Nie wiem jak to możliwe, że minęło aż tyle czasu! Wypada zrobić porządny update, ponieważ trochę się zmieniło od września 2018

.
Przez trwającą budowę, gdzie większość prac wykonywaliśmy samodzielnie, sił i czasu na ogród wystarczało tylko na część warzywną i przeglądanie inspiracji do części ozdobnej.
W rodzinie pojawił się pies, który intensywnie kopie i interesuje się roślinami, w związku z tym z mojej hortensji 'Annabelle' zostało niewiele. Posadziłam cztery kolejne, każdej trochę się oberwało

. Do tej pory marzyłam o zawilcach, naparstnicach i kilku innych, ale na razie dam sobie z nimi spokój.
Z nowych roślin pojawiła się wiśnia, krzewy porzeczek i agrestów, dwie śliwy (została jedna

). Są też dwa rododendrony, lilak, kilka płożących jałowców, hortensje 'Polar Bear' i 'Silver dollar', trzy serby posadzone na razie byle gdzie. Wysiewałam byliny, sporo roślin jednorocznych i sadziłam cebulowe, żeby coś kwitło, ale nic nie ma swojego miejsca.
Altanka została przerobiona na tymczasowy tunel foliowy. Docelowo w tym miejscu chyba nic nie będzie.
Po stronie wschodniej budynku faktycznie jest trochę mało światła. Znajduje się tam część gospodarcza - kompostownik, śmietniki, narzędzia...
Koncepcja górskiej nutki, obecności brzóz, sosen, bieli i fioletu się nie zmieniła.
Najgorsza zmiana, nad którą najbardziej ubolewam dotyczy ziemi, którą zachwycałam się na początku. Została ubita przez ciężki sprzęt i przykryta 30-50 cm warstwą obrzydliwego pobudowlanego piachu. Perz i skrzyp mają się świetnie. Podczas deszczu i roztopów po stronie północno-zachodniej stoi sporo wody i trzeba będzie coś z tym zrobić.
Zmieniłam zdanie dotyczące
żywopłotu, który w tej chwili jest moim głównym przedmiotem intensywnych poszukiwań. Początkowo go nie planowałam, podobała mi się koncepcja działki otwartej na dziką łąkę i pola. Niestety sieje się z niej mnóstwo chwastów, wszystko przerasta przez ogrodzenie. Najgorsze są jednak zachodnie wiatry, od których trzeba się bezwzględnie osłonić. Chciałabym żywopłot nieformowany, nieregularny, którego szkieletem będzie kilka gatunków iglastych i zimozielonych, osłaniających przed wiatrem również zimą. Przed nimi znajdą się niższe nasadzenia mieszane - liściaste, iglaste, byliny, trawy... + kilka brzóz.