Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

MartaCho 07:32, 28 mar 2025

Ciemierniki gwiazdorzą teraz, a ja się pozachwycam też rabatami wyścielanymi kompostem. Dawałaś też kartony pod kompost? Muszę koniecznie moim zamówić dostawę, tylko najpierw trzeba dokładnie posprzątać, żeby chwastów nie dokarmiać Mam nadzieję, że w weekend się uda.
nicol21 21:17, 28 mar 2025

Ohhh porządeczek już piękny masz! super. nic tylko cieszyć się wiosną.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wiolka5_7 22:25, 28 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Te ciemierniki fajnie tu wyglądają. Po zimie człowiek kwiatków spragniony i takie powinny rosnąć w miejscu na które często się patrzy.

U mnie nigery bierdronkowe liche. Albo za długo czekałam z posadzeniem i przelałam
albo im moja glina nie pasuje.

Spróbóje jeszcze z gatunkowymi.
Właśnie dostałam jednego , dokupie ze 2. Jak tym nie bedzie pasowac to sie bede misiała pogodzić że ciemierniki nie są dla mnie.

Otóż to! to samo sobie pomyślałam i dlatego tutaj posadziłam ,bo chodzę tutaj najczęściej i się gapię

W tym roku ciemieniki dostały po głowie w lutym i nie zachwycają jak zawsze, ale jest i tak na czym oko zawiesić.

Próbuj ,może im przypasuje.
Mi właśnie pada jeden przez grzyba
W zeszłym roku uratowałam jednego ,to właśnie ten z fotki, dlatego dostał miejsce reprezentacyjne

Dla mnie te Niger są najmniej kapryśne, sieją się jak głupie i szybko zakwitają te siewki.
No ,ale u każdego inaczej.
Wiolka5_7 22:29, 28 mar 2025

MartaCho napisał(a)
Ciemierniki gwiazdorzą teraz, a ja się pozachwycam też rabatami wyścielanymi kompostem. Dawałaś też kartony pod kompost? Muszę koniecznie moim zamówić dostawę, tylko najpierw trzeba dokładnie posprzątać, żeby chwastów nie dokarmiać Mam nadzieję, że w weekend się uda.

Ha ha też się zachwycam
Nie dawałam nic.

Na rabatach obok mam dywan chwastów właśnie muszę najpierw wyplewić ,aby kompost rozłożyć zima była ciepła i chwasciory sobie rosły w najlepsze

Ja jutro będę miała inne sprawy ma głowie i chyba za bardzo nie podziałam, ech. Ale robota nie ucieknie
Wiolka5_7 22:31, 28 mar 2025

nicol21 napisał(a)
Ohhh porządeczek już piękny masz! super. nic tylko cieszyć się wiosną.

Tak na tej rabacie tylko a reszta ,albo czeka na plewienie ,bądź na grabienie i odkurzanie więc żeby nie było , że jest perfecto jak kiedyś

Teraz przez brak czasu jest jak jest są ważniejsze priorytety
magewa 05:52, 29 mar 2025

Hej Wiola
nie nadrabiam wszystkiego ,ale tylko ostatnie strony i fotki

pierwsze kwiaty cieszą najbardziej
Helen 08:07, 29 mar 2025

Wiola, i teraz mam motywację żeby przesadzić ciemierniki, które mi zgrzytają. Wysoki rośnie z przodu, niski z tyłu
Wiolka5_7 22:31, 29 mar 2025

magewa napisał(a)
Hej Wiola
nie nadrabiam wszystkiego ,ale tylko ostatnie strony i fotki

pierwsze kwiaty cieszą najbardziej

Hej!
Madziu nie masz co nadrabiać ,bo postów było mało...

Tak najbardziej cieszą muszę jesienią kupić jeszcze w końcu krokusy i iryski do tego
Wiolka5_7 22:33, 29 mar 2025

Helen napisał(a)
Wiola, i teraz mam motywację żeby przesadzić ciemierniki, które mi zgrzytają. Wysoki rośnie z przodu, niski z tyłu

Polecam jak Ci zgrzyta.
Ja przesadziłam sobie w bardziej widoczne miejsce teraz najlepiej widać co i jak. Gdzie dosadzic ,przesadzić.
Lubię je przesadzać ,bo mają zbitą tą bryłę korzeniową i nawet nie czują przesadzania za bardzo
UlaB 09:43, 30 mar 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Lubię je przesadzać ,bo mają zbitą tą bryłę korzeniową i nawet nie czują przesadzania za bardzo

Kurcze, a kiedyś raczej mówiono ze nie lubią przesadzania dobrze ze ogrodnicy amatorzy wiedzą swoje i zwykle wychodzi na nasze
Ciemierniki w nowym miejscu wyglądają jak gdyby były tam od zawsze - idealne miejsce!