Dzięki Aniu za info o ostróżkach.
A te gwożdzie pokręcone to są w sklepach metalowych. Mąż się zapalił i kupił takie ale jeszcze nic z nimi nie robił.
Z tym przesadzeniem z dekoracjami to masz rację. Trzeba uważać aby ogród w graciarnię nie zamienić. Ja muszę mieć to na uwadze bo jak zima potrwa długo to może mi to grozić.
Aniu a jak byś miała wybrać ostróżki czy jeżówki to co być wybrała? Ja muszę dokonać takiego wyboru.
Pozdrawiam.
O! to poszukam tych gwoździ Basiu, jeżeli chodzi o wybór między ostróżkami a jeżówkami, to wybór zależy od wielu czynników.Ja jeszcze wielkiego doświadczenia z nimi nie mam ,bo ostróżkę bylinową którą mam od kilku lat mam w jednej odmianie i ona mi rośnie na wysokość ok 1,8 m ( z kwiatem)i na tej podstawie myślę że ostróżki nadają się na wyższe piętro rabaty.Zresztą te co widziałam u Danusi w nowym ogrodzie na żywo( a ma wiele odmian) ,to też były olbrzymy Może ich wielkość też zależy od podłoża, bo drugą ostróżkę mam na mniej żyznym i mniej podlewanym miejscu ,to jest trochę niższa.Resztę ostróżek dokupiłam w tamtym roku i są jeszcze małe,to nie wiem jaka wysokość osiągną.Na zdjęciu możesz zobaczyć o ile kwiat jest wyższy od siatki.Na pierwszym zdjęciu(stare zdjęcie,nowszego nie znalazłam)
słabo ja widać bo posadziłam ją za blisko drzewa i kwiatem wchodzi w jego konary.Jesienią właśnie z tego powodu ją przesadziłam w końcu.Jeżówki takich wysokości to raczej nie osiągają ,więc nadają się na niższe piętro rabaty.Więc twój wybór zależy gdzie masz miejsce Bo jeżeli chodzi urodę kwiatów to już rzecz gustu,mi się podobają jedne i drugie.Wymagania glebowe i miejsce nasłonecznienia ,to chyba jeżówki wolą bardziej słoneczne,ale to może od odmiam zależyWięc ja nie wybieram ...tylko dokupuję tych i tych
Aurelio ,Elu i Basiu cieszę się że podobają się wam moje kulinarne wariacje kwiatowe i motylkoweale jest tyle ciekawych przepisów w sieci,że kusi wypróbować.
Bukiecik dla Was