Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

eVka 21:48, 14 kwi 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Oj ile ja się narównałam ,nagrabiłam , uwałowałam,żeby było równo
Podlewam codziennie rano i wieczorem
Będę dbać,żeby był taki zielony dywanik jak u Ciebie...
Iryski cudne to prawda ....szkoda,że tak szybko przekwitają...
Buziaki

Pamiętam jeszcze ile to pracy, masakra jakaś ale warto no potem są efekty Czytam, że na kompoście tak jak umnie, to zobaczysz jaki piękny będzie choć na początku sporo pracy z chwastami, częstym koszeniem podlewaniem etc.
Barenbrug superowa jest, ja mam mieszankę Sport. Dla mnie nayrudniejsze do tej pory jest nawożenie, nie umiem sypac równo a siewnikiem ręcznym też krzywo i potem plamy są jasne i ciemne. Dosypuje drugi raz nawóz w te jaśniejsze plamy i jest ok.

Iryski nietrwałe a szkoda bo są zjawiskowe.
Wiolka5_7 21:58, 14 kwi 2020

effka napisał(a)

Pamiętam jeszcze ile to pracy, masakra jakaś ale warto no potem są efekty Czytam, że na kompoście tak jak umnie, to zobaczysz jaki piękny będzie choć na początku sporo pracy z chwastami, częstym koszeniem podlewaniem etc.
Barenbrug superowa jest, ja mam mieszankę Sport. Dla mnie nayrudniejsze do tej pory jest nawożenie, nie umiem sypac równo a siewnikiem ręcznym też krzywo i potem plamy są jasne i ciemne. Dosypuje drugi raz nawóz w te jaśniejsze plamy i jest ok.

Iryski nietrwałe a szkoda bo są zjawiskowe.

Też myślę,że warto się pomęczyć

Zobaczymy jak to wyjdzie
Barenbrug Sport planuję w innym miejscu...a tutaj będzie trawniczek reprezantacyjny ,wiec wybrałam Elite

Ciekawe jakie u mnie będą efekty nawożenia pewnie będą łaty,bo pierwszy raz

O tak iryski cudne... moje zakwitły późno i w cieple jeszcze szybciej przekwitają...

eVka 22:24, 14 kwi 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Też myślę,że warto się pomęczyć

Zobaczymy jak to wyjdzie
Barenbrug Sport planuję w innym miejscu...a tutaj będzie trawniczek reprezantacyjny ,wiec wybrałam Elite

Ciekawe jakie u mnie będą efekty nawożenia pewnie będą łaty,bo pierwszy raz

O tak iryski cudne... moje zakwitły późno i w cieple jeszcze szybciej przekwitają...

Ciekawa jestem tej trawy Elite, pewnie jest taka delikatna cieniutka, super U mnie bardzo dużo się depcze więc wybrałam Sport, w niektórych miejscach jest mocno wydeptana ale w sezonie odbije.
Aurelllia 23:19, 14 kwi 2020

Ale sliczny widoczek na ta rabatkę z tulipankami i szafirkami - miodzio
MartaCho 23:35, 14 kwi 2020

Hejka Wiolu!
Bardzo fajny pomysł na posadzenie szafirków w takich kępkach miałaś. Ja posadziłam je wzdłuż chodnika, troszkę za rzadko niestety. Twój pomysł bardzo fajny. Szafirki są takie wdzięczne. Baaardzo mi się u Ciebie podoba, jak zawsze!
Hakone u Ciebie już dużo wyższa niż u mnie- u mnie mały jeżyk na razie z ziemi wystaje. Jeżówki też już się pokazały, myślę, że wszystkie zeszłoroczne nowości przeżyły zimę, uff
Oby tylko te niskie temperatury roślinkom nie zaszkodziły!
Wiolka5_7 11:23, 15 kwi 2020

effka napisał(a)

Ciekawa jestem tej trawy Elite, pewnie jest taka delikatna cieniutka, super U mnie bardzo dużo się depcze więc wybrałam Sport, w niektórych miejscach jest mocno wydeptana ale w sezonie odbije.

Też jestem jej ciekawa
Tutaj będzie mało deptana ,więc powinno być ok.
Wiolka5_7 11:24, 15 kwi 2020

Aurelllia napisał(a)
Ale sliczny widoczek na ta rabatkę z tulipankami i szafirkami - miodzio

Dziękuję
Za chwilę ta rabata będzie cała ukwiecona
Tulipanki i lilalki jeszcze zakwitną

Wiolka5_7 11:31, 15 kwi 2020

MartaCho napisał(a)
Hejka Wiolu!
Bardzo fajny pomysł na posadzenie szafirków w takich kępkach miałaś. Ja posadziłam je wzdłuż chodnika, troszkę za rzadko niestety. Twój pomysł bardzo fajny. Szafirki są takie wdzięczne. Baaardzo mi się u Ciebie podoba, jak zawsze!
Hakone u Ciebie już dużo wyższa niż u mnie- u mnie mały jeżyk na razie z ziemi wystaje. Jeżówki też już się pokazały, myślę, że wszystkie zeszłoroczne nowości przeżyły zimę, uff
Oby tylko te niskie temperatury roślinkom nie zaszkodziły!

Hej Marta !
Szafirki rosną w tym samym miejscu kilka lat...to pozostałości babcinego ogrodu
Uszczyknęłam trochę na inną rabatę,ale tam po jednym kwiatku...
One się rozmnożą,trzeba poczekać
Też bardzo je lubię

Hakone w różnym miejscu mam na innym etapie...tam gdzieś slońce i ciepło już są duże źdźbła,a w cieniu kiełki dopiero...

Fajnie,że jeżówki Ci odbiły
Oby te mrozy nie zaszkodziły to prawda

Pozdrawiam
sylwik69 19:29, 15 kwi 2020

Wiola a co zrobić gdy się nie ma takiej ilości kompostu? czy inwestować w torf odkwaszony aby zrobić tą ostatnią warstwę pod trawnik?
Wiolka5_7 20:47, 15 kwi 2020

sylwik69 napisał(a)
Wiola a co zrobić gdy się nie ma takiej ilości kompostu? czy inwestować w torf odkwaszony aby zrobić tą ostatnią warstwę pod trawnik?

Sylwia ja to się nie znam za bardzo i nie wiem co Ci więcej doradzić ...