Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Rojodziejowa 21:27, 09 maj 2025

ajka napisał(a)

Rojodziejowa nie mam z nim żadnych problemów. Rośnie przy tarasie, nie jest w żaden sposób osłonięty i jedynie końcówki gałązek ma czasem przymarznięte. Ślicznie się przebarwia, polecam.

Kurczę, u Ciebie jednak sporo cieplej… Hmm no kusi, ale do tej pory wystrzegałam się tych wrażliwszych roślin. Tutaj pewnie byłoby ryzyko. Ale piękny jest!
Magara 22:13, 09 maj 2025

ajka napisał(a)

Magarko te wijące ścieżki i ścieżka przy tarasie nie mają obrzeży, bo ja właśnie chciałam by tak się trochę nierówno rozmywały między rabatami. Łopatą wykopana jest tak jakby rynienka, która została wyściełana agrowłókniną i wysypana kamieniami.

Aaa, zamysł słuszny, faktycznie, o ile ścieżka między rabatami
Ja w trawniku usiłuję coś wykombinować, ciężko mi myślenie idzie
vita 10:24, 11 maj 2025

ajka napisał(a)

Amsonia to nowa roślinka, wspomniałaś o zakupach?
Ciekawe rozwiązanie ze ścieżką, wygląda bardzo naturalnie
vita 10:31, 11 maj 2025

ajka napisał(a)
Powojniki w tym roku ruszyly ostro z kopyta. To anabelle, powojnik płożący.

Chyba 'Arabella'? Napisałaś 'płożący', co podsunęło mi pewien pomysł, bo ten powojnik może też zadarniać. W tym miejscu będzie doskonale wyglądał, ma wystarczająco dużo miejsca i chwast nie będzie ci przerastał Doskonały pomysł na tego typu powojnika
ajka 12:38, 11 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Kurczę, u Ciebie jednak sporo cieplej… Hmm no kusi, ale do tej pory wystrzegałam się tych wrażliwszych roślin. Tutaj pewnie byłoby ryzyko. Ale piękny jest!

Jeżeli chcesz zaryzykować, to ten egzemplarz warty jest tego
ajka 12:39, 11 maj 2025

Magara napisał(a)

Aaa, zamysł słuszny, faktycznie, o ile ścieżka między rabatami
Ja w trawniku usiłuję coś wykombinować, ciężko mi myślenie idzie

Ścieżka w trawniku to u mnie temat na przyszłość, ja wolę płyty chyba niż kamień.
ajka 12:39, 11 maj 2025

vita napisał(a)

Amsonia to nowa roślinka, wspomniałaś o zakupach?
Ciekawe rozwiązanie ze ścieżką, wygląda bardzo naturalnie

Amsonia jest chyba już u mnie ze 2 lata
ajka 12:44, 11 maj 2025

vita napisał(a)

Chyba 'Arabella'? Napisałaś 'płożący', co podsunęło mi pewien pomysł, bo ten powojnik może też zadarniać. W tym miejscu będzie doskonale wyglądał, ma wystarczająco dużo miejsca i chwast nie będzie ci przerastał Doskonały pomysł na tego typu powojnika

No tak - Arabella, tak to jest jak pisze się z głowy. Ja kupowałam go z myślą, by wchodził mi na taras i trawy, ładnie się z nimi łącząc i pięknie kwitnąc oczywiście. Co do chwastów, to spod powojnika nie powinno ich być widać. Powiem wam, że w zeszłym roku powojniki były u mnie bardzo słabe, a w tym roku szał normalnie. Chyba się wszystkie dobrze przyjęły
Kordina 12:45, 11 maj 2025

vita napisał(a)

Płożący? Ciekawe jak wygląda w pełni rozkwitu i na ile rzeczywiście zadarnia powierzchnię. Aniu masz zdj ?
ajka 14:12, 11 maj 2025

Kordina napisał(a)

Płożący? Ciekawe jak wygląda w pełni rozkwitu i na ile rzeczywiście zadarnia powierzchnię. Aniu masz zdj ?

Kordina możesz spojrzeć tutaj https://zszp.pl/roslina/roslina-tygodnia/powojnik-arabella/, własnych zdjęć jeszcze nie mam, ale nawet jak wpiszesz w google "arabella powojnik płożący", mnóstwo zdjęć ci wyskoczy, gdzie ten powojnik nie jest prowadzony po słupach