Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 18:03, 04 lut 2019

dana1s napisał(a)
Ale smakowite kwiatki, ale za ten tort to był sie dzisiaj dała pokroić
Cudny!!

Dana,przyjeżdżaj latem,to to pokroimy razem taki tort,Ciebie to jednak szkoda by było, bo kto będzie dbał o "przedogródek raju"
Aurelllia 18:04, 04 lut 2019

anpi napisał(a)

Kiedyś robiłam tartę z kwiatem dyni, ale nie bardzo był widocznytrochę ją za mocno przypiekłam

A kwiaty to można też z różnych warzyw i owoców wyczarować

Nawet z resztek do wyrzucenia...( jak się ma w głowie same kwiatki)

Ale cuda : Śliczne
Adela 18:22, 04 lut 2019

Aniu, czego nie dotkniesz - zamieniasz w dzieło sztuki! Rewelacja
basia3012 00:19, 05 lut 2019

Dzięki Aniu za info o ostróżkach.
A te gwożdzie pokręcone to są w sklepach metalowych. Mąż się zapalił i kupił takie ale jeszcze nic z nimi nie robił.
Z tym przesadzeniem z dekoracjami to masz rację. Trzeba uważać aby ogród w graciarnię nie zamienić. Ja muszę mieć to na uwadze bo jak zima potrwa długo to może mi to grozić.
Aniu a jak byś miała wybrać ostróżki czy jeżówki to co być wybrała? Ja muszę dokonać takiego wyboru.
Pozdrawiam.
marba 00:23, 05 lut 2019

Piękne pyszności. Aż żal kroić.
anpi 13:33, 05 lut 2019

basia3012 napisał(a)
Dzięki Aniu za info o ostróżkach.
A te gwożdzie pokręcone to są w sklepach metalowych. Mąż się zapalił i kupił takie ale jeszcze nic z nimi nie robił.
Z tym przesadzeniem z dekoracjami to masz rację. Trzeba uważać aby ogród w graciarnię nie zamienić. Ja muszę mieć to na uwadze bo jak zima potrwa długo to może mi to grozić.
Aniu a jak byś miała wybrać ostróżki czy jeżówki to co być wybrała? Ja muszę dokonać takiego wyboru.
Pozdrawiam.

O! to poszukam tych gwoździ
Basiu, jeżeli chodzi o wybór między ostróżkami a jeżówkami, to wybór zależy od wielu czynników.Ja jeszcze wielkiego doświadczenia z nimi nie mam ,bo ostróżkę bylinową którą mam od kilku lat mam w jednej odmianie i ona mi rośnie na wysokość ok 1,8 m ( z kwiatem)i na tej podstawie myślę że ostróżki nadają się na wyższe piętro rabaty.Zresztą te co widziałam u Danusi w nowym ogrodzie na żywo( a ma wiele odmian) ,to też były olbrzymy Może ich wielkość też zależy od podłoża, bo drugą ostróżkę mam na mniej żyznym i mniej podlewanym miejscu ,to jest trochę niższa.Resztę ostróżek dokupiłam w tamtym roku i są jeszcze małe,to nie wiem jaka wysokość osiągną.Na zdjęciu możesz zobaczyć o ile kwiat jest wyższy od siatki.Na pierwszym zdjęciu(stare zdjęcie,nowszego nie znalazłam)
słabo ja widać bo posadziłam ją za blisko drzewa i kwiatem wchodzi w jego konary.Jesienią właśnie z tego powodu ją przesadziłam w końcu.Jeżówki takich wysokości to raczej nie osiągają ,więc nadają się na niższe piętro rabaty.Więc twój wybór zależy gdzie masz miejsce Bo jeżeli chodzi urodę kwiatów to już rzecz gustu,mi się podobają jedne i drugie.Wymagania glebowe i miejsce nasłonecznienia ,to chyba jeżówki wolą bardziej słoneczne,ale to może od odmiam zależyWięc ja nie wybieram ...tylko dokupuję tych i tych

anpi 17:21, 05 lut 2019

Aurelio ,Elu i Basiu cieszę się że podobają się wam moje kulinarne wariacje kwiatowe i motylkoweale jest tyle ciekawych przepisów w sieci,że kusi wypróbować.
Bukiecik dla Was
anpi 17:41, 05 lut 2019

Hortenja Pinky winky w różnych fazach kwitnieniaBardzo ją lubię tworzy taki zgrabny, zwarty krzaczek i ma sztywno trzymające się kwiaty.

anpi 17:47, 05 lut 2019

anpi 17:56, 05 lut 2019