Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

AlicyaLK 15:14, 28 cze 2013

Chciałabym się koniecznie i pilnie poradzić odnośnie sadzenia hortensji. Zakupiłam 7 Limek, dzisiaj dotarły i jutro chcę się zabrać za sadzenie i tu pojawił się dylemat:

W artykule Danusi przeczytałam: Podczas sadzenia wykopujemy obszerny dół, zaprawiamy go mieszanką typu próchnica kwaśna zmieszana z odkwaszoną, ziemia ogrodowa i rozłożony obornik bydlęcy lub krowiak granulowany, ustawiamy roślinę, zasypujemy mieszanką i mocno udeptujemy, aby powstało zagłębienie, które umożliwi zatrzymywanie się większej ilości wody. Ściółkujemy korą.

A na ulotce ze sklepu jest napisane: Nie zaleca się nawożenia roślin zaraz po ich posadzeniu. Dotyczy to zarówno środków naturalnych (obornik) jak i chemicznych.

No i zgłupiałam! Olać ulotkę ze sklepu i ufać Szefowej prawda?
Sonka 07:42, 01 lip 2013

zrób tak jak napisała Danusia, tylko utrzymuj wilgoć,
pozdrawiam Krysia
AlicyaLK 10:00, 01 lip 2013

Sonka napisał(a)
zrób tak jak napisała Danusia, tylko utrzymuj wilgoć,
pozdrawiam Krysia

Dziękuję Krysiu
AlicyaLK 10:03, 01 lip 2013

A czy ktoś może mi powiedzieć, czy moje nowe nabytki - hortensje Limelight powinnam spryskać?

Te liście są trochę niepokojące dla mnie, ale niestety brak mi wiedzy o szkodnikach Doczytuję itd, ale jednak jest mi ciężko z identyfikacją. Czy to mączniak? A może jakieś inne paskudztwo?

W zakupach znalazłam takich nielegalnych imigrantów:

Sebek 17:21, 03 lip 2013

Mączniak to nie jest na pewno - to mogą być czerwce - w dodatku widać robala. Spryskaj roślinę Decisem, Talstarem, itp.
AlicyaLK 18:35, 03 lip 2013

Sebku, ale dolem liscie i galazki maja dodatkowo bialy nalot Czy jak spryskam to te rdzawe plamy powinny sniknac, czy zostana, ale nie beda się rozprzstrzeniac? Jak poznac, że zadzialalo?
ZbigniewG 19:08, 03 lip 2013

iwonav23 napisał(a)
Ogrodowiczanie mili, czy ktoś z Was ma bukietówkę Dolprim? Mojej dogadzam jak mogę, a niewdzięcznica mnie zlekceważyła i do tej pory nie ma ani jednego pąka kwiatowego. A przecież podobno kwitnie najwcześniej z bukietówek.

Iwona może za bardzo jej dogadzasz , podobno nawożenie (zwłaszcza ogrodowych)należy zaczynać gdy pojawią się pierwsze pączki
Dolprim ma skłonność do kwitnienia na dwuletnich pędach (tak jest w opisach) kwitnie też na jednorocznych -i bądź tu mądry
Sebek 19:18, 03 lip 2013

AlicyaLK napisał(a)
Sebku, ale dolem liscie i galazki maja dodatkowo bialy nalot Czy jak spryskam to te rdzawe plamy powinny sniknac, czy zostana, ale nie beda się rozprzstrzeniac? Jak poznac, że zadzialalo?

Te plamy zostaną - niestety.
Jeśli choroba nie będzie dalej postępować to znaczy, że zadziałało
AlicyaLK 21:35, 03 lip 2013

Sebek napisał(a)

Te plamy zostaną - niestety.
Jeśli choroba nie będzie dalej postępować to znaczy, że zadziałało

Dzięki Sebek, przepraszam za moje podstawowe pytania, ale ja to zielona jestem jeszcze A proponujesz trzymać je póki co w doniczkach, czy mogę je zasadzić na rabacie?
iwonav23 14:11, 04 lip 2013

ZbigniewG napisał(a)

Iwona może za bardzo jej dogadzasz , podobno nawożenie (zwłaszcza ogrodowych)należy zaczynać gdy pojawią się pierwsze pączki
Dolprim ma skłonność do kwitnienia na dwuletnich pędach (tak jest w opisach) kwitnie też na jednorocznych -i bądź tu mądry

Dzięki za odzew. To miłe
Dolprim jest jakaś inna W tej chwili wypuszcza boczne pędy. Być może doczekam się kwitnienia jeszcze w tym sezonie, skoro kwitnie na jedorocznych. A gdzie znajdujesz takie super informacje?
Ja znalazłam tylko info Babopielki.
Co do nawożenia to może lekko za dużo. Ale inne jakoś sobie radzą