Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:25, 25 sie 2020

Helen napisał(a)
Wiola, czy możesz mi pokazać jak teraz wygląda u Ciebie świdośliwa? I jaką duża sadziłaś i o ile urosła w ciągu roku?

Sadziłam rok temu końcem lipca ... miała ok. 1,40 wys.
W zeszłym roku nie przyrosła w ogóle,bo wiadomo szła w korzenie, a w tym przyrost ok. 30 cm... widzę,że się zagęściła bardziej

Lipiec 2020

Lipiec 2019

Lipiec 2020

Helen 22:31, 25 sie 2020

Wiola, dziękuję bardzo też będę chciała zakupić
kupowałaś stacjonarnie, prawda?
Wiolka5_7 22:51, 25 sie 2020

Helen napisał(a)
Wiola, dziękuję bardzo też będę chciała zakupić
kupowałaś stacjonarnie, prawda?

Proszę bardzo
Tak stacjonarnie i chcę jeszcze jedną kupić na rabatę przyrarasową ,ale niestety nie ma w tej szkółce większych,tylko maluchy po kolana

MiluniaB 00:44, 26 sie 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Albo mają grzyba, trzeba je podlewać, bo w suche lato mają przyschnięte źdźbła, długo się zbierają po zimie.... nie to co hakonki,seslerie, molinie... te rosną u mnie super bez opieki

Prawda, prawda carexy wymagają opieki. U mnie też niezbyt rosły. Już chciałam się skusić na nową odmianę (nie pamiętam nazwy) podobne do evergold, ale z dłuższymi źdźbłami. Już miałam je w ręku, ale odstawiłam mam z nimi złe wspomnienia.
sarenka 07:18, 26 sie 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Albo mają grzyba, trzeba je podlewać, bo w suche lato mają przyschnięte źdźbła, długo się zbierają po zimie.... nie to co hakonki,seslerie, molinie... te rosną u mnie super bez opieki

Mam carexy dopiero rok, ale zwrócę na nie uwagę choć to prawda- długo się zbierają i kępy nie zawsze są ładne po zimie, tzn słabo odbijają.
Hakonechloe też mam pierwszy rok,ale one słabiutkie i musiałam je wykopać przed kładzeniem rury w rabacie i teraz nie mam gdzie ich posadzić.
Jak myślisz gdzie mogłabym je dać? Może przy tarasie? Będzie niedługo robiony to we wrześniu bym tam posadziła. W ogóle zastanawiam się nad obsadzeniem tarasu, mam nadzieję,że coś mi podpowiess jak już będzie gotowy do sadzenia
Wiolka5_7 08:34, 26 sie 2020

MiluniaB napisał(a)

Prawda, prawda carexy wymagają opieki. U mnie też niezbyt rosły. Już chciałam się skusić na nową odmianę (nie pamiętam nazwy) podobne do evergold, ale z dłuższymi źdźbłami. Już miałam je w ręku, ale odstawiłam mam z nimi złe wspomnienia.

Carexy na początku rosły super, dopiero z czasem zaczeły kiepsko wyglądać...
Ja też mam źle wspomnienia i wywaliłam sporo i już nie kupuję
Wiolka5_7 08:36, 26 sie 2020

sarenka napisał(a)

Mam carexy dopiero rok, ale zwrócę na nie uwagę choć to prawda- długo się zbierają i kępy nie zawsze są ładne po zimie, tzn słabo odbijają.
Hakonechloe też mam pierwszy rok,ale one słabiutkie i musiałam je wykopać przed kładzeniem rury w rabacie i teraz nie mam gdzie ich posadzić.
Jak myślisz gdzie mogłabym je dać? Może przy tarasie? Będzie niedługo robiony to we wrześniu bym tam posadziła. W ogóle zastanawiam się nad obsadzeniem tarasu, mam nadzieję,że coś mi podpowiess jak już będzie gotowy do sadzenia

Obserwuj... moje na początku też rosły ładnie, z czasem zaczęły kaprysić... nie to co hakone w pierwszym roku nie licz ,że hakone się dużo rozrośnie,bo jak wszystkie rosliny musi się ukorzenić,dopiero w kolejnych latach szaleje

Ja posadziłam duuużo hakonek przy tarasie, pięknie falują
Coś może wymyslimy....
sarenka 20:37, 26 sie 2020

Wiola,a jak przygotowałaś teren pod trawnik?
Wiolka5_7 20:53, 26 sie 2020

sarenka napisał(a)
Wiola,a jak przygotowałaś teren pod trawnik?

Przekopałam z ziemią rodzimą dużo kompostu i mączki bazaltowej i tak leżało do wiosny...
Wiolka5_7 21:09, 26 sie 2020

Łapki mnie świerzbiły i podzieliłam sobie 2 kępy Gracillimusów
Wiadomo nie ta pora itp.ale trawy na zimę zadołuję bafź schowam do piwnicy

Po tygodniu trawy żyją i widać,że rosną.... pierwszy raz o tej porze robiłam takie podziały,ale widzę ,że będzie dobrze...

Przed
Widać jak płytko się korzenią...

Po... znajdź różnicę...

Ciekawe jak się skończy eksperyment ...