Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 12:18, 29 kwi 2022

Milka napisał(a)
Bardzo zielono, wiosna też już widoczna, a kociaki boskie.
Żagwin po przekwitnięciu tnij, zagęszcza się i cudownie odrasta

Dzięki za radę. będę cięła. Ale czy tylko kwiaty czy tą trawkę zieloną też?
Milka 12:38, 29 kwi 2022

Basiu, ale w tej donicy to nie żagwin te kępki, mam tę roślinę, ale nazwę zapomniałam. W tej tylko kwiaty ścinasz.
Wkleję ci żagwin.
Są w różnych kolorach.
basia3012 14:03, 29 kwi 2022

Milka napisał(a)
Basiu, ale w tej donicy to nie żagwin te kępki, mam tę roślinę, ale nazwę zapomniałam. W tej tylko kwiaty ścinasz.
Wkleję ci żagwin.
Są w różnych kolorach.

Aha, pomieszałam nazwy. To będę tylko kwiaty ścinała. dzięki.
anpi 14:21, 29 kwi 2022

Może w donicach posadziłam zawciąg?
basia3012 19:53, 29 kwi 2022

anpi napisał(a)
Może w donicach posadziłam zawciąg?

Aniu, chyba to zawciąg. Dzięki za przypomnienie.
Milka 19:55, 29 kwi 2022

Tak, to zawciąg, będąc na ogrodzie przypomniałam sobie, ale juz koleżanka Ania pomogła
gogo 01:36, 02 maj 2022

Basiu, taka ilość kwitnących ciemierników i pierwiosnków to chyba tylko u Ciebie, są cudne
A nowe nasadzenia - już czekam na spektakl azaliowo-różanecznikowy
I na kwitnięcie drzew, zwłaszcza kolkwicji
Niezmiennie chwalę cudeńka robione z wnukami
I oczywiście ogrodowy porządek
mirkaka 07:10, 03 maj 2022

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie, tak dokładnie wszystko pokazujesz że prawie już się orientuję w Twoich włościach
Ciekawie zamaskowałaś kompostownik, bardzo ciekawy kącik ogrodnika, sama go zrobiłaś na tych kostkach? Są pomurowane ze sobą czy luzem leżą na sobie?
Kolejne pytanie, czyżby już w tych plastikowych beczkach robiła się gnojówka?
Bardzo fajnie wygląda ten płot z paneli, zasłania sąsiadów, ale widzę że nie do końca go pociągnęliście, przydałoby się jeszcze ten domek jasny sąsiadów przysłonić, szkoda że te tuje tak wysoko podkrzesali, miałabyś fajne zielone tło
Masz bardzo dużo pierwiosnków, widać że je lubisz, ja u siebie traktuję swoje po macoszemu, mam takie wczesne fioletowe, lubią ich liście opuchlaki
Masz sporo roślin które są przysmakami opuchlaków, nie zauważyłaś ich u siebie? Ja już tyle lat walczę z tymi szkodnikami
Ciekawe co piszesz o ciemiernikach, ja też mam mnóstwo siewek, też jedna jest inna, druga jak mateczna. Ja uwielbiam mieć takie niespodzianki, czekać co pokaże kolejna sieweczka
basia3012 15:52, 03 maj 2022

mirkaka napisał(a)
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie, tak dokładnie wszystko pokazujesz że prawie już się orientuję w Twoich włościach
Ciekawie zamaskowałaś kompostownik, bardzo ciekawy kącik ogrodnika, sama go zrobiłaś na tych kostkach? Są pomurowane ze sobą czy luzem leżą na sobie?
Kolejne pytanie, czyżby już w tych plastikowych beczkach robiła się gnojówka?
Bardzo fajnie wygląda ten płot z paneli, zasłania sąsiadów, ale widzę że nie do końca go pociągnęliście, przydałoby się jeszcze ten domek jasny sąsiadów przysłonić, szkoda że te tuje tak wysoko podkrzesali, miałabyś fajne zielone tło
Masz bardzo dużo pierwiosnków, widać że je lubisz, ja u siebie traktuję swoje po macoszemu, mam takie wczesne fioletowe, lubią ich liście opuchlaki
Masz sporo roślin które są przysmakami opuchlaków, nie zauważyłaś ich u siebie? Ja już tyle lat walczę z tymi szkodnikami
Ciekawe co piszesz o ciemiernikach, ja też mam mnóstwo siewek, też jedna jest inna, druga jak mateczna. Ja uwielbiam mieć takie niespodzianki, czekać co pokaże kolejna sieweczka

Mirko, ten płot z paneli był założony kilka lat temu bo w tym właśnie rogu działki siały się bardzo trawy z działki, która leży odłogiem za płotem, jest niezabudowana. Miałam tam pełno chwastów rosnących na tej niezabudowanej działce. Gdy założyliśmy te panele chwasty już nie wysiewały się u nas. Było ok.
Sąsiedzi mieli piękne tuje, robiły super tło dla naszych krzewów. Bardzo się z nich cieszyłam. W tym roku jednak sąsiad oczyścił tuje z suchych gałązek i od dołu się odsłoniły. Szkoda ale tak zrobił i ja to rozumiem. Chociaż teraz wygląda to tak jak widać. Ten biały domek faktycznie prześwituje i nie wygląda to dobrze. Miałam już pomysł aby tam jeden panel dołożyć ale wtedy te tuje byłyby już całkiem zacienione. Szkoda mi się ich zrobiło. Ale zrobię tak chyba bo one długo będą odbijały albo i w ogóle nie odbiją.
Kącik na sadzonki zrobiłam sama w godzinkę. Kostki mieliśmy bo zostały po budowie więc ułożyłam je jedna na drugiej i tak powstały półki. deski to zawsze jakieś u nas są.
Te szare beczki to służą mi do rozrabiania w nich florovitu z wodą deszczową lub kranówką (zależy czy mam deszczówkę)i potem konewką biorę gotowy nawóz i podlewam rośliny. Kiedyś do każdej konewki z wodą odmierzałam nawóz, było to bardziej czasochłonne, teraz jest i szybciej i wygodniej.
A w jednej beczce z kranikiem jest stara gnojówka z pokrzywy. Muszę ja zużyć.
Pierwiosnki lubię. Ta odmiana jest prawie zimozielona. Nie straciła zimą listków. A pierwiosnki ząbkowane na przykład po zimie wyglądają brzydko. Ich liście są mięsiste, pełne wody i mróz je niszczy.
Opuchlaki u nas są. Żurawek mam niewiele, rozchodników wcale ale opuchlaki gryzą trzmielinę, rh, chyba też bergenie bo w sezonie czasem mają dziury. Kilka lat temu zastosowaliśmy nicienie czyli Larvanem. Trzeba chyba zabieg powtórzyć.
Ciemierniki bardzo lubię. Tylko nie wiem jak się z nimi obchodzić, jak nawozić i w ogóle. Więc nie robię z nimi w ogóle nic. Ale wiem, że nie lubią głębokiego sadzenia. Gdy są posadzone za głęboko to nie kwitną i nie rosną.
Dzięki Mirko za odwiedziny i dobre rady. Jestem wdzięczna za nie.
O wielu sprawach myślimy podobnie.
basia3012 16:04, 03 maj 2022

gogo napisał(a)
Basiu, taka ilość kwitnących ciemierników i pierwiosnków to chyba tylko u Ciebie, są cudne
A nowe nasadzenia - już czekam na spektakl azaliowo-różanecznikowy
I na kwitnięcie drzew, zwłaszcza kolkwicji
Niezmiennie chwalę cudeńka robione z wnukami
I oczywiście ogrodowy porządek

Dzięki Grażynko za miłe słowa i za odwiedziny. Wiem, że po powrocie od Mamy masz dużo pracy więc bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś.