Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

JoanNa 16:30, 14 lut 2025

Właśnie miałam pytać czy sadzicie te ciemierniki tylko na cienistych rabatach czy na innych stanowiskach też.
ElzbietaFranka 21:51, 14 lut 2025

Już powiedziałam sobie, że nie posadzę tulipanów coś mnie naszło jesienią i znowu nasadziłam. U mnie to bazanty wydziobują, nornice zżeraja.

Mam też ciemierniki w takim samym stanie wegetacji jak twoje. 2 szt trochę bardziej zaawansowany przez te mroźne dni przykryłem donicami.

Zauważyłam jesienią sporo siewek trzeba je wiosna wysadzić na miejsca stałe.

Już robisz cięcie traw. Zabiorę się jak mrozy ustaną. Ten mróz zatrzymał wegetacje.
ElzbietaFranka 22:02, 14 lut 2025

Też sobie takie skrzynie z trawami za funduje to hakomki prawda.
Wiolka5_7 22:11, 14 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Już powiedziałam sobie, że nie posadzę tulipanów coś mnie naszło jesienią i znowu nasadziłam. U mnie to bazanty wydziobują, nornice zżeraja.

Mam też ciemierniki w takim samym stanie wegetacji jak twoje. 2 szt trochę bardziej zaawansowany przez te mroźne dni przykryłem donicami.

Zauważyłam jesienią sporo siewek trzeba je wiosna wysadzić na miejsca stałe.

Już robisz cięcie traw. Zabiorę się jak mrozy ustaną. Ten mróz zatrzymał wegetacje.

U mnie nornice w zeszłym roku zeżarły tam gdzie tulipany rosły luzem i dlatego już nie będę więcej kupować. Zresztą wolę czosnki z cebulowych bardziej i na te mi nie szkoda kasy

Ciemierniki rozkwitną pewnie w marcu jak co roku. Też siewki i będę przesadzać wiosną

Cięcie tak ,ale tylko tych traw co już rosną czyli seslerie i trzcinniki. Może połowę ścięłam. A i kilka hakonek. Reszta czeka na ocieplenie,bo dziś trochę śniegu nawet było.

Tak pokrzyżował nam plany ten mróz. Kolejny tydzień ma trzymać jeszcze , ech...
Wiolka5_7 22:13, 14 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Też sobie takie skrzynie z trawami za funduje to hakomki prawda.

Tak Elu to hakonki, rosną tutaj już 3 sezony na pewno. Przeżyły mrozy -20 ,a donice nieocieplone. To twardzielki
Wiolka5_7 22:14, 14 lut 2025

JoanNa napisał(a)
Właśnie miałam pytać czy sadzicie te ciemierniki tylko na cienistych rabatach czy na innych stanowiskach też.

Ja mam je w półcieniu i pełnym słońcu w pełnym słońcu też będą rosły ,tylko muszą mieć latem wilgoć jak będzie sucho ,bo będą mdlały.

Cienia u mnie prawie brak
nicol21 00:19, 15 lut 2025

Dobrze wiedzieć, że ciemierniki w słoncu też dadzą radę, tylko kwestia wilgoci. Chyba się skuszę i poupycham parę małych na rabacie. z czasem jak drzewa urosną to dadzą im trochę cienia.

Porządeczki piękne.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wiolka5_7 13:39, 15 lut 2025

nicol21 napisał(a)
Dobrze wiedzieć, że ciemierniki w słoncu też dadzą radę, tylko kwestia wilgoci. Chyba się skuszę i poupycham parę małych na rabacie. z czasem jak drzewa urosną to dadzą im trochę cienia.

Porządeczki piękne.

Posadź

Piękne nie są ,bo burdello odkurzać będę...kiedyś
ajka 10:44, 25 lut 2025

Jak widzę te hakonki to zawsze zżera mnie zazdrość.
W tym roku nie mam wiele planów i zastanawiam się czy nie powalczyć z nimi na nowo, z tym że sypnąć ziemi kupnej, albo zmieszać z dużą ilością piachu. Green Hills rosną u mnie elegancko, a te żółte małe, czy duże, wszystkie giną. Musi być na nie jakiś sposób
Wiolka5_7 16:22, 25 lut 2025

ajka napisał(a)
Jak widzę te hakonki to zawsze zżera mnie zazdrość.
W tym roku nie mam wiele planów i zastanawiam się czy nie powalczyć z nimi na nowo, z tym że sypnąć ziemi kupnej, albo zmieszać z dużą ilością piachu. Green Hills rosną u mnie elegancko, a te żółte małe, czy duże, wszystkie giną. Musi być na nie jakiś sposób

No to jak zielone rosną to i te żółte powinny. Tak gleba to podstawa. Inaczej nawet najpiękniejsze sadzonki nie będą rosły.

A te żółte to jaka odmiana dokładnie?