Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi » Edycja postu

Ogród Basi

Joku 17:52, 17 sie 2025

Twoje różaneczniki może dopadła fytoftoroza? Wiem że trudno się ją leczy, z różnym skutkiem.
basia3012 20:57, 17 sie 2025

Joku napisał(a)
Twoje różaneczniki może dopadła fytoftoroza? Wiem że trudno się ją leczy, z różnym skutkiem.

Tak może być jak piszesz Jolu. Podlałam go już 2 razy Magnicurem. Zobaczymy co będzie dalej. Najwyżej pójdzie do kosza.
vita 10:01, 18 sie 2025

Basiu, chylę czoła Tak wypielęgnowany ogród to moje nieosiągalne wciąż marzenie.
Bukietówki wspaniałe, nie ustępują im też powojniki. Różanecznika szkoda.
Nie powinnam tego pisać...mam jednego różanecznika, który mi trochę zawadza i silnie go tnę. Nie przeszkadza mi brak kwiatów. Zauważyłam, że bardzo dobrze odbija. Nie znam się na nich, ale tak kombinuję, może zrób też oprysk na liście i wiosną silnie go przytnij? Jest taki dedykowany środek, mogę odszukać nazwę Jeśli to nie fytoftoroza to powinien pomóc
Kordina 15:20, 18 sie 2025

Ciekawe jakby ten chory krzaczorek spryskać Substralem Róża 2w1 w płynie z rozpylaczem? Wykorzystałam do różnych roślin, nie tylko róż które wrażliwe na deszcze były i podziałało.
basia3012 23:03, 19 sie 2025

vita napisał(a)
Basiu, chylę czoła Tak wypielęgnowany ogród to moje nieosiągalne wciąż marzenie.
Bukietówki wspaniałe, nie ustępują im też powojniki. Różanecznika szkoda.
Nie powinnam tego pisać...mam jednego różanecznika, który mi trochę zawadza i silnie go tnę. Nie przeszkadza mi brak kwiatów. Zauważyłam, że bardzo dobrze odbija. Nie znam się na nich, ale tak kombinuję, może zrób też oprysk na liście i wiosną silnie go przytnij? Jest taki dedykowany środek, mogę odszukać nazwę Jeśli to nie fytoftoroza to powinien pomóc

Dziękuję Vito za odwiedziny. I za pochwały tez dziękuję.
Też myślałam o opryskaniu tego różanecznika jakimś środkiem. Magnicurem może? Czy innym? Na razie podlałam go 3 krotnie Magnicurem, nie pomaga. Oprysku nie robiłam. Wszystkie różaneczniki profilaktycznie podlałam Magnicurem.
Byłabym wdzięczna za podpowiedź nazwy tego środka, o którym piszesz.
Pozdrawiam.
basia3012 23:16, 19 sie 2025

Kordina napisał(a)
Ciekawe jakby ten chory krzaczorek spryskać Substralem Róża 2w1 w płynie z rozpylaczem? Wykorzystałam do różnych roślin, nie tylko róż które wrażliwe na deszcze były i podziałało.

To ciekawe. Nie zaszkodzi a może pomoże. Zaraz poszukam na All..ro. i kupię. Dziękuję za radę.
vita 10:13, 20 sie 2025

Kordina napisał(a)

Bardzo dobra rada Bożenko Mój środek Basiu z tej samej grupy: Substral Grzybobójczy Długo działający Thuja Rododendron Róża, chyba na jedno wyjdzie, tym czy tym. Któryś ze sprzedawców informował mnie jednak, że nowe partie tych środków mają zmniejszone dawki (nie wiem czy fungicydu czy insekcydu), w związku z czym działanie mogą mieć osłabione. Róży 2w1 używam zawsze interwencyjnie, na wszystko, z wyjątkiem pomidorów Powodzenia Basiu
basia3012 13:10, 20 sie 2025

vita napisał(a)

Bardzo dobra rada Bożenko Mój środek Basiu z tej samej grupy: Substral Grzybobójczy Długo działający Thuja Rododendron Róża, chyba na jedno wyjdzie, tym czy tym. Któryś ze sprzedawców informował mnie jednak, że nowe partie tych środków mają zmniejszone dawki (nie wiem czy fungicydu czy insekcydu), w związku z czym działanie mogą mieć osłabione. Róży 2w1 używam zawsze interwencyjnie, na wszystko, z wyjątkiem pomidorów Powodzenia Basiu

Dziękuję, nie znałam tego środka. Już znalazłam go na All..ro, zaraz kupię.
anabuko1 18:24, 20 sie 2025

basia3012 napisał(a)

Po lewej stronie widać padający rododendron. Podlewałam go Magnicurem, jeszcze gorzej.

Cudne te hortensje.
A te różowe piękności to ? Przetaczniki ? Czy szałwie ?
Unie szałwie powypadały.
basia3012 20:57, 20 sie 2025

anabuko1 napisał(a)

Cudne te hortensje.
A te różowe piękności to ? Przetaczniki ? Czy szałwie ?
Unie szałwie powypadały.

Aniu, te różowe piękności to krwawnice. Lubię je, mam ich dużo.
Dziękuję za odwiedziny.