Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

anabuko1 19:50, 18 lut 2020

basia3012 napisał(a)

Aniu, one pierwszą zimę rosną w tej betonowej miseczce. Zobaczymy czy wytrzymały. Ale w tym roku to zimy praktycznie nie było.
Aniu, to ten kolor ciemierników, o którym kiedyś rozmawiałyśmy. Te Twoje rosną sobie w kąciku ogródka, takie malutkie.

To jeszcze raz pochwalę te rojniki w misie. Fajny pomysł .Wyglądają bardzo ładnie.
Ciemiernik pieknosci.
On ma jeszcze ciemniejsze bordowe listki przy kwiatach ?
Czy tylko Tak na zdjęciu wyszło ?
basia3012 00:56, 19 lut 2020

anabuko1 napisał(a)

To jeszcze raz pochwalę te rojniki w misie. Fajny pomysł .Wyglądają bardzo ładnie.
Ciemiernik pieknosci.
On ma jeszcze ciemniejsze bordowe listki przy kwiatach ?
Czy tylko Tak na zdjęciu wyszło ?

Aniu, one u mnie to są jasno bordowe i ciemno bordowe. Nie wiem czemu, bo wszystkie od jednych krzewów 10lat temu kupionych, tak z siewek porosły. Kilka lat temu dokupiłam biały. Ale bez kwiatków to nie wiem, które są które.
A trawy? Nie tnę na razie niczego. Dla mnie Aniu to trochę jeszcze za zimno i za wietrznie. A może dlatego, że nie mogę się wykurować z zatok. Jakiś wirus nas dopadł miesiąc temu i mamy kłopot z zatokami.
Mam teraz pod opieką oprócz chorego wnuka to jeszcze 1,5 miesięcznego pieska mojej córki. Jest u nas od rana aż do 18-19. Jak tylko wstanie z posłania to ja od razu go chwytam na ręce i biegnę z nim na dwór aby się przyzwyczajał do załatwiania na dworze. Nauczyłam się ubierać jedną ręką bo w drugiej trzymam Teklę. Jest mała jak szczurek.
mirkaka 11:31, 19 lut 2020

Pokazywałaś już Teklę ? pokaż
U nas też teraz zrobiło się zimno,najgorszy jest wiatr,
Widać już wiosenkę Ciebie
BasiaLT 13:33, 19 lut 2020

No koniecznie pokaż Teklę. Boski imię, chociaż ja kojarzę tylko jedną z bajko o pszczółce Maji.
basia3012 21:13, 19 lut 2020

Oczywiście, że pokażę. Dzisiaj gdy Tekla wyszła na siusiu wzięłam ze sobą aparat a on nic... padł. Potem mąż go oglądał i stwierdził, że nie wie co się stało. Pojechał do Media... dokupić nową kartę pamięci ale nowa karta też nie pomogła. Pan z Media... stwierdził, że to aparat się zepsuł i że raczej się aparatów foto nie naprawia. No i mąż musiał kupić nowy aparat. Czy naprawdę aparaty foto nie naprawia się? Ciekawe.
Tak więc Tekla jeszcze nie ma fotki.
Ale jutro nowym sprzętem to ja zdjęć narobię, oj narobię.
Mary 22:22, 19 lut 2020

basia3012 napisał(a)

Marysiu, jeszcze nie zamówiłam naparstnic. Zastanawiam się nad dosadzeniem bylin kwitnących wczesnym latem. Bo u mnie to dużo jest hortensji a one jak wiadomo póżno kwitną. I po cebulowych to cieszy oczy tylko zieleń krzewów, bukszpany. No może trochę póżniej jeszcze powojniki. Myślałam nad zawilcami japońskimi ale one póżno zaczynają kwitnąć, wtedy kwitną co hortensje więc może niekoniecznie je dosadzę. Jeszcze pomyślę. Naparstnice są piękne, lubię je bardzo. Bo ostróżki to u mnie nie udają się. Nie wiem czemu. Daję im w dołek obornika a i tak zanikają często po zimie.

Może jarzmianki?
basia3012 00:29, 20 lut 2020

Dzięki Marysiu, sprawdzę te jarzmianki. Bo chciałabym aby coś cieszyło oczy przed hortensjami, zanim one zaczną kwitnąć. Pozdrawiam.
mirkaka 06:57, 20 lut 2020

Szałwie, róże, bodziszek wspaniały, u mnie kwitną wcześnie, Jarzmianki, lawenda też. Może naparstnice?
Basiu a może tylko bateria w aparacie się wyładowała ?
BasiaLT 09:21, 20 lut 2020

Aparaty się naprawia tylko coraz mniej jest takich miejsc i takich zdolnych fachowców.
anabuko1 10:44, 20 lut 2020

BasiaLT napisał(a)
Aparaty się naprawia tylko coraz mniej jest takich miejsc i takich zdolnych fachowców.

Dokładnie tak.