Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Róże » Róże w naszych ogrodach

Róże w naszych ogrodach

annka 23:43, 07 lip 2011

Tak. Facet chciał być chyba dowcipny tyle że wyszedł na buca.
hanka_andrus 23:46, 07 lip 2011

A czy wy ścinacie róże do wazonów?Podobno ścinanie pobudza krzewy do lepszej pracy.Oczywiście po przekwitnięciu, nie dopuszczam do zawiązywania nasion.
annka 00:12, 08 lip 2011

Haniu ja nie mam żadnej zadowalam się tymi z kwiaciarni ale widzę że doświadczone działkowiczki to robią.
Joku 12:21, 08 lip 2011

Przed laty nabyłam taką różyczkę na wystawie "Zieleń to życie". Oczywiście zapamiętanie nazwy wtedy nie było mi w głowie . Posadzona w mało korzystnym miejscu i zaniedbana w czasie mojej nieobecności jakoś przetwała. Zawsze miałam do niej sentyment. Po nawożeniu i podlewaniu w czasie suszy odwdzięcza się w tym roku długim i obfitym kwitnieniem. Może ktoś ją rozpozna? Jest niewielka (około 30 - 40 cm wysokości), kwiaty jaskrawoczerwone z białym środkiem, pojedyncze. Łodygi sztywne, wyprostowane. Chyba nie pachnie.

Sebek 13:19, 08 lip 2011

hanka_andrus napisał(a)
A czy wy ścinacie róże do wazonów?Podobno ścinanie pobudza krzewy do lepszej pracy.Oczywiście po przekwitnięciu, nie dopuszczam do zawiązywania nasion.

Ja wczoraj jedną ściąłem tak na prezent, bo Babcia woli moje niż z kwiaciarni. Ja to bym chciał mieć róże w wazonie zawsze, ale swoich po prostu nie mam serca ściąć.
Nasza Safoya robi bukiety ze swoich
Joku 17:57, 08 lip 2011

Ja nie ścinam róż ani innych kwiatów z ogrodu bo mi po prostu tak jak wam szkoda. Jeżeli już coś ma stać w wazonie to niech to będą kwiaty z kwiaciarni. Tylko że cierpliwości i systematyczności przy wymianie wody w wazonie starcza na jakieś 3 dni. Więc zazwyczaj wazony stoją schowane w szafie
Sebek 19:26, 08 lip 2011

Ja jak zmieniam wodę to chyba co dwa dni - zawsze też dodaję troszkę nawozu - róże raz stały trzy tygodnie przy częstej zmianie wody
AniaDS 23:08, 12 lip 2011

Moje oczko w głowie - Anna Fendi od Barniego

Pink Grootendorst, która o mały włos nie padła z powodu moich wszędobylskich mrówek

Concerto
.
AniaDS 23:10, 12 lip 2011

Queen Elizabeth

My Girl

Scholss Eutin
.
Safoya 22:13, 13 lip 2011

AniaDS napisał(a)
Sebek, dziękuję Ci serdecznie .

Safoya, moja Barock za każdym razem wygląda inaczej, ma zmienną paletę barw i czasem ma inne kwiaty.
History i First Lady są jak bliźniaczki w pewnym stopniu, czasem na zdjęciach ciężko rozpoznać, która jest która.
Różnica podstawowa polega na tym, że History trzyma główki do góry, tymczasem First Lady, gdy rozkwitnie często zwiesza je w dół.
FL rośnie mi szybciej i obficiej kwitnie, ma więcej kolców, History jest wciąż mała i 'szczupła', wydaje tylko kilka kwiatów.
Obie utrzymują kwiaty bardzo długo i rzadko otwierają się całkowicie.
Są bardzo zdrowe.

No to muszę dokupić sobie tę History Uwielbiam First Lady i generalnie jedyną jej wadą są zbyt wiotkie szypułki.
No i coś czuję, że Barok mnie jeszcze zadziwi. Wcześniej piękna, ale przewitała nawet przestała mi się podobać. Wyglądała jak sztuczny kwiat z bazaru. Aż trudno uwierzyć, że to prawdziwa róża.

Słuchaj a czy twoja My Girl też łapie szarą pleśń? Kupiłam chory krzaczek i teraz walczę o niego. Boję się, że zarazi mi inne.