Moje byly okrywane i jak narazie zadziwiaja iloscia kwiatow.Bride ma tylko 4 paki.Za to pozostale okrywane ogrodowki maja tyle pakow, ze az lisci nie widac.
To everbloom
Tu juz magical amethyst-zaskoczyl mnie iloscia pakow
A nawoziles ja jakos specjalnie?Moja byla kilka razy podlewana nawozem w plynie i podsypana subralem do rozanecznikow.W tamtym roku nie kwitla wogole, teraz 3 paki.Porazka.
Znawcą hortensji nie jestem ale z moich obserwacji wynika, że bukietowe już w drugim roku są wielkie a ogrodowe potrzebują około dwóch lat aby się rozkrzewić i wzmocnić. Oczywiście dodatkowym czynniikiem dla ogrodowych jest zima i jakość okrycia. Tegoroczna zima była u mnie wyjatkowo łaskawa dla ogrodowych.
Moja incrediball jest w moim avatarku, w drugim roku zachwyciła mnie kwiatami. Doradźcie jednak jak ją wiosną ciąć? Przycięlam tak jak limelight nad 3 oczkiem. Limka i magical moonligt jest wielka i sztywna w drugim sezonie a lincrediball się pokłada. Nie odważe się jednka jej przyciąć nad pierwszym oczkiem jak zwykłą anabell a może powinnam?
Kasia może masz inna wersję ES -jest ich kilka i spore zamieszanie z nazwami
moja jest różowa z dużą skłonnością do niebieskości przy zakwaszeniu
w tym roku ma mniej kwiatów może dlatego że oddzieliłem parę ukorzenionych gałązek
aktualnie ,zimą przykrywałem stroiszem, teraz mocno przypieczona przez upały
Zatem incrediball przytnę jak anabell wiosną.
Co robić aby hortensje nie "mdlaly" w słońcu. Głupia blondynka .... wczoraj polałam je wodą o 17 i przypaliło im kwiaty. Drzewa mam jeszcze niskie i w takie upały jak wczoraj i dzisiaj (ponad 35 stopni) wyglądają jak zwiędnięte.