Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 08:12, 03 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)

Toś mnie koleżanko zabiła tą fotką ja kupiłam keidyś Rozanne, z podziału po roku udało mi się zrobić 2 sadzonki i co roku mi marniały - teraz mam jedną nierokującą na kwitnienie Tylko u mnie ma sucho, słaba gleba i cień. Pewnie to wszystko razem do kupy dało taki rezultat. U Ciebie mają dużo słonka w ciągu dnia?

Nie dziwię się, że trawnik Ci się podoba, bo mega wymiata

Niezła kępa co nie...

Ja chciałam wiosną je podzielić,ale się bałam je zepsuć i tak się rozrosły w sumie mają miejsce to mogą.
Moje rosną od zachodu,więc pół dnia w słońcu....

Trawnik na żywo jeszcze piękniejszy.... jestem zadowolona z tej mieszanki
Wiolka5_7 08:14, 03 lip 2021

Nowa12 napisał(a)
Ja kolejny rok mam pokusę żeby kupić Rozanne ale u Ciebie widać że trzeba im dać sporo miejsca. W byle szczelinę się ich nie wciśnie .

Kupuj kupuj a bedziesz bardzo zadowolona tak trzeba przeznaczyć sporo miejsca ,żeby wydobyć ich piękno
Wiolka5_7 08:16, 03 lip 2021

MiluniaB napisał(a)
Wiolu na cięciu drzew ja się nie znam, ale z własnego doświadczenia na zimozielonych wiem, że kiedyś z cięciem przesadziłam i moja piękna aurea nana padła

Zadbany trawnik jest bardzo ważny w ogrodzie - Twój pierwsza klasa

Szkoda twojego iglaka Mirellko

Akurat buki i graby lubią ciecie,więc się o nie noe boję

Oj tak mam porównanie jak było chwastowisko a jak teraz zielony dywanik... roznica ogromna... rabaty jakby wypiękniały jeszcze ....
Helen 10:01, 03 lip 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Niezła kępa co nie...

Ja chciałam wiosną je podzielić,ale się bałam je zepsuć i tak się rozrosły w sumie mają miejsce to mogą.
Moje rosną od zachodu,więc pół dnia w słońcu....

Trawnik na żywo jeszcze piękniejszy.... jestem zadowolona z tej mieszanki

Ja dzieliłam wiosną małą kępkę rozanne i obie super rosną i kwitną przepięknie. Raczej wolą więcej słońca niż cień.
Martka 11:21, 03 lip 2021

Wiolu ja nie wiem czy u Ciebie coś może wypięknieć jeszcze bardziej, bo osiągnęłaś jakąś niezwykłą idealność, nic przypadkiem, żadnych chybionych pomysłów, a ta plama Rozanne mnie też powaliła… jestem także fanką obornika i kompostu, widzę co wyczynia z roślinami i jakie im stwarza warunki. Cięcia zrobiłaś niezwykle efektowne. Na mnie czeka sporo cisów i graby. Choć jednego musiałam właśnie wymienić, nie przyjął się. Czy buki też tniesz?0
Aneta1309 11:24, 03 lip 2021

Cięcie mega drastyczne ale z pewnością wyjdzie im na dobre,ja swoje chyba za mało przyciełam w porównaniu do Twoich. Jak skończę z bukdami i cisami to chyba im poprawkę zrobię. Skończyć nie mogę bo zawsze jak mam wolne to akurat pada.
Trawnik mistrzowski ale Ty to wiesz
Wiolka5_7 11:33, 03 lip 2021

Helen napisał(a)

Ja dzieliłam wiosną małą kępkę rozanne i obie super rosną i kwitną przepięknie. Raczej wolą więcej słońca niż cień.

O dzięki za info ja się balam dzielic,bo dziewczyny pisaly,że bodziszki się zle dzieli... wiosną spróbuję tą wielką kępę podzielić
Wiolka5_7 11:42, 03 lip 2021

Martka napisał(a)
Wiolu ja nie wiem czy u Ciebie coś może wypięknieć jeszcze bardziej, bo osiągnęłaś jakąś niezwykłą idealność, nic przypadkiem, żadnych chybionych pomysłów, a ta plama Rozanne mnie też powaliła… jestem także fanką obornika i kompostu, widzę co wyczynia z roślinami i jakie im stwarza warunki. Cięcia zrobiłaś niezwykle efektowne. Na mnie czeka sporo cisów i graby. Choć jednego musiałam właśnie wymienić, nie przyjął się. Czy buki też tniesz?0

Martuś staram się jak mogę,ale idealnie nie jest,bo gdzies tam chwasty się walają np. no ,ale trudno wlosów z glowy rwac nie będę jest ładnie wg mnie,a że jeszcze Wam się podoba to bardzo cieszy...

Rozanne jestem zachwycona od początku... raz dwa się pięknie rozrósł w piękne kępy ,no i fajne jest w nim,że ja ani go nie podlewam,nie nawiożę a rośnie super i kwitnie az do mrozów a ja lubię takie niewymagające roślinki
Polecam Ci go w 100 %

Widzę,że Ty też wzięłas sobie do serca rady Toszki i super,roslinki się odwdzięczą

Szkoda Twojego grabika
Tak opitoliłam i graby i buki...
Kasia_CS 11:43, 03 lip 2021

Tzn bodziszka rozanne bardzo się mi się źle dzieliło, więc przy probie podziału pół kępy straciłam, bo okazało się, że jednak mimo ostrożnego krojenia nie trafiłam na ukorzeniona część. Do dzielenia słusznie nie cieszy się dobrą sławą.
Wiolka5_7 14:03, 03 lip 2021

Aneta1309 napisał(a)
Cięcie mega drastyczne ale z pewnością wyjdzie im na dobre,ja swoje chyba za mało przyciełam w porównaniu do Twoich. Jak skończę z bukdami i cisami to chyba im poprawkę zrobię. Skończyć nie mogę bo zawsze jak mam wolne to akurat pada.
Trawnik mistrzowski ale Ty to wiesz

Obcięłam tyle ile siegnelam z drabiny
Liczę na zagęszczenie korony...

Wlasnie ja dziś miałam ciąć buksy a tu co chwilę pada, no trudno buksy nie uciekną a z deszczu się cieszę i roślinki również...

Trawnik fajnie się poprawił po nawozeniu i wodzie z nieba i teraz zachwyca po kolejnym pieleniu