JoanNa
00:25, 20 lip 2023

Drodzy miłośnicy ogrodów, pomóżcie! Mamy 30arową działkę. Gleba raczej 6 klasa, może fragmentami 5, piasek suchy jak pieprz, sporo skrzypu polnego i tzw.prosa z którymi walczę co roku. Na tyłach działki, za szklarnią i warzywnikiem założyliśmy mały sad, który jest również zdominowany przez perz i chwast przypominający szczaw. Nie chcieliśmy pryskać roundapem czy inną chemią i teraz toczymy tą nierówną walkę

Wschodni płot obsadzilismy tegoroczej wiosny cisami Hicksii, zaś wzdłuż frontowego ogrodzenia posadziłam jesienią derenie białe Sibirica (pod wpływem internetowej inspiracji dereń+rozchodnik okazały), które teraz już mi nie do końca pasują, bo to nie będzie juz szkieletem kiedy opadną liście na zimę (wcześniej nie mialam pojęcia o czymś takim jak szkielet ogrodu). W narożnikach wsadzilam po jednej sośnie Oregon Green, bo nie mogę dać tu wysokich drzew ze względu na linię energetyczną biegnącą dokładnie wzdluz frontowego płotu.jedną rabatę półkolistą jakoś obsadzilam (sosna, kosodrzewiny Pumilio,miskant memory, rozchodnik okazały, jeżówki wśród rozplenic Red Head oraz kocimiętki niskie. Druga rabata zdarniowana, i weny brak. Rozpisalam sobie trochę pojedynczych gatunków, ale im wiecej wątkow przegladam na forum, tym wieksze mam wrazenie że te moje plany nasadzeń są raczej kiepskie...jesienią będziemy robic podjazd i ścieżkę na linii furtka-dom, ale juz chcialabym jakos zagospodarować ten front.