Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Joann 11:48, 10 lip 2021

Basiu, dziękuję Ci za zdjęcia:*
Dereń to kolejny kandydat Wygląda pięknie, gdy kwitnie! Moja lista propozycji drzew wydłuża się
A te liście, które wyglądają, jak kapusta, co to?
Roocika 14:18, 10 lip 2021

Basiu, dziękuję za zdjęcia zylistków, kwiatki mają urocze, duże krzewy
Tawuły japońskie też bardzo lubię, choć uważane za zwyklaki to wdzięczne i jest dużo odmian różniących się kolorami listków i przyrostów
Wszystko ładnie pocięłaś
Rzeczywiście lilie przy hortensjach ciekawie się prezentują, te liście od lilii trochę się gubią
Też chyba wolę u siebie bardziej stonowany ogród, chociaż kolorowe bardzo mi się u kogoś podobają.
Za sprawą pomarańczowych lilowców u mnie też chyba się przekonam do tego koloru
Pozdrawiam Basiu
basia3012 00:01, 11 lip 2021

Joann napisał(a)
Basiu, dziękuję Ci za zdjęcia:*
Dereń to kolejny kandydat Wygląda pięknie, gdy kwitnie! Moja lista propozycji drzew wydłuża się
A te liście, które wyglądają, jak kapusta, co to?

Asiu, dereń jest fajnym drzewkiem do zrobienia cienia na tarasie. On pierwszy ożywa po zimie, potem ma delikatnie limonkowe listki i wreszcie po prostu zielone. Jesienią te owoce nie spadają, nie śmiecą. Trzymają się na drzewie i są koloru czerwono pomarańczowego. Chyba zimą zjadają je ptaki bo my dereniówki nie robiliśmy a owoców po zimie nie było.

Nie wiem o które listki pytasz. Może chodzi Ci o sałaty posadzone wokół trawnika pomiędzy pierwiosnkami. Mieliśmy limonkowe i czerwone. Limonkowe już zjedzone a czerwone właśnie zjadamy.
A może chodzi Ci o żurawki Citronelle. Też przypominają kapustę.
Albo o bergenie, też coś mają podobnego do kapusty.
basia3012 00:31, 11 lip 2021

Roocika napisał(a)
Basiu, dziękuję za zdjęcia zylistków, kwiatki mają urocze, duże krzewy
Tawuły japońskie też bardzo lubię, choć uważane za zwyklaki to wdzięczne i jest dużo odmian różniących się kolorami listków i przyrostów
Wszystko ładnie pocięłaś
Rzeczywiście lilie przy hortensjach ciekawie się prezentują, te liście od lilii trochę się gubią
Też chyba wolę u siebie bardziej stonowany ogród, chociaż kolorowe bardzo mi się u kogoś podobają.
Za sprawą pomarańczowych lilowców u mnie też chyba się przekonam do tego koloru
Pozdrawiam Basiu

Asiu, te żylistki na zdjęciu dopiero zaczynają kwitnąć. Już dzisiaj były kwiatki większe. Tawuły jap. też lubię i mam ich całkiem dużo. Są i w żywopłocie i w kulkach.
Dzisiaj otrzymałam 20 pomarańczowych lilii. Chcę posadzić je teraz bo wiem gdzie już rosną pomarańczowe i te nowe mogę posadzić w innych zakątkach.
basia3012 00:32, 11 lip 2021

anabuko1 napisał(a)

Basiu, pięknie
Ach te lilie

Aniu, cieszę się, że zajrzałaś. Dziękuję.
basia3012 00:35, 11 lip 2021

ajka napisał(a)

To lilie z hortensjami? Bardzo mi się podoba to połączenie, choć nigdy za liliami nie przepadałam. Może czas zmienić zdanie

Aniu, lilie kwitną wtedy gdy jeszcze nie kwitną hortensje. Dlatego posadziłam je obok nich. Gdy lilie przekwitną, a stanie się to dosyć szybko, to wtedy będą już kwiaty hortensji. Tak sobie wykombinowałam.
ajka 19:54, 11 lip 2021

basia3012 napisał(a)

Aniu, lilie kwitną wtedy gdy jeszcze nie kwitną hortensje. Dlatego posadziłam je obok nich. Gdy lilie przekwitną, a stanie się to dosyć szybko, to wtedy będą już kwiaty hortensji. Tak sobie wykombinowałam.

Świetnie to wykombinowałaś. Muszę to u siebie rozważyć.
Alija 20:35, 11 lip 2021

basia3012 napisał(a)

Podziwiam, jak masz pięknie, równiutko poprzycinane. I te schodki, urocze miejsce.
Lilie piękne, różowe, ale taki spokojny kolor.
basia3012 22:51, 11 lip 2021

ajka napisał(a)

Świetnie to wykombinowałaś. Muszę to u siebie rozważyć.

Tak Aniu, ogrodniczka to taka trochę kombinatorka musi być. Czasem sporo trzeba się nakombinować aby wepchnąć kolejną roślinkę do małego ogródka.
basia3012 22:52, 11 lip 2021

Alija napisał(a)

Podziwiam, jak masz pięknie, równiutko poprzycinane. I te schodki, urocze miejsce.
Lilie piękne, różowe, ale taki spokojny kolor.

Dzięki Alu za tyle pochwał.