Witam, mam pytanie - mam w ogrodzie ok 7 powojników - (tylko jednego znam - to Jerzy Popiełuszko - reszta to dla mnie nn niestety

Ale... jeden z nich - najstarszy - jest u nas juz chyba ok 10 lat - pięknie rośnie, co roku zakwita masą kwiatów (ciemnofioletowych) a potem zaczyna jakby schnąć od dołu, lub niektóre pnącza - część zaschnie - a reszta nadal pięknie kwitnie. W pewnym momencie w sumie cały dół powojnika jest suchy, a góra gęsto zielona. Na razie tak zachowuje się tylko ten jeden. Przeczytałam, że to uwiąd powojnika spowodowany często złymi warunkami. Cztery rosną obok siebie - tylko jeden tak choruje (tfu tfu na razie). Reszta jest co prawda dużo młodsza i nie wiem co będzie w przyszłości ale na razie problem jest z jednym, Proszę powiedzcie jak sobie z tym radzicie? Przeczytałam żeby opryskać topsinem M500 ale co jeszcze mogę dla niego zrobić? podsypać kompostem? dosypać dobrej ziemi? nawozić? (czym?) Proszę o trochę Waszych doświadczeń...
(chyba, że jest tu gdzieś już to opisane - ale nie znalazłam - to rzućcie mi linkiem pliss)