Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Margerytka40 10:48, 09 sty 2023

Ania111 napisał(a)
U mnie w zasadzie są tłem dla bukitowych .

Obawiam się, że jeśli je wysadzę będzie "łyso"

Z moich doświadczeń to ogrodówkom pąki kwiatowe przemarzają wcale nie zimą a na przedwiośniu a nawet już wiosną np w maju. Warto wtedy je zabezpieczyć jak zapowiadają przymrozki.
Monika83 11:10, 09 sty 2023

Powiem szczerze że jeszcze nigdy w styczniu nie robiłam w ogrodzie jak w tym roku, Ty już trawy przycinałaś a ja już w dniu sylwestra kopałam a w kolejnych dniach kore rozsypywałam na nowej rabacie żeby nie zarosła chwastami
Wiolka5_7 11:32, 09 sty 2023

Monika83 napisał(a)
Powiem szczerze że jeszcze nigdy w styczniu nie robiłam w ogrodzie jak w tym roku, Ty już trawy przycinałaś a ja już w dniu sylwestra kopałam a w kolejnych dniach kore rozsypywałam na nowej rabacie żeby nie zarosła chwastami

Ja też i jak patrzę na rośliny to wygladają jakby był luty/marzec,ech... Oby mrozy nie przyszły duże bez śniegu

Zmieniający się klimat widać gołym okiem

Z jednej strony podoba mi się ta praca już teraz,bo można sobie rozłożyć w czasie
Fajnie, że już działałaś
Ania111 11:33, 09 sty 2023

Margerytka40 napisał(a)

Z moich doświadczeń to ogrodówkom pąki kwiatowe przemarzają wcale nie zimą a na przedwiośniu a nawet już wiosną np w maju. Warto wtedy je zabezpieczyć jak zapowiadają przymrozki.

Asia ,

w tym roku podsypię je nawozem jak radziły dziewczyny i postaram się je przykryć w okolicach maja , może to pomoże
przynajmniej mam taką nadzieję ,
Wiolka5_7 12:45, 09 sty 2023

Margerytka40 napisał(a)
Wiola u Ciebie jak zwykle pełny sprint ogrodowy. Cięcie pełną parą już. Ja to w tym roku w czerwcu chyba zacznę. Chociaż nie, przypomniałam sobie, że M kupił mi jupiter do oświetlania to i w ciemnościach dam może radę

Co zrobić jak rośliny tak się spieszą
Ruszyłam z kopyta,ale teraz już spokojnie... Inne trawy będę ciąć luty/marzec.Potem żywopłoty, trawniki trzeba ogarnąć ,no i zająć się nowymi ogrodowymi planami

No tak u Ciebie hektary to i pracy masa, dobry pomysł z tym jupiterem
Napia 13:01, 09 sty 2023

Oj, to ja poczekam do lutego, marca. Powinnam zdążyć, chociaż tak jak piszesz wszystko w tym roku rusza dużo wcześniej niż zwykle
Kawa 13:16, 09 sty 2023

OOO Wiola u Ciebie jaki porządeczek!
Ja jak przeszłam wczoraj po swoim ogródku to ręce załamałam jaki syf
Ścięłam śmiałki i trochę seslerii no i silvery a przy okazji carexy. jeszce trochę seslerii zostało i silverów
i ściełam liście szafirków
krokusy kilku centymetrowe ma i irysy też

jakoś strasznie przyspieszona wegetacja
no ale zimy nie ma to w sumie nie ma się co dziwić

ciemierniki śliczne
Kawa 13:16, 09 sty 2023

aaa i wszystkiego dobrego w NOWYm ROKU
jaka ja niewychowana
Juzia 15:35, 09 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

No patrz Juzia to ja nie wiedziałam , że u ciebie taka zmienna pogoda. To faktycznie nie możesz sobie robić na spokojnie,ech

Musisz sobie zrobić wiosnę w domu jak ja za kilka dni hiacynty będą mnie odurzać zapachem

Powiem Ci , że ja w sumie w dobrym miejscu mieszkam ,bo tak pośrodku prawie tyle samo mam na Mazury i w góry,jedynie nad morze daaaleko...

Ale ty za to masz Mazury na miejscu

Pogoda u mnie mocno zmienna nie jest. Tylko inna niż w reszcie kraju. Zima trwa min.6 miesięcy
No coś muszę pomyśleć z tą wiosną w domu....żeby doczekać bez depresji

Ooo! To miejscówkę masz spoko! Mnie nad morze nie ciągnie. Jeziora, rzeki czy strumyki górskie mi wystarczą Mazury spoko, ale wszędzie dobrze gdzie nas nie ma... nie wiedziałaś?

Wiolka5_7 16:42, 09 sty 2023

Napia napisał(a)
Oj, to ja poczekam do lutego, marca. Powinnam zdążyć, chociaż tak jak piszesz wszystko w tym roku rusza dużo wcześniej niż zwykle

Zdążysz
U mnie niektóre rośliny już wystartowały, np.
kocimiętki już sobie rosną