Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Magara 22:42, 14 maj 2024

Ania, fajnie że się kwiaty pojawiają Chociaż bodziszki... w maju???
Ale ja też się cieszę jak dziecko na wszystko co zakwita i staram się nie patrzeć na to co zmarzło.
O baptysji zawsze myślę na wiosnę, jak ją widzę w ogrodach na O., później mi umyka, trzeba lepiej w pamięć wpisać

Napisz proszę, jak duże sadzonki brzozy GT kupowałaś i jak szybko przyrastają. Ta z cienia bardziej mi się podoba
ajka 15:45, 15 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Ale pięknie u ciebie tyle różnego kwiecia i tyle kolorów , kocimiętka śliczna zgrabna ładna kuleczka to jakaś odmiana specjalna bo kocimiętkę kojarzę jako taka rozmaslona ,rozłożysta bardziej , chyba że to winna kotów które w niej lądują

Hej Narsiliia, nie jestem pewna ale to chyba kocimiętka Walker's Low, rośnie u mnie wzdłuż ścieżki do huśtawki w pełnym słońcu.

Mam jeszcze Six Hills Giant i tamta faktycznie jest wielka i rozłożysta i jeszcze nie kwitnie, ale jest bardziej w cieniu.

Nie wydaje mi się by koty jakoś specjalnie się tarzały w jednej lub drugiej. Mój czasami podchodzi i skubnie.
ajka 15:46, 15 maj 2024

Polon napisał(a)

No i elegancko będzie
Ładnie u Ciebie kwitnie wszystko, jednak dobra ziemia to podstawa. Na moim piachu, nawet podlewanym, kwiatów znacznie mniej.

Polon może musisz postawić na inne gatunki? Szukaj takie na ziemie piaszczyste, ja zawsze szukam na żyzne i wilgotne.
ajka 15:49, 15 maj 2024

Magara napisał(a)
Ania, fajnie że się kwiaty pojawiają Chociaż bodziszki... w maju???
Ale ja też się cieszę jak dziecko na wszystko co zakwita i staram się nie patrzeć na to co zmarzło.
O baptysji zawsze myślę na wiosnę, jak ją widzę w ogrodach na O., później mi umyka, trzeba lepiej w pamięć wpisać

Napisz proszę, jak duże sadzonki brzozy GT kupowałaś i jak szybko przyrastają. Ta z cienia bardziej mi się podoba

Magara ja tak jak ty z baptysją mam z kosaćcami, zawsze obiecuję sobie, że dokupię nowy kolor i kicha. Znów się spóźniłam, teraz sadzi się chyba dopiero jesienią. A baptysji nawet nie znałam, znalazłam ją przez przypadek w ogrodniczym. Stała na wejściu i ładnie się do mnie uśmiechała

A sadzonka ta w cieniu ma jakieś 80cm szerokości, ta w słońcu prawie 2m. Jak kupowałam obydwie miały myślę około 30-40cm.

ajka 17:55, 15 maj 2024

Dziewczyny, część liści na buku wygląda dziwnie

Te na dole są normalne

A u góry jakieś podziurawione, z meszkiem, poskręcane. Nie widzę mszycy, czy to normalne?
Polon 20:49, 15 maj 2024

Może podczas przymrozku te liście były w pączkach i mróz je tak uszkodził? Zobacz to, może coś Ci się poskłada w całość
https://www.dionp.pl/poskrecane-liscie-drzew-i-krzewow-owocowych/

Gleba u mnie nawet nie tyle piaszczysta, co jałowa. Piaszczysta jest przepuszczalna, a to coś u mnie jak wyschnie, to jak beton, kilof potrzebny. Liczę na to, może naiwnie, że w końcu się jakość obudzi. Pod rośliny daję kompost, nowe rabaty przygotowuję z kartonami i skoszoną trawą, tam gdzie udało się uzyskać jakiś cień jest jakby lepiej.
Jak to co mam padnie, to pójdę w pustynne
Magara 22:49, 15 maj 2024

ajka napisał(a)

A sadzonka ta w cieniu ma jakieś 80cm szerokości, ta w słońcu prawie 2m. Jak kupowałam obydwie miały myślę około 30-40cm.

Serio tyle szerokości mają czy wdarł się czeski błąd i o wysokości pisałaś???
Ile lat u Ciebie już rosną???

Z bukiem pytaj TARcię, ona ma bukowe doświadczenie.
Mi takie pokręcone liście się z mszycą kojarzą, ale raz, że na owocowych, a dwa, piszesz, że mszycy nie widać.
ajka 22:57, 15 maj 2024

Polon napisał(a)
Może podczas przymrozku te liście były w pączkach i mróz je tak uszkodził? Zobacz to, może coś Ci się poskłada w całość
https://www.dionp.pl/poskrecane-liscie-drzew-i-krzewow-owocowych/

Może, może, dzięki za link.

Gleba u mnie nawet nie tyle piaszczysta, co jałowa. Piaszczysta jest przepuszczalna, a to coś u mnie jak wyschnie, to jak beton, kilof potrzebny. Liczę na to, może naiwnie, że w końcu się jakość obudzi. Pod rośliny daję kompost, nowe rabaty przygotowuję z kartonami i skoszoną trawą, tam gdzie udało się uzyskać jakiś cień jest jakby lepiej.
Jak to co mam padnie, to pójdę w pustynne

Moja gleba jak wyschnie też jest jak skała, no ale ciemna i żyzna, to na pewno. Kartony to dobry pomysł, też tak robiłam.
ajka 22:58, 15 maj 2024

Magara napisał(a)

Serio tyle szerokości mają czy wdarł się czeski błąd i o wysokości pisałaś???
Ile lat u Ciebie już rosną???

Z bukiem pytaj TARcię, ona ma bukowe doświadczenie.
Mi takie pokręcone liście się z mszycą kojarzą, ale raz, że na owocowych, a dwa, piszesz, że mszycy nie widać.

Sprawdzałam tak na oko, ale jak chcesz jutro zmierzę miarką. Obydwie sadziłam 3 lata temu. Znalazłam posta jak je sadziłam, jedna zmieniła miejscówkę:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=100#post_2

Podyptam Tarcię, dzięki.
Magara 23:48, 15 maj 2024

Nie, miarką nie mierz
Bardziej mi chodziło o to, czy o wysokości czy o szerokości mowa