Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przedziwny Ogród

Przedziwny Ogród

anabuko1 15:05, 30 maj 2018

O i u ciebie widzę piękne białe orliki.
Śliczny powojnik. I do nurków pasują. A w nóżkach masz kocimietke ??
AgataM 15:14, 30 maj 2018

Nallar napisał(a)
Wpadłam zobaczyć piwonie "zmieniającą kolor" a trafiłam na piękny pokaz róż.
Moje też już zaczęły, jakoś wszystko szybciej w tym roku ruszyło.

Nie robiłam zdjęć piwonii - szału nie ma....
Róże zaczynają mi obsypywać ogród kwiatem. Kwitnią Pastelle, Garden of Rosesy, Chippendale, Aspirinki, Bengali, Bailando, Tom Toy......i NNy,NNy,NNy....
Rzeczywiście wszystko wcześniej kwitnie niż powinno. Zabezpieczyłam się i wsadziłam cynie (dużo) . One długo kwitną.
AgataM 15:23, 30 maj 2018

anabuko1 napisał(a)
Wielka ta pecherznica.
Owady jak obserwuję też ja lubią.
Róże śliczne.
Goździki takie zaroweczki. Piękne. To jednoroczne ?czy dwu-letnie?

Pęcherznice przyszalały. Są wielgachne. Teraz przekwitnięte kwiaty mają bordowy odcień. Też ciekawie wyglądają.
Goździki mocno i słodko pachną. Mam ich drugi rok, ale nie wszystkie przezimowały. Nie wiem czy to jest bylina. W tamtym roku były wyższe.
AgataM 15:29, 30 maj 2018

la_estrellita napisał(a)

Uwielbiam tę roślinę. U mnie będzie z niej żywopłot w trzech kolorach.

Na pewno świetnie będzie wyglądał.
Pęcherznica dobrze się rozmnaża z patyków, więc możesz sama zrobić.Syn zrobił sobie szkółkę z patyków, które obciął u mnie w ogrodzie.Ciął na 30 cm patyczki Wszystkie się przyjęły. Teraz ma dorodne krzaki ok 80cm wysokości. Tez zrobi żywopłot w połączeniu z brzozami
AgataM 15:35, 30 maj 2018

Milka napisał(a)

Super pod tym murkiem

Dziękuję
Rosną tak jeszcze trawy Rozplenice, hortensje i róże TomTom, których na zdjęciu dobrze nie widać. Gąszcz na całego, lubię tak...

AgataM 15:43, 30 maj 2018

anabuko1 napisał(a)
O i u ciebie widzę piękne białe orliki.
Śliczny powojnik. I do nurków pasują. A w nóżkach masz kocimietke ??

Orlików białych mam mnóstwo. Wszędzie się rozsiewają. Ja osobiście nie przepadam za nimi, bo krótko kwitną. Nie dopuszczam też do tworzenia nasion, ale zawsze jakiś się tam uchowa
Powojniki powoli przyzwyczajają się do warunków glebowych ( piach), i zaczynają się rozrastać.
Podobno to kocimiętka, choć pan z Targów w Kielcach zarzekał się że nie. Ale nazwy nie podał.
AgataM 15:46, 30 maj 2018

la_estrellita 20:43, 30 maj 2018

AgataM napisał(a)

Na pewno świetnie będzie wyglądał.
Pęcherznica dobrze się rozmnaża z patyków, więc możesz sama zrobić.Syn zrobił sobie szkółkę z patyków, które obciął u mnie w ogrodzie.Ciął na 30 cm patyczki Wszystkie się przyjęły. Teraz ma dorodne krzaki ok 80cm wysokości. Tez zrobi żywopłot w połączeniu z brzozami

Tak właśnie robię z zeszłego roku mam około 30 malutkich, zielonych krzaczków. W tym już też powsadzałam patyki tylko niepotrzebnie posluchałam koleżanki i użyłam ukorzeniacza. Wszystkie żółte nim potraktowałam i wszystkie uschły. Czerwone i zielone wsadzone do ziemi bez tego paskudztwa ładnie się trzymają.
AgataM 22:16, 30 maj 2018

la_estrellita napisał(a)

Tak właśnie robię z zeszłego roku mam około 30 malutkich, zielonych krzaczków. W tym już też powsadzałam patyki tylko niepotrzebnie posluchałam koleżanki i użyłam ukorzeniacza. Wszystkie żółte nim potraktowałam i wszystkie uschły. Czerwone i zielone wsadzone do ziemi bez tego paskudztwa ładnie się trzymają.

Nie wiem jak u Ciebie ale moja zielona pęcherznica jest bardziej wiotka niż bordowa.
Wg mnie lepiej ciemniejsza się prezentuje.
wojtas2101 22:18, 30 maj 2018

Ładne róże.