Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki » Edycja postu

Różaneczniki - choroby i szkodniki

14:43, 16 kwi 2013
Dobra, czyli trzeba go podnieść do gory, czy mogę to zrobic w sobotę do tego czasu powinnam juz kupic wszystko w centrum ogrodniczym.
Selly 07:54, 17 kwi 2013

Może być w sobotę... On nie zna się na dniach tygodnia Wyciągnij bryłę korzeniową i wsadź do dobrej mieszanki . Bryła korzeniowa musi być na poziomie gruntu, obsypana ziemią tylko dookoła, ale od góry na korzenie nie syp ziemi , tylko samą korę sosnową. Wtedy korzenie będą miały dostęp tlenu.
18:52, 20 kwi 2013
Dziś sprawdziłam płynem Helliga kwasowość gleby i byłam lekko zdziwiona bo wyszło az PH.
Kupiłam torf wysoki kwaśny ale niestety nie było siarki wiec zamówiłam na allegro
Moje pytania.

Ile mam dać tej siarki do podłoża które bede przygotowywać, torfu kwaśnego daje 160 litrów?
Ile dac obornika na taką ilość torfu?

Torf chcę zmieszać z ziemia ogrodową PH 5-6
Gardenarium 19:02, 20 kwi 2013

1/4 obornika na tę ilość torfu. moim zdaniem, ale jak ziemia ogrodowa 5-6 to czy nie będzie za mało kwaśne?

A siarki nie wiem, bo nie stosowałam, prześledź ten wątek, Magia na pewno to pisała.

Tylko, że przeniosę te posty w Rózaneczniki - pielęgnacja, bo tu są choroby.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
Asisko_2005 12:14, 19 maj 2013

magja_ napisał(a)

.

Witam włąśnie takie ''cóś'' odkryłam na listkach wierzby płaczącej, co to za paskudztwo? Jak zwalczyć?
Sebek 17:11, 21 maj 2013

Jakimś środkiem na owady, powinni Ci polecić coś specjalnie na tego owada. Nie wiem jak się nazywa, ale może jak znalazłaś zdjęcie to i nazwę wypatrzysz
asica 19:30, 22 maj 2013

... po roku oczekiwania na kwiaty zbuntowanego. Rh dostał nowe stanowisko. Zapowiada się pięknie, jak każdej wiosny:

i jednego ranka delikatne żółto-brązowe plamki, widoczne na wierzchołkach pąków:

a potem już tylko gorzej, na nic opryski, nawożenie, podlewanie, bunt trwa, w tym roku nie zaniedbałam zrobienia zdjęć porażonych pąków:

asica 19:41, 22 maj 2013

Obok tradycyjnie zdrowiuteńkie okazy innych rh
nnych rh

gleameil 22:49, 26 maj 2013

I ja niestety mam chyba problem z rododendronem, jest to odmiana Smirnovi. Poniżej dwa zdjęcia.

Tak na szybko to chciałem mu wyciąć te zwiędnięte pędy. Coś mu dolega, ale nie mam pojęcia co i dlaczego tak się dzieje. Wsadzony razem z dziesięcioma pozostałymi był miesiąc temu, kupiony w teoretycznie jednej z najlepszych szkółek u Pana Jana Ciepłuchy. Inne pięknie kwitną, pięknie się rozkrzewiają, a ten coś świruje.
Najgorzej jest z tą prawą stroną.

Bardzo proszę o pomoc.

Nie chcę zawracać głowy Bogdzi, bo ona ma co robić.
clarkkent 15:48, 27 maj 2013

witam, mam problem od wiosny bo wsadziłem nowe różaneczniki i prawie wszystkie sie przyjeły poza jednym, niektóre juz kwitną ale ten jeden ma liście takie oklapnięte i jakos mizernie wygląda. co moze być przyczyną ? jakaś choroba? brak jakis składników? pomożecie? na zdjęciu to ten na pierwszym planie. ten w tle sadzony tego samego dnia i super kwitnie.Dodatkowo cos i wrzosy zaczeły mi marnieć, rosły pięknie aż do teraz(zdjecie nr 2)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies