Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 19:34, 17 lut 2020

Nowa12 napisał(a)
U mnie powojniki też takie wyrywne więc je scięłam dzisiaj. A róże to już prawie liście wypuszczają. Cały tydzień ma być ciepły to sama nie wiem co jeszcze ruszy.

A ja Agatko nie wiem co robić. Więc nie robię jeszcze cięcia w ogóle. Oglądałam Hakonechloa, czy rosną młode żdżbła to nie zauważyłam.
Za to zrobiłam betonowe świeczniki i zamówiłam sadzonki cisa hicksi na dosadzenie do stożków z cisów. Aby były kształtniejsze. Jest w tej chwili jeden wysoki w środku i cztery dookoła a chcę aby było sześć dookoła.
basia3012 19:35, 17 lut 2020

Magleska napisał(a)
Basiu u Ciebie zawsze perfekcyjny porządeczek i piękne dekoracje
Pozdrawiam i dobrej nocki

Madziu, dziękuję. Nic się teraz na ogrodzie nie robi to i nie ma bałaganu.
basia3012 19:39, 17 lut 2020

wronada napisał(a)
Basiu pospacerowałam po Twoim ogrodzie chociaż nie do końca, ale myślę, że będę tu częściej zaglądać i jestem pod wrażeniem. Wszystko pięknie uporządkowane. Widzę że też lubisz dekoracje. Dla mnie to drugie hobby.
Pozdrawiam

Dziękuję Danusiu za miłe słowa. Lubię faktycznie dekoracje w ogrodzie. Zdobią a nie trzeba przy nich pracować. A powojniki to nawożę dosyć często ( myślę, że to często) bo 1 raz na 3 tygodnie Florovitem. Na dużą konewkę dodaję około 1/2 szklanki Florovitu.
basia3012 19:41, 17 lut 2020

wronada napisał(a)
Piękne te Twoje powojniki co trzeba robić, żeby tak długo kwitły? i jak sobie poradziłaś z ćmą bukszpanową. Pułapki wystarczyły? Bardzo lubię bukszpany i boję się bo zaczyna się pokazywać u nas.

Pułapki to raczej tylko pokazały mi, że już ćmy są. I faktycznie było ich w tych pułapkach trochę. Potem był zastosowany oprysk Lepinoxem. I jakoś pomogło.
basia3012 19:43, 17 lut 2020

BasiaLT napisał(a)
Ale masz porządeczek na ogródku, aż miło popatrzeć.

Basiu, nic się na ogródku nie dzieje to i porządek jest. Ale jak zacznę ciąć to będzie tego. Oj będzie.
basia3012 19:54, 17 lut 2020

Mary napisał(a)

Niestety znam tylko dwie. Jedna jasnożółta, druga żółtopomarańczowa.
Ale może są inne.

Marysiu, jeszcze nie zamówiłam naparstnic. Zastanawiam się nad dosadzeniem bylin kwitnących wczesnym latem. Bo u mnie to dużo jest hortensji a one jak wiadomo póżno kwitną. I po cebulowych to cieszy oczy tylko zieleń krzewów, bukszpany. No może trochę póżniej jeszcze powojniki. Myślałam nad zawilcami japońskimi ale one póżno zaczynają kwitnąć, wtedy kwitną co hortensje więc może niekoniecznie je dosadzę. Jeszcze pomyślę. Naparstnice są piękne, lubię je bardzo. Bo ostróżki to u mnie nie udają się. Nie wiem czemu. Daję im w dołek obornika a i tak zanikają często po zimie.
basia3012 19:57, 17 lut 2020

Kim napisał(a)
Basiu widzę że przywołuje wiosnę ozdobami też nie mogę się już jej doczekać
Choć z tą pogodą to można zwariować ,w tej chwili u mnie plus 10stopni i straszliwy wiatr(a jeszcze w piątek było -7 )

Twój ogród jak zawsze uporządkowany i pięknie ozdobiony
Pozdrawiam

Bożenko, dziękuję za miłe słowa. Lubię pracę w ogrodzie. Ogród to moje hobby. Tam też wypoczywam, realizuję swoje pomysły ogrodowe.
Sonka 21:14, 17 lut 2020

Bardzo Ci Basiu dziękuję za zdjęcia okien w zadaszeniu i powiem, że podoba mi się ten sposób na rozjaśnienie tarasu czy pokoju. Spróbuję przekonać męża i dekarza do zrobienia czegoś takiego u nas. Taras jest od strony zachodniej, słońce grzeje jak na patelni, dlatego dajemy dachówkę.
Powojniki masz cudowne, zresztą nie tylko powojniki a dlaczego powiększałaś rabaty i zmieniałaś linie? Ja w ten sam sposób chcę zrobić u siebie.
Muszę więcej czasu poświęcić na spacer w Twoim ogrodzie, dużo rzeczy mi się u Ciebie podoba.
basia3012 22:01, 17 lut 2020

Sonka napisał(a)
Bardzo Ci Basiu dziękuję za zdjęcia okien w zadaszeniu i powiem, że podoba mi się ten sposób na rozjaśnienie tarasu czy pokoju. Spróbuję przekonać męża i dekarza do zrobienia czegoś takiego u nas. Taras jest od strony zachodniej, słońce grzeje jak na patelni, dlatego dajemy dachówkę.
Powojniki masz cudowne, zresztą nie tylko powojniki a dlaczego powiększałaś rabaty i zmieniałaś linie? Ja w ten sam sposób chcę zrobić u siebie.
Muszę więcej czasu poświęcić na spacer w Twoim ogrodzie, dużo rzeczy mi się u Ciebie podoba.

Krysiu, dziękuję za pochwały. Wiesz jeśli chodzi o powiększanie rabat to było tak. Chciałam mieć wokół trawnika i rabat taką obwódkę z żurawek i traw Hakonechloa. Aby to osiągnąć to mogłam albo rośliny rosnące przy trawniku usunąć lub poprzesadzać albo po prostu uszczknąć kawałek trawnika i zrobić tam obwódkę. Wybrałam ten drugi wariant. Nie wiem czy dobry. Ale dla mnie jest OK.
A czemu linię falistą zmieniłam na taką pod linijkę? Chyba ( dobrze nie pamiętam) dlatego, że i jaskrawa obwódka z trawy oraz żurawek i falista linia to wydawało mi się, że za dużo tego dobra. Ale nie jestem pewna czy może po prostu fala już była kilka lat więc jakaś zmiana się nasunęła. Niby to było niedawno ale jakoś dzisiaj to nie pamiętam czemu z tej linii falistej zrezygnowałam. Chociaż lubię linie swobodne, faliste i proste linie też lubię.
basia3012 22:02, 17 lut 2020

Krysiu, na spacer do mnie zapraszam zawsze.