Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

mira 00:25, 07 sie 2016

Tak Twoje wejście do domu jest po prostu bajeczne.

U mnie za rok też będzie więcej dalii ale na daliowej.
Masz sporo dalii jak Ci idzie z przechowywaniem bo ja mam z tym największy problem a chciałabym je przechować z powodzeniem i nawet mogłabym się podzielić z poasjonaką

pozdrawiam
Joku 10:04, 07 sie 2016

Najpierw Gabrysia, teraz ty; oj kusicie tymi rabatami w ognistych kolorach . Biała rabata też ładna.
Na ostatnim zdjęciu te pomarańczowe kwiaty to co? Widziałam je w ogrodzie K. Bellingham i zastanawiałam się nad ich nazwą.
Gabriela 11:29, 07 sie 2016

Te pomarańczowe kwiaty na zdjęciu to titonia. Jasia ma z mojego chowu, tzn. z nasionek. I Kasia B. też je ma (albo przynajmniej miała) ode mnie. I pewnie jeszcze pare osób. Kilka lat temu gdzieś po prostu kupiłam paczkę nasion.
Ogniste rabaty w drugiej połowie lata właśnie są przepiękne. Naoglądałyśmy się ich z Jasią w angielskich ogrodach i zgodnie zapragnęłyśmy mieć podobne u siebie.
Poziomka 16:07, 15 sie 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pracujemy nad tym samym Ale masz bajeczny ogród, a ilość róż zachwyca

Ale dzieło jeszcze nie skończone , czekam żeby Jasmina i powojnik się rozrosły, a dalię wymienię na ciemniejszą ( też kołnierzykową ).

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 16:20, 15 sie 2016

monteverde napisał(a)
Poziomko pięknie wszystko rośnie i kwitnie u mnie w tym roku w daliach posucha albo połamane przez koty albo przez deszcz, na razie zakwitły tylko dwie, pozdrawiam

Aniu nie wszystkie , dalia Trebiano z pięciu rosną tylko dwie , są rachityczne , zakwitł tylko jeden kwiat. Powtórki w przyszłym roku nie będzie. Polka też nie pokazała się. Ale ogólnie nie mogę narzekać na dalie , rok lepszy od ubiegłego.

Trebiano

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 16:34, 15 sie 2016

Kasia_CS napisał(a)

Dlatego spasowalam niestety z budleą.KOlejny krzaczek, ktury chciałam, ale zaczynam sie wahac, to trzmielina oskrzydlona - z kolei dla pięknie przebarwiajacych się jesienią liści. No chyba, że jakąś ladna na pniu dostanę, to gdzies wcisnę

trznielina rośnie już w donicy od ubiegłego lata i czeka na swoje miejsce. Miejsce już wybrałam , będzie rosła w plecach ciepłej rabaty.
pozdrawiam Jasia

26.07.2016

Poziomka 16:47, 15 sie 2016

mira napisał(a)
Tak Twoje wejście do domu jest po prostu bajeczne.

U mnie za rok też będzie więcej dalii ale na daliowej.
Masz sporo dalii jak Ci idzie z przechowywaniem bo ja mam z tym największy problem a chciałabym je przechować z powodzeniem i nawet mogłabym się podzielić z pasjonatką
pozdrawiam

Przechowuję je w piwnicy, 50% sukcesu 50% porażka
dalie cenię nie tylko za urodę i bardzo długie kwitnienie, ale jest to jedyny kwiat który bez drżenia ręki wycinam i robię z nich bukiety.

15 sierpień

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 16:59, 15 sie 2016

Joku napisał(a)
Najpierw Gabrysia, teraz ty; oj kusicie tymi rabatami w ognistych kolorach . Biała rabata też ładna.
Na ostatnim zdjęciu te pomarańczowe kwiaty to co? Widziałam je w ogrodzie K. Bellingham i zastanawiałam się nad ich nazwą.

Jolu Gabriela ma rację co do nazwy titoni i przyczyny naszego zauroczenia płomienną rabatą. Początkowa miała to być wstążkowa rabata z samymi liliowcaci, taka bezobsługowa, a wyszło to co widzisz , bezobsługowa to ona nie jest , ale warto było.
Pozdrawiam Jasia

monteverde 17:08, 15 sie 2016

Poziomka napisał(a)

Aniu nie wszystkie , dalia Trebiano z pięciu rosną tylko dwie , są rachityczne , zakwitł tylko jeden kwiat. Powtórki w przyszłym roku nie będzie. Polka też nie pokazała się. Ale ogólnie nie mogę narzekać na dalie , rok lepszy od ubiegłego.

Trebiano

Pozdrawiam Jasia

U mnie Polka też się nie pokazała coś teraz po złamaniach się ruszyły zobaczymy co zakwitnie pozdrówka Jasiu
Poziomka 17:20, 15 sie 2016

Gabriela napisał(a)

Ogniste rabaty w drugiej połowie lata właśnie są przepiękne. Naoglądałyśmy się ich z Jasią w angielskich ogrodach i zgodnie zapragnęłyśmy mieć podobne u siebie.

Potwierdzam ogniste rabaty szczególnie w słońcu wyglądały oszałamiająco i nie sposób było im się oprzeć

W tym roku przedpłocie dostało nową obwódkę - była już smagliczka, aksamika, nagietki przyszła pora na nasturcję.

Pozdrawiam Jasia