Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

KasiaBawaria 15:12, 28 lip 2013

Marzena- u mnie podnosza sie wieczorem, jak slonce juz tak nie grzeje. Jakos musza przetrwac te upaly.U nas spadlo w czerwcu 200 litrow na m2 a w lipcu nie spadla ani kropla.Nawet krzewy zwieszaja liscie,mamy dzis 39 stopni.U sasiadow powypalana trawa.Dzis ma w koncu padac, oby.

Te anabelki u siasiada ktore pokazywalam, kazdej wiosny sa scinane tuz przy ziemi i maja mocne pedy.
Madzenka 15:15, 28 lip 2013

Straszne ceregiele z okrywaniem..... Związuję pędy horti (delikatnie aby utworzyć konstrukcję do ocieplenia) , obsypuję kwaśnym torfem, potem wysoko korą, potem dwie warstwy agrowłókniny, potem stroisz z trawy.... Nic w tym roku nie wymarzło... Ale był tylko -16 u mnie pod Wroclawiem...
Zatem ogrodowe w tym roku kwitną bardzo obficie... Jak trzeba to im skszrynki drewniane będę robić ale ogrodowe będę mieć!!!!!

Madzenka 15:16, 28 lip 2013

KasiaBawaria napisał(a)
Marzena- u mnie podnosza sie wieczorem, jak slonce juz tak nie grzeje. Jakos musza przetrwac te upaly.U nas spadlo w czerwcu 200 litrow na m2 a w lipcu nie spadla ani kropla.Nawet krzewy zwieszaja liscie,mamy dzis 39 stopni.U sasiadow powypalana trawa.Dzis ma w koncu padac, oby.

Te anabelki u siasiada ktore pokazywalam, kazdej wiosny sa scinane tuz przy ziemi i maja mocne pedy.

Kasia wiem, źe u Was upaly Kasia (Bawarka nr 2 pisała). Włączę im rano nawadnianie i już chłodzenia robić nie będę ...
Anabell 19:54, 28 lip 2013

Marzeno- podlewaj rano i wieczorem a w słońcu postaw parasol.
Ja swoim ogrodowym w donicach na północnej ścianie, specjalnie kupuje parasole przeznaczone tylko dla horti, potrzebne są rano potem mają cień pod domem.

Jaka jest różnica pomiędzy anabelką a incredial, to co widzę ze zdjęcia to żadna. obie mają głowy jak wielkie salatery.
Zawsze praktykuje niskie cięcie 1 - 2 oczka wiosną.

Po głowach nigdy nie podlewaj, raz będą poparzone a po drugie ciężar z woda je pokłada.
Wiosną saletra amonowa obowiązkowo a potem garść siarczanu potasu na grubość łodygi i wielkość kwiatów.
ZbigniewG 10:12, 29 lip 2013

troszkę przymglone przed chwilą popadało

popcorn 10:34, 01 sie 2013

Zbyszku, piękne hortensje
jak tniesz limkę, że ma takie duże kwiaty? nawozisz czymś? moje takie chucherka, kwiatki na każdym pędzie, ale pędy słabe, to i kwiatki do bani..
pozdrawiam!
popcorn 10:39, 01 sie 2013

Marzenko, znowu zachwycam się Twoimi hortensjami
popcorn 10:45, 01 sie 2013

Kochani z czym posadzic limki, miskanty mi sie widza pomiedzy, a co z przodu? Zurawki mogłyby być?
k.
Anabell 11:10, 01 sie 2013

Ja też szukam podpowiedzi czym podsadzić limki.
Anita1978 11:35, 01 sie 2013

Proszę o pomoc w identyfikacji