Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:07, 16 paź 2022

LIDKA napisał(a)
Wiola zdjęcia z jesieni piękne.

Jaki kształt ma Twoja posesja
Że ty masz jeszcze taki ładny kawał ziemi do zagospodarowania.

Coś nie moge sie połapac gdzie ta stodoła ze świerkami itd.

Dzięki, też mi się podobają

Ogród ozdobny jest od frontu jakby. Dalej za domem jest to wielkie drzewo na środku , trawnik z koniczyną i w koło są budynki gospodarcze... A na końcu w rogu mam warzywnik

Ogród ozdobny mam już obsadzony ,niech rośnie. Wzięłam się za porządek przy warzywniku

Tak świerki serbskie rosną za stodołą. Posadziłam je tam celowo na swobodny żywopłot, bo stodoła jest w planie do rozbiórki.

Działka duża ,ale już miejsca na nowe rabaty brak.
Liviaa 00:47, 17 paź 2022

U mnie maliny rosną w miejscu wyciętym z trawnika, tak to sobie wymyśliłam jakieś 10 lat temu- że jak się będą panoszyć to po prostu skoszę naokoło wszystkie odrosty razem z pseudo-trawnikiem. Na razie się sprawdza. Chociaż prostokąt zarósł w srodku, że bez długich spodni nie wejdziesz, to naokoło jest rozrost powstrzymany.
Wiolka5_7 08:21, 17 paź 2022

Liviaa napisał(a)
U mnie maliny rosną w miejscu wyciętym z trawnika, tak to sobie wymyśliłam jakieś 10 lat temu- że jak się będą panoszyć to po prostu skoszę naokoło wszystkie odrosty razem z pseudo-trawnikiem. Na razie się sprawdza. Chociaż prostokąt zarósł w srodku, że bez długich spodni nie wejdziesz, to naokoło jest rozrost powstrzymany.

Bo maliny da się trzymać w rządku. Teście mieli plantację malin i rosły w rzędzie. Raz w sezonie międzyrzędzia były przejechane glebogryzarką i odrosty były niszczone.
Martka 08:29, 17 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Judith pięknie napisała, ze wszystkim się zgadzam, perfekcja inspirująca, nie bezduszna. Zachwycam się.

Malin nie uprawiałam, ale widziałam działkę po plantacji... mieć swoje maliny to luksus, super podziałałaś.
Co planujesz obok malin?
Wiolka5_7 12:49, 17 paź 2022

Martka napisał(a)

Judith pięknie napisała, ze wszystkim się zgadzam, perfekcja inspirująca, nie bezduszna. Zachwycam się.

Malin nie uprawiałam, ale widziałam działkę po plantacji... mieć swoje maliny to luksus, super podziałałaś.
Co planujesz obok malin?

Dzięki Martuś

Ja powiększyłam ilość sadzonek,bo uwielbiamy maliny czy to surowe czy przetwory.
Cukinii nie będę już sadzić ,bo jest nie do przejedzenia, a sadzić i wyrzucać to bez sensu
Od mamy sobie przywiozę.

Z tej strony co cisy posieję na pewno sałatę. Nie chcę tam za dużo nasadzić,bo chcę mieć swobodny dostęp aby maliny podlewać itp.
Wiolka5_7 18:58, 17 paź 2022

Takim sprzętem to sadzenie cebul idzie migiem i bez bólu

Chciałam jeszcze posadzić wykopane tulipany, a tu zonk większość cebul spleśniała
Musiałam je źle wysuszyć.

Ps.zamowiłam sobie 30 tulipanów i 6 czosnków
Rojodziejowa 19:00, 17 paź 2022

O takiego patentu nie widziałam. Ja mam sadzarkę na "wdep" i też jest fajna

Jakie tulipany zamówiłaś?
Wiolka5_7 19:33, 17 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
O takiego patentu nie widziałam. Ja mam sadzarkę na "wdep" i też jest fajna

Jakie tulipany zamówiłaś?

Na IG widziałam taki patent

Tak taka nożna też spoko,bo od tej ręcznej to można tylko odcisków i bólu ręki się nabawić. U mnie sucho i twardo.

Kupiłam tulipany Negrita i czosnki Red giant do doniczek. Zobaczymy bo nie mam ich u siebie.
Gosialuk 19:49, 17 paź 2022

Podoba mi się taka sadzarka.
Iwonka 20:18, 17 paź 2022

Judith trafiła w sedno z opisem twojego ogrodu
A ostatnie fotki wymiatają, jesienna odsłona oszałamia kolorem i fakturą traw. O murawie nawet nie wspominam, prawdziwy angielski trawnik. Brawo Wiola

Widziałam u Agi pytanie o sporobolusa. Ja kupiłam niedawno, podzieliłam. Zobaczymy, jak mu u mnie będzie.
Carexy się nie sprawdziły, te najbrzydsze wyrzucam, szkoda na nie czasu.

Tu masz fajny wpis o sporobolusie. Może widziałaś?
https://ogrodowapasja.blog/2021/02/07/sporobolus-roznoluskowy-wonna-trawa-amerykanskich-prerii/