Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

marzena 22:36, 29 mar 2015

miło Was witam, Olu, Aniu, Basiu, Joku, Irenko, Miro, Aniu-tre, Gabrielo, Nicol i Rysiu
Gabriela, masz oczywiście rację, tak, to bedzie rabata pod murem trochę wzorowana na rabatach angielskich...no i mówiłyśmy o niej wcześniej, wysłuchałam Waszych rad i pomysłów a teraz sobie realizuję to spokojnie...
mur ma długość 14 m, szerokość rabaty ok 2,5 m, zaczynam ją obsadzać swoimi podzielonymi bylinami oraz otrzymanymi od koleżanek i zakupionymi ( tych jest na razie najmniej)
na razie posadziłam z białych :
dzwonek Alba, złocień, malva moschata,kłosowiec ( od Ciebie Gabriela), trzykrotka, łubin, floks, jeżówki
fioletowe :
wielosił błękitny, irys syberyjski, ostróżka, szałwia omszona, trzykrotka
niebieskie :
perovskia, lawenda, kocimiętka, werbena patagońska
różowe:
rozchodnik okazały, floks, bodziszki, goździki kamienne, jeżówki, naparstnice, malwy, hortensje
żółte :
irysy ( delikatny kolorek, nie znam nazwy), rudbekia, wilczomlecz, liliowce, dziurawiec, krwawnik, przywrotnik
zielone (liscie) :
jukka
oraz przy wkopanym pojemniku na wodę deszczową paproć onoclea
a na murze będzie się pięła ( widać na fotce rozciągniete 2 pręty metalowe)wisteria ( w ubiegłym roku dopiero zakwitła po raz pierwszy), a z boku wiciokrzew japoński, z drugiej strony 2 powojniki i bluszcz, no i jeszcze 3 róże, ktore już rosły wcześniej przy murze

Oczywiście tych sadzonek daję zawsze kilka aby powstawały kępy...
zastanawiam sie jeszcze, czy całą rabatę otoczyć obwódką bukszpanową...
Gabriela 22:45, 29 mar 2015

Kawałek miejsca jest, dobrze że poszerzyłaś.
Mam wątpliwość co do wisterii - to przecież potwór i linki mogą nie unieść pnącza. Może coś lżejszego, wiciokrzewy na przykład, albo powojniki włoskie?
marzena 22:50, 29 mar 2015

Gabriela, myślę, że dam sobie z nią radę, mam ją już 4-ty rok i mocno przycinam i kształtuję od dawna... a te pręty są mocno osadzone w murze odpowiednimi hakami w kilku miejscach
jak masz jakieś propozycje innych roślin na tę rabatę, chętnie posłucham Twoich rad
mam jeszcze trochę innych roślin zapisanych do posadzenia, ale nie szaleję, tylko spokojnie sobie sadzę
babka 22:37, 30 mar 2015

Zakres prac zapewniony na całą wiosnę Nudzić się nie masz szans widzę ale pięknie będzie jak się zagęści wszystko i zakwitnie
Niesamowicie klimatyczny ten Twój ogród z perspektywą w tle
marzena 23:29, 30 mar 2015

Ola, no mam co robić przy tej rabacie, ale wbrew pozorom jeszcze tylko trochę a potem będę czekała na efekt...obym się nie zawiodła

daję jeszcze szerszą perspektywę skoro lubisz to...

i mój nowy nabytek...
babka 23:42, 30 mar 2015

Cud miód i orzeszki Ciemierniki cudnej urody. Do niedawna nie znałam tych kwiatów a teraz się zakochałam Czarny jak widzę nieodłącznie Tobie towarzyszy Na początku wątku widziałam też rudego, co z nim ?
grembosia 23:51, 30 mar 2015

Piękna będzie ta rabata angielska pod murem, super pomysł
Ja dałabym obwódkę bukszpanową, fajnie nawiązałaby do obwódki na górze.
marzena 23:54, 30 mar 2015

Ola, czarny prawie nie odstępuje mnie w ogrodzie...chyba , że w końcu mu się znudzi monotonia moich prac... a ruda już całkiem niemłoda, pzreważnie spędza czas w domu

jeszcze drugi ciemiernik, który też dostałam niedawno
marzena 23:55, 30 mar 2015

grembosia, dzięki, też skłaniam się ku obwódce
zbigniew_gazda 07:58, 31 mar 2015

Marzenko pięknie będzie. Podziwiam pracowitość. Krajobrazy jak zawsze urocze. A w tym wszystkim najpiękniejsza jest symbioza człowieka ze zwierzęciem. Pomiziaj pieska.