Zapoznałam się już z kilkoma podlinkowanymi wątkami, w szczególności dotyczącymi usuwania chwastów i (o zgrozo) agrowłókniny. Jestem zwolennikiem naturalnych rozwiązań w tym zakresie, dlatego nigdy nie myślałam o jej zastosowaniu, natomiast po przeczytaniu tego wątku i obejrzeniu zdjęć przeżyłam lekki szok. Tylko utwierdziło mnie to w przekonaniu, że często chęć bycia sprytniejszym od natury nie wychodzi nam na dobre.
Plan odchwaszczania
Z obu wątków dowiedziałam się trochę na temat rozprawiania się z chwastami i tak, jak wcześniej poradziła Toszka wezmę się za widły. Dodatkowo spodobały mi się metody z gazetami i octem. W ten sposób stopniowo będę walczyć

.
Muszę przyznać, że Ogrodowisko zmienia spojrzenie i sposób myślenia o ogrodzie. Zanim tu trafiłam wydawało mi się, że przepis na idealny ogród to wiedzieć kiedy co sadzić, na jakim stanowisku, w jakich odległościach od siebie i w jakim sąsiedztwie. Uświadomiłam sobie, że wiedza to jedno, jednak najbardziej niezbędne okazuje się doświadczenie i rozumienie roślin. Bardzo się cieszę i jestem wdzięczna, że na forum mogę korzystać z Waszych fachowych porad wynikających z wieloletnich obserwacji i spostrzeżeń.