane za symbol elegancji i delikatności, przed wiekami polecały je ... czarownice, znachorki i wróżki jako talizman miłości.
Nie od parady są przecież /jak wszystkie stokrotkowate/ podopiecznymi planety Wenus.

Po łacinie aster znaczy gwiazda. Jedna z legend dotyczących powstania tych wyjątkowych kwiatów mówi o tym jak zodiakalna Panna spojrzała kiedyś w dół na Ziemię i nie zobaczywszy żadnych gwiazd, wybuchła rzewnym płaczem. To właśnie z jej łez, które przebyły długą drogę z nieba i spadły na łąkę, wyrosły pierwsze astry.
Tak pięknie napisała o nich Weronika Kowalkowska.
Dzidka 19:47, 22 lis 2014

Gardenarium napisał(a)
Jak popatrzyłam na te hortensje, to poczułam się jak W Kiftsgate we wrześniu edit..teraz doczytałam...że to jest Kiftsgate Myślałam na początku, że to u Ciebie.

Danusiu, niech te słowa będą prorocze
Może i u mnie w ogrodzie zagości.