basia3012
00:58, 14 lip 2022
Dzięki Mirko za dobre rady. Dla mnie one są bardzo potrzebne bo trochę w sprawach ogrodniczych błądzę. Dlatego wciąż pytam, proszę o radę.
Ok, to z rh będę już wiedziała.

Powojniki opryskane Mospilanem w weekend. Pewnie trzeba powtórzyć, tylko czy za tydzień, dwa?
Przy płocie od ulicy rosną jałowce. W zeszłym roku cięłam je sama ręcznymi nożycami do żywopłotu. Trochę się namachałam.

A przy samej jezdni rośnie trzmielina Fortunea. Ją przyciąć to nie problem. Idzie szybko.
Wśród jałowców rosną świerki serbskie i wiśnie Umbraculivera.
Mirko, przy róży, zza płotu wychyla się powojnik bylinowy Arabella. On nie czepia się podpór, nie wykształca wąsów czepnych. Kupowałam go jako zwykły pnący a wyszedł niepnący. Więc tu sobie rośnie. W tym roku też słabiej kwitnie.
Nasze osiedle jest bardzo duże ale spokojne. Moja ulica jest daleko od centrum osiedla. Dobrze się tu mieszka. Mamy na osiedlu dwa duże markety spożywcze, dwie Żabki, Lewiatany, szkołę, przedszkola, pocztę, przychodnię, boisko Orlik i kilka mniejszych boisk, kilka placów zabaw, kościoły, kilka linii autobusowych. Do lasu blisko, nad jezioro też. Chwalę się naszym osiedlem ale to chyba najładniejsze osiedle w mieście.

Rozgadałam się, nachwaliłam.

Pozdrawiam Mirko serdecznie.