Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:30, 22 sie 2026

Ulina napisał(a)
Dzięki za ciekawe ujęcia Twój aparat oddaje inną perspektywę niż ten z mojego tabletu
Za 5 lat będzie już całkiem inny jak wszystko podrośnie, jeszcze zbyt dużo nowych sadzonek u mnie i kolejnych zmian

Ula Twój ogród jeszcze się tworzy, ale też już dojrzewa. Za 5 lat drzewa nabiorą sporej masy Ogród się wypiętrzy.
sylwia_slomc... 21:31, 22 sie 2026

LIDKA napisał(a)

Moja pierwsza myśl po zobaczeniu fotek

Bo na zdjęciach tylko to co jakoś wygląda
sylwia_slomc... 23:01, 22 sie 2026

Trochę informacji w filmiku o Krakowskim Ogrodzie Botanicznym.
https://www.facebook.com/Ogrod.Botaniczny.UJ
kasiek 08:56, 23 sie 2026

No domek nabiera wyglądu! U ciebie juz bardzo gęsto i naturalnie, jest się gdzie schować. Dobrze że nie masz sąsiadów przy dużym ogrodzie bo wtedy wielkość drzew trzeba kontrolować, a tak to masz luksus założenia parkowego
kasiek 08:56, 23 sie 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetnie to wygląda, bardzo energetycznie!
sylwia_slomc... 10:49, 23 sie 2026

kasiek napisał(a)
No domek nabiera wyglądu! U ciebie juz bardzo gęsto i naturalnie, jest się gdzie schować. Dobrze że nie masz sąsiadów przy dużym ogrodzie bo wtedy wielkość drzew trzeba kontrolować, a tak to masz luksus założenia parkowego

No właśnie po śmierci sąsiadki zaczynają być w tej kwestii problemy problemy z Jej wnuczką. Bo cieniujemy Ich pole. Nie ważne, ze tylko przy zachodzącym słońcu. To Ci co wycieli wszystkie drzewa na działce po sąsiadce, które wg umowy zawartej przy tyczeniu granicy miały być nietykalne. Na szczęście ja moje drzewa mam posadzone przeszło metr od ogrodzenia, a za ogrodzeniem prawie półtora metra też mojej ziemi. Czyli od granicy przeszło 2,5 metra są pnie. Zagrożenia nie stanowią dla budynków, a nie ma konkretnego przepisu, który by zabraniał wzrostu drzew na moim gruncie. Gdyby rosły w granicy mogliby podciągnąć pod wysokość ogrodzenia, ale przy tej odległości raczej nic nie mogą. Jak od nich gałęzie w moją drogę wchodziły na trzy metry było ok. Jak mi zgniłe owoce leciały na tą drogę też nie widzieli problemu, że nas topią nie podbieranym rowem też nie ważne, ale oczekiwania wobec nas chcieli by mieć.
sylwia_slomc... 10:50, 23 sie 2026

kasiek napisał(a)

To typowo letnia rabata.
sylwia_slomc... 18:44, 23 sie 2026

Zapraszam Was na Wzgórze Chaosu, które chaosem nie jest.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=746
kasiek 19:29, 23 sie 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

No właśnie po śmierci sąsiadki zaczynają być w tej kwestii problemy problemy z Jej wnuczką. Bo cieniujemy Ich pole. Nie ważne, ze tylko przy zachodzącym słońcu. To Ci co wycieli wszystkie drzewa na działce po sąsiadce, które wg umowy zawartej przy tyczeniu granicy miały być nietykalne. Na szczęście ja moje drzewa mam posadzone przeszło metr od ogrodzenia, a za ogrodzeniem prawie półtora metra też mojej ziemi. Czyli od granicy przeszło 2,5 metra są pnie. Zagrożenia nie stanowią dla budynków, a nie ma konkretnego przepisu, który by zabraniał wzrostu drzew na moim gruncie. Gdyby rosły w granicy mogliby podciągnąć pod wysokość ogrodzenia, ale przy tej odległości raczej nic nie mogą. Jak od nich gałęzie w moją drogę wchodziły na trzy metry było ok. Jak mi zgniłe owoce leciały na tą drogę też nie widzieli problemu, że nas topią nie podbieranym rowem też nie ważne, ale oczekiwania wobec nas chcieli by mieć.

To ta sąsiadka gdzie był orzech czy po drugiej stronie gdzie jest wjazd?
sylwia_slomc... 20:21, 23 sie 2026

kasiek napisał(a)

To ta sąsiadka gdzie był orzech czy po drugiej stronie gdzie jest wjazd?

Gdzie wjazd.