Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie » Edycja postu

Ogród w dolinie

sylwia_slomc... 22:50, 20 cze 2025

Roocika napisał(a)
No dobra, wrzucam 3 zdjęcia, bo wokół pobojowisko. Dostaliśmy obornik od sąsiadów, musi wystarczyć, pomidory z rynku.

Myślę, że do końca weekendu posadzimy. Muszę jeszcze gdzieś nabyć bazylię i aksamitki hmmm

Przód, za szklarnią, między brzozami będzie jeszcze żywopłot z choiny.

Tył

Widok z góry, czyli z polbruku wjazdowego

Moda na szklarnie ostatnio Ciekawe czy to trend wywołany chęcią zdrowszej żywności czy cenami warzyw w sklepach...
mirkaka 17:35, 21 cze 2025

Raczej zdrowej żywności
Makao 17:45, 21 cze 2025

No to ja przegapiłam moment chwalenia się szklarnią
Dobrze że Sylwia zacytowała.
Elegancko, fajnie że coraz więcej nas. Był czas kiedy to wszyscy wymienialiśmy się spostrzeżeniami bylinowymi a teraz nastała moda na swoje warzywa więc będzie gdzie podpatrywać odmiany i zapisywać nazwy na przyszły sezon
DariaB 15:09, 24 cze 2025

Asia cudowne foty zapodałaś, intensywny kolor piwonii na te zieleni, no miodzio! Gratuluję szklarni
anabuko1 07:41, 25 cze 2025

Nie będę oryginalna to i mn ten szeroki widoczek ogrodowy z trawami bardzo się spodobał.
Fajna ta szklarenka.
Swoje warzywa smakuja wybornie
Juzia 08:00, 25 cze 2025

Szklarnia obsadzona?
Roocika 12:10, 25 cze 2025

Margerytka40 napisał(a)
Asiu cudne kadry z ogrodu. Dawno mnie nie było i busz Ci się zrobił od tamtej pory

Trochę się zrobił
U ciebie to dopiero pięknie!

Magara napisał(a)

To ujęcie dziś, jak dla mnie, wygrywa

Miodunki, moim zdaniem i moim doświadczeniem, dają radę i w słońcu Mam na rabacie, która ma słońca dobre 8 godzin na dobę - i to są jedyne moje miodunki, które mączniaka nie złapały, te w cienistych miejscach mają większość liści do oberwania

To dobra wiadomość, że dają radę na słońcu. Moje dopiero posadziłam więc muszą się ukorzenić.
Zauważyłam tylko, że od bezpośredniego słonka mdleją im listki, ale potem wstają.
Roocika 12:14, 25 cze 2025

MartaCho napisał(a)
Cudnie u Ciebie! Przepięknie! Bujnie i spójnie!

Marta

LIDKA napisał(a)
Kaliny mnie oszołomiły. Ja posadziłam 3 w tym roku.
Krzewuszke victorie tez posadziłam 4 szt. I myślałam ze mała bedzir bo na metcd stało 80-100 cm. Już widze że musze im inne miejsce poszukać.

Pomidory też mam kupne. U nas na giełdzie mieli podpisane. Kupiłam 4 gat i już sie zawiązały owoce na niektórych.

Asia Twoja harówka daje widoczne i piękne efekty. Jest co podziwiać.
Dużo masz wszyskiego i wszystko piękne.

Chcesz jeszcze miodunki ? Nie wiedzialam ze szukasz.

Lidka, spokojnie je utrzymasz na tej wysokości, je najlepiej ciąć po kwitnieniu, ja już swoje ciachnęłam i nie wyglądają takie roztrzepane

Ja też nie wiedziałam, że szukam miodunek Jak je zobaczyłam to musiałam je wziąć, piękne są. I widzę, że nornice ich tak bardzo nie lubią na razie (odpukać).

Dziękuję za propozycję, na razie nie mam gdzie sadzić ale w razie czego będę się odzywać.
Roocika 12:24, 25 cze 2025

Eupraksja napisał(a)

Jakie cudne te rabaty! I widzę ostatnio coraz częściej takie nasadzenia "pomieszane" względem wysokości, nie trzymające się dotychczasowej zasady, żeby wyższe stanowiły tło, a im bliżej brzegu rabaty tym niższe. To wielka ulga, że to może tak świetnie wyglądać, bo miałam problem z tą piętrowością, no bo przecież o różnych porach roku różne rośliny osiągają swoją szczytową wysokość. Ale widzę, że nie trzeba się tym wcale zanadto przejmować?

To się świetnie sprawdza, jak rabaty widzisz z kilku stron ale nie tylko!
Trzeba robić jak Ci w duszy gra, po swojemu

Z chęcią zrobiłabym takich więcej- w dolnym ogrodzie mam jeszcze miejsce i planuję rabaty bylinowe w tym stylu.
Duża skarpa będzie plamami dla ułatwienia pielęgnacji.
Roocika 12:31, 25 cze 2025

Kordina napisał(a)
Ja się też zasadami nie przejmuje, robię to co mi w duszy gra, traktuję ogród twórczo

Warto robić to co nam w duszy gra ale czasami nie wiemy co nam gra więc można podglądać na forum