Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Po prostu ogród...

Po prostu ogród...

Agnieszka_B 22:08, 04 cze 2013

Tez podziwiam twoje rh i z ciekawości zapytam , ile masz sztuk tego cuda w ogrodzie ?
sylllwia 22:25, 04 cze 2013

Agnieszka_B napisał(a)
Tez podziwiam twoje rh i z ciekawości zapytam , ile masz sztuk tego cuda w ogrodzie ?

Mam około 15 rhododendronów, 35 azalii (nie wiem czy wszystkie policzyłam, bo teraz to zliczałam).
Azalie są mniej wymagające i dużo odmian jest pachnących.
sylllwia 22:31, 04 cze 2013

Asisko_2005 napisał(a)

Pierwszy raz zaglądam do Twojego ogrodu. Jest pięknie, takich kolorów, i ferii barw nie widziałam nawet w najlepszych szkołkach z roślinami. Normalnie jak zdjęcie robione komputerowo. Gratuluję takich okazów. Miałam 3 RH i po kilku miesiącach musiałam je pozegnać.Chyba nie mam do nich ręki.

Dziękuję za miły komentarz. Mogłaś dać jeszcze szansę swoim rh, przesadzić w inne miejsce w kwaśnej ziemi. Ja też mam jednego bidulka, co coś choruje, już trzeci rok daję mu szansę, ale nie wiem co z tego wyjdzie.
sylllwia 22:32, 04 cze 2013

Gabrysia, Gierczusia - pozdrawiam Was dziewczyny

reni 22:41, 04 cze 2013

sylllwia napisał(a)

Mam około 15 rhododendronów, 35 azalii (nie wiem czy wszystkie policzyłam, bo teraz to zliczałam).
Azalie są mniej wymagające i dużo odmian jest pachnących.

Ładna kolekcja..pozdrawiam
baraga1904 22:43, 04 cze 2013

...Sylwio...jak Twoje Rodki i Azalie znoszą te ulewy...? chyba niezbyt ...co? jak patrzę na to co za oknem ...brrrrrr...strach myślec.....
Asisko_2005 09:50, 05 cze 2013

Syllwio chyba nic by to nie dalo, bo malo tego, ze marniały to jeszcze im pies dołożył swoje.
Agnieszka_B 17:39, 05 cze 2013

Twoja kolekcja jest baaaaardzooooo imponująca.
Ja mam jednego rh i jedna azalie. Wcześniej kilka innych sztuk padło. Te które mam obecnie też się miały bardzo kiepsko. Za każdym razem były sadzone w miejscu -według wszystkich znaków na ziemi i niebie - prawidłowym . Nie w pełnym słońcu , ale tez nie w cieniu . W ziemi bardzo dorodnej . Pod bardzo wysokimi drzewmi iglastymi, dodatkowo zaprawione dołki itp. itd. A one nic tylko chorowały , cudowały i umierały. No to troche zaczełam jeżdzić z nimi po ogrodzie - ale i tak to nic nie dało - choć zjeżdziłam wiele miejsc. Wreszcie został tylko ten jeden rh i jedna azalia i stwierdziłam , że "piernicze to". Posadze je pod domem, z przodu i niech się dzieje co chce , najwyzej za pare miesięcy wyrzuce. Problem polega na tym ze przód jest od połnocy. One rosną w rogu , na takim podwyższeniu (kopcu ziemi) wiec wiatry tez je pewnie nie oszczedzają. I wyobraźcie sobie ze rh juz drugi rok kwitnie , a azalia , po raz pierszy od kilku lat ma liście no i jeden kwiat - pierwszy w swoim życiu. A ja się zastanawim czemu nie chciały rosnąć w tak cudnych dla nich miejscach , a zaczely w tak paskudnych. No i zastanawiam się też czy nie kupie kolejnych na tą północną , ciemną i wietrzną strone ogrodu.
eliza3 18:04, 05 cze 2013

Sylwio pooglądałam Twoje rodki, są piękne.
Ja też w tym roku dokupiłam i nawet znam nazwy, ale jeden najstarszy do tej pory był bezimienny. Po obejrzeniu Twoich zdjęć, coraz bardziej jestem przekonana, że mój to Catawbiense... może być jeszcze Blutopia, ale ten podobno wcześniej kwitnie.
Pisałaś że Twój szybko rośnie i to mnie przekonało, zajrzyj do mnie to zobaczysz jak mój wyrósł w ciągu 8 lat? Strona 385 i 389
danuta_szwajcer 22:08, 05 cze 2013

Sylwo Cudnie u Ciebie Piękne masz rh i azalie Szkoda tylko, ze deszcz nie pozwala się cieszyc w pełni ich urodą i zapachem. Pozdrawiam