Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Leny.

Ogród Leny.

Lena 10:19, 15 paź 2011

Dominko

Czy to jest Głowocis???
Domi 11:22, 15 paź 2011

Zrobię bardziej szczegółową fotkę i porównamy.
Domi 12:31, 15 paź 2011

Porównałam, porobiłam zdjęcia.Głowocis ma dłuższe i bardziej miękkie igły od cisa.
Po lewej cis, po prawej głowocis:

Po lewej cis, po prawej głowocis:
Domi 13:00, 15 paź 2011

Teraz będzie znacznie trudniej
Po lewej inna odmiana cisa, po prawej ten sam głowocis:

Igły są dłuższe, bardziej miękkie, rzadziej rozmieszczone, pędy sterczą w górę. Gdyby ten Twój miał owoce, sprawa byłaby jasna. Ciężko ocenić na podstawie zdjęć. Ja nawet nie wiem jaką mam odmianę głowocisa, bo na etykiecie w szkółce była tylko polska nazwa "głowocis". Ten głowocis jest po prostu miękki w dotyku, nie jest taki sztywny i zwarty jak cis. Zobaczymy co nam wyrośnie.
Lena 13:17, 15 paź 2011

Dominko,faktycznie trudno stwierdzić jakiego ja pokazałam na zdjęciu.Ma dwa równoległe paseczki jasno srebrne i miękki w dotyku ,ale igły krótsze od normalnych cisów.
Pozostaje czekać na owoce
Dziękuję
Lena 13:18, 15 paź 2011

Zapomniałam dodać ,że zdjęcia robisz przepiękne
Domi 13:23, 15 paź 2011

Dziękuję!
Lena 09:02, 16 paź 2011

Witajcie w mrozny,niedzielny poranek
Wczoraj pół dnia spędziłam na pracach w ogrodzie,gdzie z przerażeniem w oczach ściągałam matę z rabat - założoną w pierwszym roku powstawania ogrodu.
Pod nią , a raczej na niej kłębowisko korzeni,przyklejonych do maty.
Dodatkowo mnóstwo korytarzy powstałych zapewne dzieki nornicom i innym podziemnym stworkom ...brrrr

Wniosek - stanowczo odradzam tego typu "udogodnienia"

A teraz parę mroznych zdjęć dzisiejszego poranka

Syla 09:28, 16 paź 2011

Witaj Lenko o poranku ...
Widzę rewolucję agrowłókninową i słusznie , ja również się jej pozbyłam a efekty jej użycia były również dramatyczne .....

Z racji ,że mieszkamy niedaleko od siebie , mrozik w nocy dotarł i do mnie. Na moje nieszczęście nie zdążyłam pochować donic z roślinami..... nie tak..... nie pochowałam ich jeszcze bo spodziewam się dzisiaj gości . No pozostało mi tylko mieć nadzieję , że nic im nie będzie . No trudno darmo ..... kto nie ryzykuje .... miłego dnia
bozena72 09:28, 16 paź 2011

Witaj Lena jestem pod wrażeniem Twoich pieknych tulipanów - pewnie jest jakaś zasada ich pielęgnacji żeby były tak piękne ?

Ja w tym roku otrzymałam w prezencie b.dużo cebul z holandii od kuzynki wiem że nie powinnam ich sadzić wiosną ale zasadziłam i o dziwo zakwitła jedynie 1 szt. pięknej bordo lilii no i bardzo takie nieokazałe ze 3 szt. tulipanów dosłownie po jednym kwiatku takim lichym (

W tym roku mam nadzieje że zrobiłąm to prawidłowo sadzenie mam za sobą zastanawiam się tylko czy te zasadzone wiosną przetrwały w podłożu i czy jest szansa że zakwitną wiosną??

Pozdrawiam i będę wdzięczna za porady w kwestii tulipanów )