Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 18:29, 16 paź 2022

Judith napisał(a)
Wiolu, są perfekcyjne ogrody, w których perfekcja zabija duszę, wyraz, w których perfekcja jest sztuką dla sztuki.
Twój ogród jest piękny, bo jest nie tylko perfekcyjny, ale pełen wyrazu. Widać w nim Ciebie, TWOJĄ dbałość, Twoje zaangażowanie, Twoje poczucie piękna i nade wszystko widać progres, nieustający rozwój, zmianę, modyfikacje dokonywane z wyczuciem i smakiem. To wszystko razem zachwyca. (tylko plissss, nie pisz, ze nie jest perfekcyjny!! ).

Judith, ale pięknie opisałaś mój ogród i mnie
Dzięki! Miło mi

Niech Ci będzie
Tak ciągle się uczę, bo ogrodnictwo to ciągła nauka.

Gust mi się bardzo zmienił, patrząc na początek mojej ogrodniczej przygody, stąd zmiany. A to czasem coś padnie, a to kiepsko rośnie...
Lubię to bo praca w ogrodzie nigdy się nie kończy...
No i ja się długo nie zastanawiam,łopata w dłoń i zmieniam...

A ta perfekcja wynika chyba z charakteru
Nie umiem inaczej. Metrówka, sznurek czy poziomica to moje obowiązkowe narzędzia pracy w ogrodzie

anuska2507 20:11, 16 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Póki co nie dawałam.
Jakby co to wkopię od strony cisów a z drugiej mogą się rozrastać w stronę płota sąsiada

Radziłabym, żebyś od razu je ograniczyła. Ja mam betonowe krawężniki wokół malin, a i tak kilka pędów przerosło pod spodem. One są bardzo ekspansywne, odrastają z rozłogów pozostawionych w ziemi, więc lepiej nie dawać im zbyt dużo swobody.
Judith 20:23, 16 paź 2022

Wctemacie malin mam podobne doświadczenia. Miałam maliny na działce po poprzednich właścicielach, usunęłam i jeszcze przez kilka kolejnych lat wyłaziły tu i tam. Koszmar!
Nowa12 20:28, 16 paź 2022

Też o tym słyszałam że maliny są mega inwazyjne. Czyli to jednak prawda. To chyba tak jak juki .
Wiolka5_7 20:31, 16 paź 2022

anuska2507 napisał(a)

Radziłabym, żebyś od razu je ograniczyła. Ja mam betonowe krawężniki wokół malin, a i tak kilka pędów przerosło pod spodem. One są bardzo ekspansywne, odrastają z rozłogów pozostawionych w ziemi, więc lepiej nie dawać im zbyt dużo swobody.

Wiem wiem że rozrastają się dosyć na szerokość. Zobaczę co mam pod ręką i wkopię coś
Wiolka5_7 20:32, 16 paź 2022

Judith napisał(a)
Wctemacie malin mam podobne doświadczenia. Miałam maliny na działce po poprzednich właścicielach, usunęłam i jeszcze przez kilka kolejnych lat wyłaziły tu i tam. Koszmar!

Tak maliny lubią się panoszyć,ale da się je ograniczyć. Nie pozbędę się ich na pewno
Wiolka5_7 20:34, 16 paź 2022

Nowa12 napisał(a)
Też o tym słyszałam że maliny są mega inwazyjne. Czyli to jednak prawda. To chyba tak jak juki .

Wkopię ogranicznik i będą rosły w rządku

A juki to masakra. Miałam kiedyś , wykopałam i musiały zostać jakieś korzonki i one odbijały potem w kółko
Judith 20:36, 16 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak maliny lubią się panoszyć,ale da się je ograniczyć. Nie pozbędę się ich na pewno

Mój wpis miał być li i jedynie poparciem dla słów Ani o konieczności ograniczania . W żadnym razie nie miał być pochwałą likwidacji malin .
Wiolka5_7 20:49, 16 paź 2022

Judith napisał(a)

Mój wpis miał być li i jedynie poparciem dla słów Ani o konieczności ograniczania . W żadnym razie nie miał być pochwałą likwidacji malin .

Spoko

Będą rosły pod linijkę jak Red Barony
LIDKA 21:14, 16 paź 2022

Wiola zdjęcia z jesieni piękne.

Jaki kształt ma Twoja posesja
Że ty masz jeszcze taki ładny kawał ziemi do zagospodarowania.

Coś nie moge sie połapac gdzie ta stodoła ze świerkami itd.