Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Pnącza » Powojnik - Clematis

Powojnik - Clematis

Kasiek 15:51, 16 mar 2013

Ja moge z czystym sercem polecic Rubensa,wbrew pozorom co o nim pisza -u mnie ta roslina byla traktowana po macoszeniu ( nie wiedzialam co kupilam) i tak jest do dzisiaj- pelne ,palace slonce,czesto za duzo wody (ze wzgledu na inne rosliny) wiatrzycho (mieszkam na duzej gorze do Alp mam okolo 150 km) i moja niewiedza W tamtym roku kwitl od konca kwietnia do listopada-oto dowod na to jak jest obsypany kwiatami

Kasiek 15:54, 16 mar 2013

Rubensa sprezentowalam kolezance w Polsce,mieszka na Mazurach,u niej rowniez kwitnie przepieknie
Kasiek 15:55, 16 mar 2013

Kasiek 15:57, 16 mar 2013

Naprawde goraco polecam Rubensa
Moniika 16:38, 16 mar 2013

Kasiek napisał(a)
Naprawde goraco polecam Rubensa

Kasiu ! Niesamowity ten Rubens i Ciebie!! Kupię sobie takiego !
Moniika 16:45, 16 mar 2013

alinak napisał(a)
chcę przypomnieć że wszystkie powojniki późno kwitnące można na wiosnę przyciąć nawet do 30 cm-młode i 60 cm starsze nad ziemią . rozkrzewią się ładnie .
natomiast te wcześnie kwitnące przycinać tylko suche i przemarzłe pędy albo w ogóle .
chcę też uświadomić tym co zaczynają z powojnikami że pozornie suche łodygi puszczają pąki i czekajmy z cięciem tych pozornie suchych pędów do pełnej wiosny

wcześnie kwitnące - KAKIO I PILLU

Alinko ! A co zrobić jak stare liście nie opadły tylko suche wiszą na pedach... Starałam sie je wygrzebać ale np Krakowiak ma takie delikatne pędy i takie u mnie poskręcane że sie rwą jak próbuje te liście usunąć .. Strasznie mnie to martwi! Zreszta liście ma tez Lech Wałęsa , polish spiryt i Gipsy Queen i Ks. Diana tyle ze one maja grupsze pędy i jakoś delikatnie mi sie udaje je usuwać powoli. Czy to normalne ze liście nie spadają same? Muszę je wszystkie wyskrobać? Zawsze tak robię ale tyle z tym roboty!! A Krakowiaka mam pierwszy rok więc nie mam z nim doświadczeń z poprzednich zim

alinak 17:15, 16 mar 2013

nie obrywaj starych liści . niektóre ... dużo odmian ma je całą zimę a jak zaczną wypuszczać nowe to te same odpadną . coś podobnie ja z grabami .tylko pędy możesz w ten sposób uszkodzić . a to działa opiekuńczo przed mrozem na nowe pączki
KasiaBawaria 19:42, 16 mar 2013

Kasiek napisał(a)
Ja moge z czystym sercem polecic Rubensa,wbrew pozorom co o nim pisza -u mnie ta roslina byla traktowana po macoszeniu ( nie wiedzialam co kupilam) i tak jest do dzisiaj- pelne ,palace slonce,czesto za duzo wody (ze wzgledu na inne rosliny) wiatrzycho (mieszkam na duzej gorze do Alp mam okolo 150 km) i moja niewiedza W tamtym roku kwitl od konca kwietnia do listopada-oto dowod na to jak jest obsypany kwiatami

Kasiek,a masz jakies zdjecie z bliska?
Kasiek 21:36, 16 mar 2013

Kasiu sasiadko,nie mam,zrobie je w tym roku tz za dwa miesiace Tutaj sa sprzedawane w kazdym ogrodniczym i Obi , cena okolo 15 € ,w necie za 5-6 € mozna kupic Podaje linka:
http://clematisonline.de/fruehbluehende-clematis/8-clematis-montana-rubens.html
u mnie duzo dluzej kwitnie
Kasiek 21:38, 16 mar 2013

tu widac go lepiej: http://www.sadowniczy.pl/product-pol-85953-Powojnik-Clematis-Montana-Rubens-botaniczny.html