Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 11:45, 22 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Ty też już po wertykulacji??? Ja planuję na weekend. Trawnik mam w tragicznym stanie, samo siano. Za nisko chyba skosiłam jesienią i psy biegając mi go wydeptały. Mam nadzieję, że po wertykulacji, nawiezieniu i podlaniu odżyje...

Tak ,poszło raz dwa.U mnie też było tego siana,nie spodziewałam się .Mój był wysoki ,musiałam go nisko przyciąć.

Ja też mam nadzieję, że trawnikowi to wyjdzie na dobre
Wiolka5_7 11:49, 22 mar 2022

April napisał(a)
Wiolka, bardzo równo masz przycięty żywopłot. Nawet jedna gałązka nie odstaje, ty jesteś perfekcjonistka
Trawnik wydaje się że wygląda bardzo dobrze. Zasililiście, podlaliście, pójdzie jak burza
Ja podobnie jak Mrokasia, mam psie ścieżki wydeptane... A wertykulować nie mogę bo wertykulator trzeci tydzień w naprawie. Masakra jakaś. Tylko z igieł grabiłam, już chyba ze trzy razy. W nocy ciągle spore minusy więc może jeszcze niezbyt nerwowo ale... potem święta, chatę trzeba ogarniać i ogród pójdzie w odstawkę.

Starałam się ,bo lubię równiutko
Tak myślę, że trawnik wygląda dobrze. Czekam aż ruszy po tych zabiegach. Pierwszy raz miał wertykulację,ciekawe jak po niej będzie rósł

Zdążysz jeszcze zwertykulować
Ja mam teraz remont,nic mi nie mów o sprzątaniu... ale do świąt się chatę odgruzuje
Wiolka5_7 11:51, 22 mar 2022

Dziewczynki powiedzcie mi czy jak po wertykulacji trawnik mi się przerzedził,to będzie ok czy będzie trzeba robić dosiewkę ?
Bo po tym zabiegu wygląda nieciekawie z bliska
olciamanolcia 11:55, 22 mar 2022

Jednego sezonu u nas po wertykulacji trawnik nie przypominał trawnika . Został posypany nawozem podlany w w swoim czasie wyglądał jak z rolki bez dosiewania
DariaB 11:58, 22 mar 2022

Trawnik po wertykulacji wygląda całkiem dobrze jeszcze jak się naje nawozu to dopiero pokaże na co go stać Piękny ciemiernik, ja mam jednego kwiatka haha
Wiolka5_7 13:04, 22 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Jednego sezonu u nas po wertykulacji trawnik nie przypominał trawnika . Został posypany nawozem podlany w w swoim czasie wyglądał jak z rolki bez dosiewania

Mam nadzieję, że i mój będzie tak wyglądał pocieszyłaś mnie
Wiolka5_7 13:07, 22 mar 2022

DariaB napisał(a)
Trawnik po wertykulacji wygląda całkiem dobrze jeszcze jak się naje nawozu to dopiero pokaże na co go stać Piękny ciemiernik, ja mam jednego kwiatka haha

Z daleka tak,a z bliska trochę widać ziemię
Tak dostał nawozu i wody i zobaczymy jak się zregeneruje. Poczekam do kwietnia jak będzie wyglądał nieciekawie to zrobię mała dosiewkę

Ciemiernik też mi się podoba,mam takie 3 tylko, że w pąkach ,ale za momencik zakwitną wszystkie
Martka 15:15, 22 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Dziewczynki powiedzcie mi czy jak po wertykulacji trawnik mi się przerzedził,to będzie ok czy będzie trzeba robić dosiewkę ?
Bo po tym zabiegu wygląda nieciekawie z bliska

Jak to mawia Danusia, musi być gorzej, żeby było lepiej Trawnik się zregeneruje, takie krótkie strzyżenie zdecydowanie posłuży mu. Brawo, mamy to za sobą na rok

Edit: podlewanie konieczne
Wiolka5_7 17:37, 22 mar 2022

Martka napisał(a)

Jak to mawia Danusia, musi być gorzej, żeby było lepiej Trawnik się zregeneruje, takie krótkie strzyżenie zdecydowanie posłuży mu. Brawo, mamy to za sobą na rok

Edit: podlewanie konieczne

Mam nadzieję to nasza pierwsza wertykulacja ,dlatego nie wiem czego się spodziewać
Tak jeden punkt odhaczony.
Podlałam długo i obficie wczoraj, żeby nawóz się rozpuścił, za kilka dni powtórka
Wiolka5_7 19:57, 22 mar 2022

Ale ze mnie ogrodniczka...
Czytam o tej wertykulacji i wychodzi na to, że u mnie była aeracja a nie wertykulacja

Wertykulator ma takie noże do nacinania co nie ? A u mnie były takie druciki

No ,ale może będzie dobrze