Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

sarenka 18:30, 06 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Serio ?
Parę fotek było
Odpukać,ale wszystko fajnie rośnie

Serio serio

bold text
Wiolka5_7 napisał(a)

Ja po swoich doświadczeniach kolejne rabaty zrobiłam odpowiednio szerokie,żeby potem nie poszerzać i nie przesadzać na poczatku też robiłam wąskie rabaty,a potem poszerzałam
Trawnika chcę jak najmniej

Sadź drzewa,bo to jest wyższe piętro...bez drzew rabata jest płaska...to moje zdanie
Bordowe drzewa uwielbiam,bo przełamują tą zieleninę...moje ukochane to buki purpurowe

Od ogrodzenia od sąsiada będę miała jakieś 260 cm do borówek. To szeroka czy wąską rabata?
Ta którą mam przy podjeździe ma dwa metry szerokości.
Niestety tam jest żółty piach, ta ziemia tam nie żyje nie mogę tego piasku wysypać bo nie mam gdzie, nie mam też za bardzo kasy,żeby kupić wywrotke ziemi :/ ale przekopie ja z tą co mam w workach,może uda się obornika zdobyć ( a może granulowany może być?).

Chciałam tam posadzić kilka tuj,ale już nie szpaler ( mam chyba z 5 -6-tuj)i jakieś drzewka właśnie. A pomiędzy tujami i drzewkami a borówkami to jakieś róże,trawy. To taki wstępny i bardzo świeży pomysł.
Wiolka5_7 18:56, 06 maj 2019

sarenka napisał(a)

Serio serio

bold text
Od ogrodzenia od sąsiada będę miała jakieś 260 cm do borówek. To szeroka czy wąską rabata?
Ta którą mam przy podjeździe ma dwa metry szerokości.
Niestety tam jest żółty piach, ta ziemia tam nie żyje nie mogę tego piasku wysypać bo nie mam gdzie, nie mam też za bardzo kasy,żeby kupić wywrotke ziemi :/ ale przekopie ja z tą co mam w workach,może uda się obornika zdobyć ( a może granulowany może być?).

Chciałam tam posadzić kilka tuj,ale już nie szpaler ( mam chyba z 5 -6-tuj)i jakieś drzewka właśnie. A pomiędzy tujami i drzewkami a borówkami to jakieś róże,trawy. To taki wstępny i bardzo świeży pomysł.

260 cm to nie tak wąsko
Żółty piach to słaba gleba...
Dobra bylaby mieszanka gliny,kompostu, obornika normalnego nie granulowanego....
Z sadzeniem to bym się nie spieszyła...tylko dobrze przygotuj glebę i to musi się przegryźć i uleżeć...tak Toszka mówiła...dlatego ja szykowałam glebę jesienią a wiosną sadziłam
sarenka 19:14, 06 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

260 cm to nie tak wąsko
Żółty piach to słaba gleba...
Dobra bylaby mieszanka gliny,kompostu, obornika normalnego nie granulowanego....
Z sadzeniem to bym się nie spieszyła...tylko dobrze przygotuj glebę i to musi się przegryźć i uleżeć...tak Toszka mówiła...dlatego ja szykowałam glebę jesienią a wiosną sadziłam

Najśmieszniejsze jest to,że tu rodzima ziemia to glina,e teraz nie mam skąd jej wziąć. Obornik spróbuję przywieźć. Gorzej z tą glina właśnie. Na przyszła wiosnę niestety nie bardzo będę miala już czas, dlatego przygotować bym chciała w tym roku.
Tak myślę że po przekopaniu prserzuce tam darń która leży na tej rabacie,która niedługo będę obsadzać. Może by mogło to tak przeleżec do wiosny
Kompost liczę,że już w tym roku dojrzeje
Kurczę, ale posadzilam tam parę tujek i jak je wykopie to muszę gdzieś je posadzić.
Mam sporo do przemyślenia, i do zdobienia własnymi rękoma.
Wiolka5_7 19:17, 06 maj 2019

sarenka napisał(a)

Najśmieszniejsze jest to,że tu rodzima ziemia to glina,e teraz nie mam skąd jej wziąć. Obornik spróbuję przywieźć. Gorzej z tą glina właśnie. Na przyszła wiosnę niestety nie bardzo będę miala, dlatego przygotować bym chciała w tym roku.
Tak myślę że po przekopaniu prserzuce tam darń która leży na tej rabacie,która niedługo będę obsadzać. Może by mogło to rak przeleżec do wiosny
Kompost liczę,że już w tym roku dojrzeje ale posadzilam tam parę tujek i jak je wykopie to muszę gdzieś je posadzić.
Mam sporo do przemyślenia, i do zdobienia własnymi rękoma.

Niestety trzeba się mamęczyć z szykowaniem gleby,ale warto
Powodzenia
sarenka 19:30, 06 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Niestety trzeba się mamęczyć z szykowaniem gleby,ale warto
Powodzenia
dzieki
Ja to lubię robić, i tak bardzo to lubię, że niedługo się u lekarza oprę bo nie oszczędzam ręki
Wiolka5_7 19:34, 06 maj 2019

sarenka napisał(a)
dzieki
Ja to lubię robić, i tak bardzo to lubię, że niedługo się u lekarza oprę bo nie oszczędzam ręki

Oj to oszczędzaj się trochę
sierotka 20:25, 06 maj 2019

Wiolu pozdrawiam mało mnie będzie jeszcze z miesiac
Zarobilam się lekko
Wiolka5_7 20:33, 06 maj 2019

sierotka napisał(a)
Wiolu pozdrawiam mało mnie będzie jeszcze z miesiac
Zarobilam się lekko

Również pozdrawiam
Magleska 21:08, 06 maj 2019

Kilka dni mnie nie było i miałam dużo czytania ,ale u Ciebie już nadrobiłam
Wiolu cudoooooownie masz piękny ,czyściutki zadbany ogród - katalogowo