Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 12:09, 31 sty 2019

basia3012 napisał(a)
Aniu, a czy miskant gracilimus jest ekspansywny? Bo wydaje mi się, że masz go w swoim ogrodzie.

Basiu ja nie mam tego miskanta.Ogólnie większość traw mam pierwszy rok wiec jeszcze nie mam zbytniego doświadczeniaStarsze mam tylko trawy Ice Dance i Kostrzewę siną
anpi 12:22, 31 sty 2019

Milka napisał(a)
Na tle tego płotku, wszystko tak romantycznie wygląda

Tak ten biały płot bardzo wpłynął na charakter ogrodu
Milka 12:50, 31 sty 2019

Jak z amerykańskich ogrodów, śliczny jest
sierotka 13:54, 31 sty 2019

Helo Aniu zajrzyj do mojego wątku
basia3012 21:54, 31 sty 2019

Aniu, róża wyszła pięknie. A mężowi mus to powiedzieć. Pół świata przecież Go chwali.
Ten link z kwiatkiem też bardzo mi się spodobał. To chyba z pokręconych gwożdzi. Fajny.
Pozdrawiam.
anpi 22:45, 31 sty 2019

Basiu mąż wychwalony pod niebiosa!
Już go pytałam,czy mi zrobi takiego dmuchawca z gwoździ,to powiedział,że tyle zardzewiałych to on nie ma Powiedziałam,że mogę im pomóc zardzewieć
A faktycznie one jakieś pokręcone,też się zastanawiałam nad tymAle ze zwykłych też będzie fajnie.
gogo 23:18, 31 sty 2019

Też bym chciała taki kwiatek z gwoździ, ale mój eM nie umie spawać.
Chyba, że wbiję gwoździe w jakąś kulę np. z modeliny i potem to wygotuję, żeby modelina stwardniała.
Albo z glinki samoutwardzalnej, byłoby jeszcze lepiej.
Tylko nie wiem, czy takie kwiatki będą pasować do mojego ogrodu, zwłaszcza do moich glinianych ozdób.
anpi 00:12, 01 lut 2019

Z tymi ozdobami do ogrodu to też trzeba uważać ,żeby nie przesadzić i nie zagracić ogroduAle jak jest tyle ciekawych rzeczy ...to kusi

SlonecznyOgrod 11:06, 01 lut 2019

anpi napisał(a)

Basiu to są ostróżki jednoroczne ,raz wysiałam mieszankę ,były tam te fioletowe,trochę wpadające w granat ,różowe ,białe i takie jasno fioletowe .Ale tych ciemnych chyba było najwięcej ,może one właśnie mocniejsze?,a może po prosty tych nasion było więcej, ja wysiewałam prosto do gruntu,kilka lat temu i teraz same się wysiewają i jak mają nasienniki to sam tez specjalnie wytelepuję je tam gdzie chcę je mieć.One schodzą już późną jesienią "gęstą szczotką" jak koperek. Tak zostawiam( przynajmniej mniej chwastów się wciśnie) A wiosna przerywam ,a raczej część dziabię motyczką a zostawiam te silniej wyglądające siewki .Poza tym część z nich można popikować tam gdzie się chceZbyt gęstych siewek nie można zostawić bo będą za słabe,raczej zostawiać pojedyncze.Zbierałam też część nasion i dosiewałam wiosną ale też do gruntu np . w łączkę.Z roku na rok innych kolorów jest coraz mniej( może nie te zostawiam ,ale to przecież na chybił trafił),a więcej tych fioletowych. W tym roku chyba kupię od nowa taką mieszankę ,by było więcej kolorów.Na razie trafiłam takie o pełniejszych kwiatkach.Też jednoroczne na rabatę przywarzywniakową

Ooo, kochana trafne informacje. To samo pisała juz Aureliaaa tutaj, te ciemniejsze najmocniejsze i najwięcej ich.
Ja w tym roku mam w planach bylinową nową rabatę, kupiłam też nasiona jednorocznych do wypełnienia, nawet mam identyczne ostróżki jednoroczne jak Ty pokazałaś. podane jest na opakowaniu żeby siac w kwietniu bezpośrednio do gruntu, a w czerwcu juz zakwitną.I tak zrobię, nie będę podpędzać męczyć w pojemnikach, bo będą słabe.
anpi 11:55, 01 lut 2019

Cieszę się, że zaglądasz Dario A widzisz, jakoś umknęła mi ta informacja u Aurelii. To może faktycznie te fioletowe ostróżki jakieś mocniejsze. Siej prosto do gruntu, myślę że można już koniec marca, początek kwietnia, oczywiście jeszcze zależy od pogodySiej niezbyt gęsto bo inaczej też będą słabsze, albo później solidnie trzeba poprzerywać.