Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 20:01, 13 sty 2012

Kilka zdjęć z 2010r.

Poziomka 22:00, 13 sty 2012

cd

Bogdzia 22:03, 13 sty 2012

Piękne te pojedyncze peonie.Własciwie zachwycające.
Poziomka 20:47, 14 sty 2012

Bogdziu , kilka lat trwał okres w którym pojedyńcze piwonie dużo bardziej podobały mi się niż te o pełnych kwiatach.
Obecnie lubię obie formy kwiatów , z tym że w przypadku kwiatów pojedyńczych nie ma problemu z wyleganiem . Tworzą razem z różami rabatę która stale się powiększa - okazuje się że mam słaby charakter gdy widzę śliczną różę.
Część zdjęć jest niewyraźna , w okresie kwitnienia róż i piwoni miałam kłopoty z aparatem fotograficznym.

Piwonia Gene Wild

Piwonia Ewelina

annawu 21:20, 14 sty 2012

Witaj Jasiu niesamowity ogród, ile kolorów tyle zapachów, poznałam po budlei skretolistnej, że już wcześniej odwiedzałam i zapamiętałam Twój ogród.
monteverde 21:58, 14 sty 2012

No pięknie jest zawsze u Jasi, ta budleja skrętolistna tak pięknie akcentuje rabatę i na niej kwiaty, a co do murów jest taka zasada,że co po Twojej stronie , to Twoje, zawsze możesz je osłonić
Poziomka 15:09, 15 sty 2012

Witam Anie
Aniu montewerde w tym indywidualnym przypadku żadna zasada się nie sprawdza
Aniu annawu to że mój ogród jest dla Ciebie ropoznawalny jest dla mnie bardzo cenne.

Początkowo budleja skrętolistna była soliterem, potem miała być początkiem rabaty różano-piwoniowa, ale żeby mieć ładniejszy widok z ławeczki posadziłam różę rugosa Ritausma, która powtarza kwitnienie i na tym miał być koniec .

No cóż , skończyło się na tym że poszerzyłam rabatę , zlikwitowałam kolejny kawałek trawnika dosadziłam bodziszki i kolejne dwie róże i dzwonki.

A to winowajca, róża spinosissima double white flowered , w której się zakochałam od pierwszego widzenia

/zdjęcie z ogrodu Beth Chatto/

Elfik 17:55, 15 sty 2012

Poziomka napisał(a)
, skończyło się na tym że poszerzyłam rabatę , zlikwitowałam kolejny kawałek trawnika
...i tu dodałabym jeszcze: c.d.n.... , bo idę o zakład, że nic się jeszcze nie skończyło
monteverde 18:39, 15 sty 2012

ale pięknie to wygląda i Ela ma zapewne rację, a ja znalazłam taka stronkę z różami http://www.rosesuk.com/rose_locator/rose_list/ można obejrzeć i poczytać
beamilusia 18:47, 18 sty 2012

Poziomka napisał(a)

[

Witaj Jasiu! Zwiedziłam Twój tajemniczy ogród .Wspaniałe połączenia bylin ,krzewów pięknie współgrają z budynkami z czerwonej cegły i drewna .Aż chce się przebywać w Twoim ogrodzie i nigdy nie opuszczać tej oazy zieleni .