A czy wy ścinacie róże do wazonów?Podobno ścinanie pobudza krzewy do lepszej pracy.Oczywiście po przekwitnięciu, nie dopuszczam do zawiązywania nasion.
Przed laty nabyłam taką różyczkę na wystawie "Zieleń to życie". Oczywiście zapamiętanie nazwy wtedy nie było mi w głowie . Posadzona w mało korzystnym miejscu i zaniedbana w czasie mojej nieobecności jakoś przetwała. Zawsze miałam do niej sentyment. Po nawożeniu i podlewaniu w czasie suszy odwdzięcza się w tym roku długim i obfitym kwitnieniem. Może ktoś ją rozpozna? Jest niewielka (około 30 - 40 cm wysokości), kwiaty jaskrawoczerwone z białym środkiem, pojedyncze. Łodygi sztywne, wyprostowane. Chyba nie pachnie.
Ja wczoraj jedną ściąłem tak na prezent, bo Babcia woli moje niż z kwiaciarni. Ja to bym chciał mieć róże w wazonie zawsze, ale swoich po prostu nie mam serca ściąć.
Nasza Safoya robi bukiety ze swoich
Ja nie ścinam róż ani innych kwiatów z ogrodu bo mi po prostu tak jak wam szkoda. Jeżeli już coś ma stać w wazonie to niech to będą kwiaty z kwiaciarni. Tylko że cierpliwości i systematyczności przy wymianie wody w wazonie starcza na jakieś 3 dni. Więc zazwyczaj wazony stoją schowane w szafie
No to muszę dokupić sobie tę History Uwielbiam First Lady i generalnie jedyną jej wadą są zbyt wiotkie szypułki.
No i coś czuję, że Barok mnie jeszcze zadziwi. Wcześniej piękna, ale przewitała nawet przestała mi się podobać. Wyglądała jak sztuczny kwiat z bazaru. Aż trudno uwierzyć, że to prawdziwa róża.
Słuchaj a czy twoja My Girl też łapie szarą pleśń? Kupiłam chory krzaczek i teraz walczę o niego. Boję się, że zarazi mi inne.