Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 23:11, 07 lis 2021

basia3012 23:18, 07 lis 2021

Również przy ulicy obcięłam powojniki do około 70 cm. Tych pędów było kilka worków. Jeszcze muszę pozbierać tam listki, które są suche i może zagrzybione. No i opryskam od grzyba. I to będzie ich przygotowanie do zimy.
Mam nadzieję, że tym skróceniem pędów przed zimą nie zrobiłam im źle.

anpi 23:48, 07 lis 2021

Widzę Basiu, że Twój ogród praktycznie przygotowany do zimy Dywaniki liściowe uprzątnięte. I już te ostatnie co spadną za wiele nie nabałaganią, a najwyżej osłonią rabaty.Teraz widać, że u Ciebie dużo zimozielonych.
U mnie jeszcze sporo liści na trawniku i różnych zakątkach, ale już czekam na resztę i dopiero sprzątnę. Łepki hortensji też już Ci nie naśmiecą Traw masz niedużo, więc wiązanie też Ci odpada Możesz już pewnie wypoczywać ogrodowo?
Teraz jeszcze pryskasz powojniki od grzyba?
Aniołek też ułożony do snu zimowego!?
Roocika 09:10, 08 lis 2021

Basiu, u nas też już prawie liści nie ma, resztki na platanie i krzewuszki nana variegata jeszcze mają liście.
Na tych jałowcach na zdjęciach nie widać niczego podejrzanego, czy na żywo ta rdza się rzuca w oczy?

Ogród już gotowy do zimy u Ciebie, bardzo fajnie masz
basia3012 10:49, 08 lis 2021

anpi napisał(a)
Widzę Basiu, że Twój ogród praktycznie przygotowany do zimy Dywaniki liściowe uprzątnięte. I już te ostatnie co spadną za wiele nie nabałaganią, a najwyżej osłonią rabaty.Teraz widać, że u Ciebie dużo zimozielonych.
U mnie jeszcze sporo liści na trawniku i różnych zakątkach, ale już czekam na resztę i dopiero sprzątnę. Łepki hortensji też już Ci nie naśmiecą Traw masz niedużo, więc wiązanie też Ci odpada Możesz już pewnie wypoczywać ogrodowo?
Teraz jeszcze pryskasz powojniki od grzyba?
Aniołek też ułożony do snu zimowego!?

Dzięki Aniu za odwiedziny.
Powojniki popryskam od grzyba bo cięłam je jak trochę mżawka była. A wiadomo, nie jest to dobrze dla roślin. A dla grzybów super pogoda. I listki suche z nich postaram się usunąć bo może też na nich grzyb być. Ja nie wiem czy dobrze robię, tak mi rozum podpowiada. Ale czy dobrze, nie wiem.
basia3012 10:52, 08 lis 2021

Roocika napisał(a)
Basiu, u nas też już prawie liści nie ma, resztki na platanie i krzewuszki nana variegata jeszcze mają liście.
Na tych jałowcach na zdjęciach nie widać niczego podejrzanego, czy na żywo ta rdza się rzuca w oczy?

Ogród już gotowy do zimy u Ciebie, bardzo fajnie masz

Asiu, ta rdza to wiosną jest widoczna w postaci takich dużych, rudych, galaretowatych kalafiorów na łodygach. Brzydko to wygląda i w dotyku niemiłe.Jeśli zajrzeć pod krzak to jest ona bardzo widoczna. Nie na zielonych igłach tylko na brązowych gałęziach. Jeśli na gałązkach jałowców wiosnę nie widać czegoś takiego to znaczy, że nie ma jej.

Dzięki za odwiedziny Asiu.
Milka 07:21, 10 lis 2021

No i ogród wypucowany wiosna mniej pracy i jeszcze teraz masz możliwość upychania cebulowych.
O powojnik się nie martw, w razie czego zetniesz jeszcze trochę, bujnie gęściej
basia3012 14:44, 10 lis 2021

Milka napisał(a)
No i ogród wypucowany wiosna mniej pracy i jeszcze teraz masz możliwość upychania cebulowych.
O powojnik się nie martw, w razie czego zetniesz jeszcze trochę, bujnie gęściej

Wiesz Irenko, nie lubię sadzić koszyczków z cebulami. Tam gdzie chciałabym je posadzić i wbiję szpadel to tam napotykam na inne cebule. I szkoda mi bo niszczę koszyczki i cebule( najczęściej czosnków ozdobnych). No i muszę szukać innego, odpowiedniego miejsca.
dzięki Irenko za odwiedziny.
Milka 16:39, 10 lis 2021

To ja tez tak mam, pewnie większość.
Dziś chciałam chryzantemy posadzić i ciągle coś w ziemi i nie mogłam dziury wykopać. Pewnie i tak nie przeżyją
Ania111 21:39, 10 lis 2021

basia3012 napisał(a)

Basiu , '
Czy ja dobrze widzę ?
Masz trawę w pojemniku ?
I to jaką dużą
U mnie jakoś nie rosną ,
coś robię źle