Na pewno potrzebne są mi dwa powojniki: jeden do róż westerland i teraz pytanie jaki pasuje? Cieniuje orzech sąsiada ale jest kilka godzin słonecznie. Jaka jest minimalna szerokość rabaty pomiędzy podmurówka ogrodzenia a obrzeżem, żeby powojnik miał się dobrze? Mam tam taką zwężającą się rabatę i nie wiem w którym jej miejscu ma szansę przeżyć

Drugi do róży new dawn na kratkę przy tarasie i tam cień będzie tylko późnym popołudniem. Właściwie to już mi tam rośnie od ubiegłego roku powojnik Janny grupa atragene (dokształciłam się

) a róży jeszcze nie ma, bo mi się nie udało jej zdobyć jesienią

Czy Janny to dobry wybór? Wsadziłam go na podwyższonej rabacie tak jakby za planowana różą, żeby go trochę cieniowała. Kratka jest ustawiona dokładnie prostopadle do południa. W sumie kwitną w różnym czasie może dodać jeszcze jeden, kwitnący później? Wrzucam stare zdjęcie - wiem, że wszystko jest tam nie tak na tej rabacie- będę zmieniać. Malutki powojnik jest w samym rogu. Póki co wygląda, że przeżył zimę

Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia jak był w najlepszym momencie w ubiegłym roku

Widać, że jestem nowa

Doradzicie coś? A może ktoś ma u siebie jakieś ciekawe połączenia z tymi różami?