Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:23, 27 maj 2026

Remontowo
Zaczęliśmy listwowanie paneli w sypialni

i powiesiliśmy w kuchni nowy kwietnik

tylko kwiatka na razie brak

A najważniejsze skończone okucia na frontach szafek

sylwia_slomc... 22:31, 27 maj 2026

Ja na zmianę z pomocnikiem kończę malowanie ogrodzenia w warzywniku. Ogórki i pomidorki posadzone. Część wysiewów posadzona w warzywnik i łąkę reszta czeka na kolejny deszcz. Dzisiaj w domu posadziłam wreszcie rośliny do skrzynek na balkonie w tym sezonie werbena, bakopa i bidens. Podlewamy bo potwornie sucho już przez to wietrzysko i gorąc. Z rabat troszkę nawłoci powyrywałam, ale to kropla w morzu potrzeb. W łące pryskałam raz jeszcze, ale to raczej nie koniec. Żywotna roślina z tej nawłoci po deszczu się regeneruje, a ja ją chcę zamordować dokumentnie więc walka trwa. Róże dopiero teraz zaczynają się zbierać do jako takiego wyglądu. Jagoda kamczacka obficie w tym roku obrodziła. Mam dwa krzaki, wyższe ode mnie, nigdy nie cięte dwie godziny wczoraj obierałam owoce urwałam z tych dwóch prawie dwulitrowe wiaderko. Przeszło 1kg owoców było. A to dopiero pierwszy zbiór w tym roku.
Ulina 20:33, 28 maj 2026

U mnie kamczacka poszła w liście i nowe przyrosty, wreszcie
Dużo podziałałaś najwięcej pracy jest z plewieniem na rabatach siewki traw mam obecnie po kolana. Skończył się mniszek, zaczęły osty, teraz trawa. A u Ciebie nawłoć i podagrycznik.

Ciekawa jestem kuchni w realu bo zdjęcia to nie to samo ale w tym roku chyba nie mam szans przyjechać.
sylwia_slomc... 22:57, 28 maj 2026

Ulina napisał(a)
U mnie kamczacka poszła w liście i nowe przyrosty, wreszcie
Dużo podziałałaś najwięcej pracy jest z plewieniem na rabatach siewki traw mam obecnie po kolana. Skończył się mniszek, zaczęły osty, teraz trawa. A u Ciebie nawłoć i podagrycznik.

Ciekawa jestem kuchni w realu bo zdjęcia to nie to samo ale w tym roku chyba nie mam szans przyjechać.

Kuchnia nie ucieknie
Widzę w łące, ze opryskana nawłoć zamiera. Dziś posadziłam w niej trochę roślin bo zrobiło się miejsce. Ale jeszcze raz oprysk powtórzę bo znowu widać gdzie jest nie opryskana. Tylko muszę poczekać żeby nie było wiatru... Rabaty jeszcze nie plewione u mnie, chwast do pasa. Walczę z nawłocią i podagrycznikiem, nadrabiam malowanie architektury ogrodowej bo aż się prosiło.
Ulina 11:21, 29 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kuchnia nie ucieknie
Widzę w łące, ze opryskana nawłoć zamiera. Dziś posadziłam w niej trochę roślin bo zrobiło się miejsce. Ale jeszcze raz oprysk powtórzę bo znowu widać gdzie jest nie opryskana. Tylko muszę poczekać żeby nie było wiatru... Rabaty jeszcze nie plewione u mnie, chwast do pasa. Walczę z nawłocią i podagrycznikiem, nadrabiam malowanie architektury ogrodowej bo aż się prosiło.

Czy te środki są tak wybiórcze na nawłoć, że nie zniszczą Ci innych roślin?
sylwia_slomc... 12:15, 29 maj 2026

Ulina napisał(a)

Czy te środki są tak wybiórcze na nawłoć, że nie zniszczą Ci innych roślin?

Nie Ula nie są wybiórcze. Idę od rośliny do rośliny i pryskam tyko na nawłociowe gałązki. Trudne zadanie, ale jakieś realne skutki widzę. Może za kilka lat wytępię zupełnie... jest szansa.
sylwia_slomc... 12:19, 29 maj 2026

Zgrałam zdjęcia. Przeszło 450 fotek. Większość z łąki bo na rabatach na razie mało kwitnie. Choć nie tak, że zupełnie nic, ale jednak zachwaszczone bardzo... Łąka na razie bardziej cieszy

Połowa maja

sylwia_slomc... 12:21, 29 maj 2026

sylwia_slomc... 12:23, 29 maj 2026

sylwia_slomc... 12:25, 29 maj 2026