Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

malgocha1960 16:37, 09 mar 2013

Marzenko,jak to jest z bzem,to co pokazujesz to pąki kwaitowe czy liści?Ja mam swój bez 3 lata i jeszcze mi niee kwitł,ale chyba przyczyna było to,ze obcinałam go dla zagęszczenia.Juz w ubiegłym roku nic nie ruszałam i zobaczę czy bedzie chociaz jeden kwiatek.
AniaDS 19:51, 10 mar 2013

I co z tą lawendą? Swoja przycięłam a tu zimno coraz bardziej się robi, nic jej nie będzie?
Pozdrawiam ciepło
Madzenka 20:09, 10 mar 2013

malgocha1960 napisał(a)
Marzenko,jak to jest z bzem,to co pokazujesz to pąki kwaitowe czy liści?Ja mam swój bez 3 lata i jeszcze mi niee kwitł,ale chyba przyczyna było to,ze obcinałam go dla zagęszczenia.Juz w ubiegłym roku nic nie ruszałam i zobaczę czy bedzie chociaz jeden kwiatek.

Bez nalezy przycinać zaraz po przekwitniciu czyli koniec maja/początek czerwca. W sierpniu zawiązuje nowe pąki więc jeśli go cięłaś póżniej to nie miał szans na zawiązanie pąków.
Z moich obserwacji wynika, ze co drugi rok kwitnie obficiej. Ale zawsze bez nawoziłam podobnie jak inne rośliny.

Pozwoliłam sobie jako imienniczka odpowiedzieć
marzena 23:21, 10 mar 2013

witajcie dziewczyny
tak jak Basia pisze, to raczej przedwiośnie u mnie... wiosna się ociąga i niespieszno jej ...
z bzem tak jak Marzenka pisze, został przycięty po kwitnieniu w ubiegłym roku ...
a lawendzie, myślę, nic nie będzie...poprzycinałam te krzaczki, ktore brzydko wyglądały po zimie, z pewnością im to nie zaszkodzi...

nic nie kwitnie nowego u mnie...no, może trochę krokusy się rozwijają ( są pączki kwiatów ), a poza tym chyba nic nowego...
czekam na ciepło i jakieś zmiany wiosenne...
monteverde 23:26, 10 mar 2013

To może wiecie czy 6 letni bez Palibin można przesadzić?
barbara_kraj... 23:35, 10 mar 2013

Ania, 6-letni może być małym albo dużym krzewem. Małego przesadzić łatwiej, dużego trudniej, ale dlaczego by nie?
mira 23:43, 10 mar 2013

Marzenko też masz przedwiośnie i oby zapowiedzi mrozów omineły Twoją górkę - kiedy mam wysiać len i czy od razu do gruntu ?
marzena 23:53, 10 mar 2013

Mira, do gruntu, możesz już niedługo, nic mu się nie stanie
Basia juz odpisała Ci Aniu
ja też, jak chcę cos przesadzać, to po prostu to robię w ubiegłym roku przesadziłam podczas kwitnienia 3 małe krzewinki hibiscusa "Purpureus variegatus' , no i zobaczę, co bedzie dalej ...obserwuję je uważnie, ale mam nadzieję, że będą dalej ładnie rosły...
AgnieszkaW 23:53, 10 mar 2013

Witaj Marzenko, Twój ogród znam już od dawna, bardzo mi się podoba, bo jest w moich klimatach, też tak jak u mnie masz murki i dużo lawendy, także piękne widoki i bardzo widowiskowe zimy, co nie znaczy, że nie kłopotliwe (oj te zimowe drogi dojazdowe, awarie prądu i takie tam).
Cieplutko pozdrawiam i zajrzyj do mnie w wolnej chwili.
aldonaz 23:57, 10 mar 2013

Zaglądam i pozdrawiam