Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

renatamama3 11:29, 30 sie 2012

Ta z tyłu mam kosodrzewinę za wrzosami 2 rodo i mam zagwozdkę trawy czy bergerysy.
popcorn 11:30, 30 sie 2012

Koniecznie cos wyzszego, ale raczej nie berberysy - tak blisko placu zabaw...
hortensje i trawy - miskanty?
renatamama3 11:50, 30 sie 2012

Karola hortensje mam już gdzie indziej.Plac zabaw to tylko domek i zjeżdżalnia ściągnięta na czas naszego wyjazdów ,była jeszcze huśtawka ,została u rodziców -tam wcześniej mieszkaliśmy ,dzieciaki już wyrajstają z placu zabaw za rok,dwa będzie tam basen .mam jeszcze zdjęcie z tarasu.

Czyli trawy ,tylko jakie miskanty zebrinus za rodo a między wrzosami mogą być ostnice pony tail ?
popcorn 11:53, 30 sie 2012

Renatko zadaj pytanie na projektowaniu. Ja sie srednio znam, vide moje ciagle roslinne przeprowadzki i próby... Lubię miskanty, w grupach po 3 takiej samej odmiany. Kosodrzewiny kiedys urosna, z trawami fajnie beda wygladac. Powinnas jakos ujednolicic te rabate - ksztalt ma taki niezdecydowany i calosc wysypac kora jak skonczysz nasadzenia, od razu bedzie lepiej wygladac. Nie wiem jak te ostnice wygladaja...
powodzenia!
renatamama3 11:57, 30 sie 2012

Tak wiem kora będzie jak się skończą nasadzenia ,ta rabata powstaje od soboty ,więc młodziak w trakcje.
popcorn 13:05, 30 sie 2012

Usechł mi jeden z 10 dużych rybnickich bukszpanów. I teraz mam zagwozdkę - dosiać tam trawy i zapomnieć, czy posadzić coś innego?
To miejsce pomiędzy garażem a domem, mało miejsca. Marzy mi się drzewko o żółtych liściach, wąskie, kolumnowe. Coś jak buk Purpurea Pendula ale żółtolistny Pewnie taki nie istnieje, ale Danusia podpowiedziała mi wiąza holenderskiego, odm. Wredei.

Wygląda tak - za młodu, potem robi się odwrotnie stożkowaty (co już mniej mi się podoba...):

Żródł: www.iglaki24.pl

Macie może inne pomysły na wąskokolumnowe, liściaste żółte drzewko?
I czy tam je posadzić, czy zostawić trawnik?? M powiedziałby że zostawić trawnik, ale dlatego Jego nie pytam
Miejsce ewentualnie dla niego:

Morwa z tyłu ma docelową wysokość bo jest szczepiona, za to cyprys Lawsona - niebieskawy, ładnie wyglądałby z żółtolistnym drzewem, będzie rósł...
Milka 13:14, 30 sie 2012

Może być Catalpa bignoniodes Aurera, albo brzoza Betula Pendula Golden Cloud
popcorn 13:17, 30 sie 2012

Hej Irenko,
dzięki za typy! Ale już je odrzuciłam Ma być wąskokolumnowe to drzewko...
Poza tym brzoza miałaby tam zdecydowanie zbyt sucho (miałam tam płaczącą szczepioną, ale ją nawozem zabiłam wiosną, zresztą słabo rosła mimo lania wodą
A Catalpa innej odmiany niż Nana rośnie duuża i nie kulumnowo...
Milka 13:23, 30 sie 2012

to może ambrowiec kolumnowy, u siebie posadziłąm, ma jasno zielone liście, potem na orange się pzrebarwia
popcorn 13:25, 30 sie 2012

O, o tym nie czytałam Ale pomarańczowy już mi tak nie pasuje jak żółty.. dzięki!!
A o tym Wredei nie słyszałaś może?