Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

monteverde 23:07, 26 mar 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Magda, byłam dziś po drodze w Wilczycach. Deroma jest boska. Taka hurtownia na wiejskim podwórku. Oszalałam. Muszę tam wrócić kiedyś po skrzynki. Dzięki.

Ewa takie hurtownie wiejskie oglądałam w Niemczech, w stodołach mają towar i przed, a jakie zaopatrzenie fajnie macie z takim dostępem do roślin
noemi 23:13, 26 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)

Magda, byłam dziś po drodze w Wilczycach. Deroma jest boska. Taka hurtownia na wiejskim podwórku. Oszalałam. Muszę tam wrócić kiedyś po skrzynki. Dzięki.

I nikt już nie pamięta, że to ja alarmowałam o donicach .... i bukszpnach..... A teraz Madzia się odwdzięczyla stelażem.
Magda tak jak pisze Sylwia, jak je raz porządnie uformujesz to potem już przyrosty łatwo się przycina

Madzia ja ci nie będę zawracać głowy tym stelażem, zamówiłam przez internet i dostałam potwierdzenie, że już wysłali
A jak sie umowimy na przekazanie donicy? Mam 36, 40 i 41 cm, którą chcesz ?

Marzenko jak to nikt nie pamięta!!! ... już się cieszyłam , że Ci się zrewanżuje , a tu proszę , już sobie poradziłaś ... nie było by to zawracanie głowy
... doniczka 40 cm będzie super ... jutro ma przyjść kula na pniu z bukszpanu i wtedy dam Ci znać, zobaczę jaką bryłę będzie miała... chyba , że gdzieś uda mi się taką zdobyć , to nie będę Ci robić kłopotu odezwę się dziękuję , że poszukałaś
noemi 23:18, 26 mar 2012

monteverde napisał(a)

Ewa takie hurtownie wiejskie oglądałam w Niemczech, w stodołach mają towar i przed, a jakie zaopatrzenie fajnie macie z takim dostępem do roślin

To Marzenka ma takie super namiary , a my mamy z Nią super ... też byłam pod wrażeniem , nie trzeba od razu inwestować w stoisko, można wykorzystać podwórko i klienci się znajdą , jak towar będzie interesujący
Madzenka 23:19, 26 mar 2012

Madzia nie robisz mi problemu, te donice mi zawadzają
noemi 23:39, 26 mar 2012

Marzenko dobrze , to będę bardzo wdzięczna ... umówimy się, napiszę PW.
noemi 00:09, 27 mar 2012

Syla napisał(a)
.... Cały czas dumam nad Twoim przedogródkiem ..... Myślałam nad kulkami z cisa i bukszpanika (większe , mniejsze) i żywopłociku i może jakimś drzewkiem wysoko szczepionym ..... Podsadzić to wszystko żurawką ????? lub trzmieliną ?????
Narysuję to .... ale jak nie chcesz to nie będę Ci głowy zawracać i wątku zaśmiecać Buzialki i udanych zakupów !!!

Przy sadzeniu w ogródku zastosuj do ziemi piasek gruboziarnisty zmieszany z ziemią rodzimą .... Ja u siebie będę wysadzać lawendę na ten przykład i pomieszam ziemię z piaskiem podwyższając lekko rabatę ..... Matko kiedy ja to zrobię

Jeszcze jedno , masz małą działkę .... teraz na wiosnę możesz zastosować jednorazowo podlewając całą działkę wraz z trawą preparatem Biohumus , działa jak obornik ......Ja u siebie również to zrobię .... Działa fantastycznie na rozluźnienie gleby ..... No już uciekam pa

Dziękuję Ci Kochana za rady i za dobre chęci , że myślisz o moim ogródku ... zainspirowana tym widokiem , projekt 1 ze znanego już linku
http://www.gardenbuilders.co.uk/section.php/431/1/recent_project_1
skonsultowałam się z "naszą" Magnolią, czy coś takiego może się udać u mnie i poczyniłam już pierwsze nasadzenia bukszpanów. Obiecuję zdjęcia Raczej nie będę bukszpanów niczym podsadzać, w żwirku cięszko sie sadzi ... jutro będę próbować ciąć je w kulki, koniecznie muszą być równiutkie , bo nie będzie zamierzonego efektu.
Drzewo wysoko szczepione też będzie i wybór padł na umbraculiferę z tego powodu między innymi , że przed wejściem w donicy będzie kulka na pniu z bukszpanu , też jest na tym projekcie z linku powyżej Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć w jakimś stopniu ten efekt
noemi 00:11, 27 mar 2012

Syla napisał(a)
Zostawię tę informację również i tu

Program ochrony bukszpanów
•październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
•maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
•czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
•lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE
•sierpień - na przemian oprysk BRAVO, oprysk MOSPILAN
•wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Ściąga superaśna ... jutro na listę zakupów dochodzi PROMANAL
Madzenka 06:48, 27 mar 2012

Magda jak jeszcze raz zamieścisz ten projekt to się zastrzelę
Donicę pure masz, kula Twoja pewnie ładniejsza, wiśnię widziałam u Kulasa! Wiśnie były po ponad 200 zl a ja takie same jesienią dwa lata temu u nich na wyprzedaży za 120 zł kupiłam.
Syla 07:19, 27 mar 2012

No to super , będzie pięknie , inspiracja z linku również przyciągnęła moją uwagę .... mocno...mocno
Pracuj intensywnie ale bez przesady i pokazuj efekty powodzonka
Milka 11:59, 27 mar 2012

Marzenko, obrotnaś dziewczyna i my wszystkie, czyli Magdzia, Agnieszka, Pszczółka i ja doceniamy twoje skuteczne działania, dzięki którym realizujemy swoje chciejstwa: