marzena
22:36, 29 mar 2015

miło Was witam, Olu, Aniu, Basiu, Joku, Irenko, Miro, Aniu-tre, Gabrielo, Nicol i Rysiu 
Gabriela, masz oczywiście rację, tak, to bedzie rabata pod murem trochę wzorowana na rabatach angielskich...no i mówiłyśmy o niej wcześniej, wysłuchałam Waszych rad i pomysłów a teraz sobie realizuję to spokojnie...
mur ma długość 14 m, szerokość rabaty ok 2,5 m, zaczynam ją obsadzać swoimi podzielonymi bylinami oraz otrzymanymi od koleżanek i zakupionymi ( tych jest na razie najmniej)
na razie posadziłam z białych :
dzwonek Alba, złocień, malva moschata,kłosowiec ( od Ciebie Gabriela), trzykrotka, łubin, floks, jeżówki
fioletowe :
wielosił błękitny, irys syberyjski, ostróżka, szałwia omszona, trzykrotka
niebieskie :
perovskia, lawenda, kocimiętka, werbena patagońska
różowe:
rozchodnik okazały, floks, bodziszki, goździki kamienne, jeżówki, naparstnice, malwy, hortensje
żółte :
irysy ( delikatny kolorek, nie znam nazwy), rudbekia, wilczomlecz, liliowce, dziurawiec, krwawnik, przywrotnik
zielone (liscie) :
jukka
oraz przy wkopanym pojemniku na wodę deszczową paproć onoclea
a na murze będzie się pięła ( widać na fotce rozciągniete 2 pręty metalowe)wisteria ( w ubiegłym roku dopiero zakwitła po raz pierwszy), a z boku wiciokrzew japoński, z drugiej strony 2 powojniki i bluszcz, no i jeszcze 3 róże, ktore już rosły wcześniej przy murze
Oczywiście tych sadzonek daję zawsze kilka aby powstawały kępy...
zastanawiam sie jeszcze, czy całą rabatę otoczyć obwódką bukszpanową...

Gabriela, masz oczywiście rację, tak, to bedzie rabata pod murem trochę wzorowana na rabatach angielskich...no i mówiłyśmy o niej wcześniej, wysłuchałam Waszych rad i pomysłów a teraz sobie realizuję to spokojnie...
mur ma długość 14 m, szerokość rabaty ok 2,5 m, zaczynam ją obsadzać swoimi podzielonymi bylinami oraz otrzymanymi od koleżanek i zakupionymi ( tych jest na razie najmniej)
na razie posadziłam z białych :
dzwonek Alba, złocień, malva moschata,kłosowiec ( od Ciebie Gabriela), trzykrotka, łubin, floks, jeżówki
fioletowe :
wielosił błękitny, irys syberyjski, ostróżka, szałwia omszona, trzykrotka
niebieskie :
perovskia, lawenda, kocimiętka, werbena patagońska
różowe:
rozchodnik okazały, floks, bodziszki, goździki kamienne, jeżówki, naparstnice, malwy, hortensje
żółte :
irysy ( delikatny kolorek, nie znam nazwy), rudbekia, wilczomlecz, liliowce, dziurawiec, krwawnik, przywrotnik
zielone (liscie) :
jukka
oraz przy wkopanym pojemniku na wodę deszczową paproć onoclea
a na murze będzie się pięła ( widać na fotce rozciągniete 2 pręty metalowe)wisteria ( w ubiegłym roku dopiero zakwitła po raz pierwszy), a z boku wiciokrzew japoński, z drugiej strony 2 powojniki i bluszcz, no i jeszcze 3 róże, ktore już rosły wcześniej przy murze
Oczywiście tych sadzonek daję zawsze kilka aby powstawały kępy...
zastanawiam sie jeszcze, czy całą rabatę otoczyć obwódką bukszpanową...