Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Sebek 20:27, 05 maj 2012

Piękne te wiosenne kwiatki
Poziomka 22:16, 05 maj 2012

Moniko przygoda z piwoniami jest przykra. Czasami trudno zrozumieć dlaczego dojrzały egzemlarz wymarza, a rosnącej obok piwoni, zakupionej i posadzonej w lipcu ubiegłego roku , mróz nic nie zrobił.
Sebku zgadzam się z Tobą sasanki są piękne

Przyszedł maj, a jak maj to kwitną bzy.

Zakwitła już róża

i konwalie

Sebek 23:01, 05 maj 2012

Ale te bzy u Ciebie szaleją - w moich regionach dopiero pączki
monteverde 23:24, 05 maj 2012

Jasiu szkoda strat w ogrodzie, u mnie też ich jest dużo,ale inne roślinki masz wspaniałe, to jest życie i musimy z nim się pokornie godzić
Poziomka 20:13, 11 maj 2012

Sebku bzy nadal w pełnym rozkwicie cieszą oczy i nie tylko. Ach ten zapach...
Aniu ja się ze stratami pogodziłam, ale ostatnią czarę goryczy przelał modrak sercolistny, który nie odbił po zimie w przedogródku i usychająca róża przy ganeczku .

Na pocieszenie kwitnie ocalała piwonia drzewiasta.

i pierwiosnki

Gabriela 21:50, 11 maj 2012

Och, szkoda bardzo modraka, taki był świetny taka biała mgła na rabacie, ale za to piwonie piękne, b. dorodne kępy.
agniecha973 21:52, 11 maj 2012

Jasiu, a może zrobisz mi wykład na temat piwonii drzewiastych. Marzą mi się takie krzaczki, ale z pojedynczymi płatkami, najlepiej jakieś jaśniutkie. Inwestować w nie czy lepiej w te zwyczajne ogrodowe? Co lubią i jak się sprawują?
Poziomka 18:58, 12 maj 2012

Gabrielo, modrak wróci na swoje miejsce. Zrobiłam wiosną sadzonkę i rośnie już w doniczce. Modrak rósł w 4 różnych miejscach, uchował się dobrze tylko 1 egzemplarz który powinien zakwitnąć.
Tak w tym roku nie będzie wyglądało, ale za dwa ....

Poziomka 19:28, 12 maj 2012

Agnieszko do tej pory nie miałam problemów w piwoniami drzewiastymi. Rosną w zacisznym miejscu (ogród jest specyficzny, z otoczony z każdej strony murami), nigdy nie były zabezpieczane na zimę , nawet w pierwszym roku po posadzeniu. Nawożę raz lub dwa rozy w sezonie, zawsze nawozem wieloskładnikowym. Zbyt dużo azotu powoduje że liście są ładne, ale są kłopoty z kwitnieniem. Pojedyńcze kwiaty nie potrzebują podwiązywania. Piwonia drzewiasta z wiekiem zyskuje na atrakcyjności .
Piwonie bylinowe też są piękne i prawie bezobsługowe - chyba że się ma odmiany o pełnych kwiatach, które trzeba podwiązywać bo po deszczu będą leżały na ziemi .
Które wybrać?
Ja mam drzewiaste ( w tamtym roku posadziłam dwie nowe, przeżyły dobrze zimę bez okrywania) i bylinowe -i nie zrezygnowałabym z żadnych.

Poziomka 20:32, 12 maj 2012

Brzydka dzisiaj pogoda, ale dzięki zachmurzonemu niebu udało mi się zrobić zdjęcie pierwiosnka, w słońcu kolor kwiatu zawsze wychodził nieprawdziwy.

Późną jesienią posadziłam przy ścieżce pocieszaczki - małe bratki. Teraz pokazują w pełni swój urok.Zaczyna kwitnąć bodziszek.

Pierwszy kwiat róży parkowej Marguerite Hilling

i na konieć kwitnące floksy