Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 21:49, 01 mar 2026

Ulina napisał(a)
Aniu, oznajmiam że ciemiernik cudnie kwitnie

Ula, bardzo się cieszę!
anpi 22:10, 01 mar 2026

Monia81 napisał(a)
I jak Aniu podziałałaś coś?, śnieg stopniał?

Tak, udało mi się skorzystać z pięknej pogody i popracowałam w piątek dwie godzinki na rozpęd i ze cztery w sobotę! Radość ogromna, że w końcu mogłam wkońcu dłużej pooddychać świeżym powietrzem i przewietrzyć głowę( myśli odbiegły zupełnie od problemów i obowiązków dnia codziennego)

Mężowi zapowiedziałam żeby zamówił pizzę, bo w sobotę w kuchni nie będę urzędować, a jak wrócę z ogrodu , to mogę być bardzo głodna!

Powycinałam większość bylin i sporo traw. Przycięłam berberysy i derenia. Nawet niektóre clematisy już skróciłam.
Ponad sześć taczek z górką wywiozłam na kompost, nie licząc snopków trawiastych.
A na razie mam wrażenie, że bałagan wogóle się nie zmniejszył i nie mam pojęcia ile godzin muszę jeszcze poświęcić. Ale jesienią prawie nic nie zrobiłam, nawet tunel jeszcze czeka na mycie
Ewa777 10:59, 02 mar 2026

To już niezłe prace za Tobą. U mnie nadal leży śnieg, więc o pracach ogrodowych mogę tylko pomarzyć. Bardzo szybko po tym śniegu ruszyły Ci ciemierniki. Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie, że wszystko ruszy z kopyta.
Ulina 11:06, 08 mar 2026

anpi napisał(a)

Ula, bardzo się cieszę!

Jestem nim zachwycona, do tej pory widziałam tylko na zdjęciach, a w realu mnie bardziej zachwyca, nawet bardziej od kolorowych odmianowych. Czy on się u Ciebie już sieje, czy go roznażasz przez podział..
Ulina 11:12, 08 mar 2026

anpi napisał(a)

Tak, udało mi się skorzystać z pięknej pogody i popracowałam w piątek dwie godzinki na rozpęd i ze cztery w sobotę! Radość ogromna, że w końcu mogłam wkońcu dłużej pooddychać świeżym powietrzem i przewietrzyć głowę( myśli odbiegły zupełnie od problemów i obowiązków dnia codziennego)

Mężowi zapowiedziałam żeby zamówił pizzę, bo w sobotę w kuchni nie będę urzędować, a jak wrócę z ogrodu , to mogę być bardzo głodna!

Powycinałam większość bylin i sporo traw. Przycięłam berberysy i derenia. Nawet niektóre clematisy już skróciłam.
Ponad sześć taczek z górką wywiozłam na kompost, nie licząc snopków trawiastych.
A na razie mam wrażenie, że bałagan wogóle się nie zmniejszył i nie mam pojęcia ile godzin muszę jeszcze poświęcić. Ale jesienią prawie nic nie zrobiłam, nawet tunel jeszcze czeka na mycie

Cieszymy się afrykańską pogodą po długiej zimie z chęcią się wychodzi, co tam obiad
anpi 06:44, 13 mar 2026

Ewa777 napisał(a)
To już niezłe prace za Tobą. U mnie nadal leży śnieg, więc o pracach ogrodowych mogę tylko pomarzyć. Bardzo szybko po tym śniegu ruszyły Ci ciemierniki. Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie, że wszystko ruszy z kopyta.

U Ciebie też już widziałam - wiosna ! I mogłaś ruszyć z pracami.
Ja działam po dwie godzinki dziennie, czasami uda się dłużej i jeszcze sporo do zrobienia
anpi 06:47, 13 mar 2026

Ulina napisał(a)

Jestem nim zachwycona, do tej pory widziałam tylko na zdjęciach, a w realu mnie bardziej zachwyca, nawet bardziej od kolorowych odmianowych. Czy on się u Ciebie już sieje, czy go roznażasz przez podział..

Tak, sieją się u mnie. Jak trochę podrosna przesadzam w inne miejsce albo oddaję
anpi 08:48, 16 mar 2026

Pogoda wyśmienita w tym roku na działania wiosenne w ogrodzie. Szkoda tylko, że tego czasu nie można wykorzystać w pełni na ogród, bo praca, inne obowiązki bądź już siły nie te!
Ale i tak jestem wdzięczna za ten piękny czas, który mogę spędzić w ogrodzie. Radość sprawia każdy uprzątnięty kawałek działki, każdy rozkwitający kwiatuszek, czy listek wyłaniający się spod tej skorupy liści i bylinowych suchelców zbitych przez tegoroczną warstwę zlodowaciałego śniegu, która długo nie chciała odpuścić. Mam wrażenie że tegoroczny bałagan w ogrodzie jest jakiś większy niż zawsze!
Jesienią szkoda mi wycinać każdego badylka, bo nie lubię pustki w ogrodzie i cieszą mnie nawet te w rdzawych, czy słomiastych kolorach. Gorzej po zimie...jak to wszystko połamane wiatrem, śniegiem... I z pod tego wyłania się nowe życie...
I taka myśl-w sumie nie bardzo odkrywcza, ale przypominająca ...że to co piękne często rodzi się w bólach i trudzie i też musi być brzydko, żeby było pięknie..., może po to byśmy umieli to bardziej docenić...???
anpi 08:50, 16 mar 2026

anpi 08:58, 16 mar 2026

Pracę w ogrodzie umila mi w tym sezonie taki sprzęcik. Wprawdzie narazie szpadelek czeka, bo grabki bardziej w ruchu, ale one mniej wyględne bo nie z tej kolekcji kolorystycznej