Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Elik 23:30, 24 sie 2013

To ja poproszę o radę. Chciałabym podsadzić zachodnią ścianę domu hortensjami. Nie mogę się zdecydować, którą wybrać?
Podoba mi się; drzewiasta Incrediball, bukietowa Silver Dollar i Limelight. Ale oczywiście jest ALE. Ściana przy której chciałabym hortensje ma okno na wys. ok. 1,4 m. Jak to jest z wysokością hortensji? Doczytuję się, że bukietowe dobrze znoszą słońce ale dorastają do 3 m wysokości a Incrediball dorasta do 1,5m, ale nie wiem jak zniesie słońce? I czy się pokłada tak jak Anabelle?
A jak jest z kwitnieniem? Kiedy naprawdę zaczynają kwitnąć Wasze hortensje? W necie pisze, że bukietowe kwitną od sierpnia do jesieni (prawie 4 miesiące) a z kolei drzewiaste VI – VIII?
Jednocześnie doczytałam się, że hortensje można ciąć…. ale czy ktoś ma np. Limelight przyciętą do wysokości 1,5m? Sama nie wiem... skoro dorasta wyżej, to może szkoda by jej było aż tak przycinać?
kachat 10:12, 25 sie 2013

Elik, hortensje można, a nawet powinno się, ciąć na wiosnę. Można na wysokość 20-30 cm, to odbiją wtedy super gęsto i co roku będą coraz ładniej wyglądały. Więc niektórzy tną tak, by hortensje nigdy nie urosły za duże. 1,4 metra to wbrew pozorom dość wysoko, nawet bez ostrego cięcia nie powinny ci tak łatwo zasłonić okna. Tylko trzeba się liczyć z tym, że po iluś tam latach w końcu mocne cięcie nie będzie mozliwe i krzewy będą chciały urosnąć.. Ale są jeszcze odmiany karłowe, jak Rensun czy Bobo, które ponoć mają rosnąć do maks ok. jednego metra. Więc może pomyśl o takich, jak się martwisz

Moje hortensje bukietowe zaczynają kwitnąć na poczatku sierpnia i kwitną do jesieni, są naprawdę bardzo wdzięczne i bezproblemowe Rosną i w półcieniu, i w pełnym słońcu, i wszystkie czują się świetnie. A zachodnia ściana to akurat taki półcień, więc chyba powinno być w sam raz..
martaibartek 15:23, 26 sie 2013

Moja śpiąca królewna się obudziła. Już myślałam, że nici w tym roku z kwiecia na limce, a tu proszę- będą

w tle vanilka

a tu silver dollar

krystyna_lason 15:01, 28 sie 2013

U mnie hortensji w bród. Praktycznie las hortensjowy. Trochę straciłam panowanie nad nimi i bardzo się rozrosły. N n a wiosnę chyba trzeba solidnie przyciąć. pozdrawiam
Magda_ 11:26, 30 sie 2013

moi drodzy, co ile w jakiej odległości powinnam posadzić Limki żeby się w przyszłości "zlały"
Gardenarium 22:20, 31 sie 2013

Co metr. - póltora.

Instagram Ogrodowiska
Magda_ 13:32, 01 wrz 2013

dziękuję za podpowiedź
martaibartek 09:41, 09 wrz 2013

Kiedy należy przesadzać hortensje bukietowe?
ZbigniewG 14:41, 09 wrz 2013

Marta jeżeli pilna sprawa to już można(wytrzymają) ale lepiej trochę poczekać na deszczowe dni

Ayesha w tle Mega Pearle.................................................................................................Mega Mindy
iwka 20:51, 10 wrz 2013

piękne