Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Syla 18:39, 23 mar 2012

monteverde napisał(a)
Cieszę się , że masz posadzone ziółka, a drogie były te donice od "chrapki"?

Ładnie by się prezentowały u mnie Na pocieszenie dodam , że mój M wraca jutro po tygodniowej delegacji , normalnie nie daję rady po tygodniu bieganiny .....
A jakie bukszpaniki kupujesz ? kulki czy na żywopłocik ? Moje trochę podmarzły, właśnie wróciłam z pola , dokonałam malutkich postrzyżyn w jednym szpalerze bukszpanów a przy okazji gdzieś mi się zawieruszyły nożyce szpalerowe i cięłam malusim sekatorkiem .....pozdrawiam
noemi 19:07, 23 mar 2012

Cześć Syla miło mi , że zajrzałaś do Magdusi ...już miałam wychodzić z pracy , ale zajrzałam jeszcze na ogrodowisko ... tydzień czasu , to u mnie pewnie by wszystko wysiadło, nie wiem co za omen nomen ... ale bez netu w domu , sama!!! wczoraj myślałam, że wyjdę z siebie ...w akcie desperacji podłączyłam się pod komórkę, ale wolno się strony otwierały i zrywało co chwile ...
... po bukszpaniki jadę , te słynne po 8zł ... na kulki , na razie do donic, ale przymierzam się do przedogródka i na tyły do ogrodu. Pan mnie zapewnił, że nie braknie to będę kupować w miarę potrzeb. Moje w zawijasku też takie marniutkie, ale jutro je przytnę i podleje florovitem... ...pozdrawiam !
Syla 19:41, 23 mar 2012

Hehehehe do Magdusi , zawsze !!! Ja swoje będę pryskać florovitem dolistnie a nawozić długodziałającym . Jeszcze nie mam muszę zakupić ..... Cały czas dumam nad Twoim przedogródkiem ..... Myślałam nad kulkami z cisa i bukszpanika (większe , mniejsze) i żywopłociku i może jakimś drzewkiem wysoko szczepionym ..... Podsadzić to wszystko żurawką ????? lub trzmieliną ?????
Narysuję to .... ale jak nie chcesz to nie będę Ci głowy zawracać i wątku zaśmiecać Buzialki i udanych zakupów !!!

Przy sadzeniu w ogródku zastosuj do ziemi piasek gruboziarnisty zmieszany z ziemią rodzimą .... Ja u siebie będę wysadzać lawendę na ten przykład i pomieszam ziemię z piaskiem podwyższając lekko rabatę ..... Matko kiedy ja to zrobię

Jeszcze jedno , masz małą działkę .... teraz na wiosnę możesz zastosować jednorazowo podlewając całą działkę wraz z trawą preparatem Biohumus , działa jak obornik ......Ja u siebie również to zrobię .... Działa fantastycznie na rozluźnienie gleby ..... No już uciekam pa
Syla 19:43, 23 mar 2012

Zostawię tę informację również i tu

Program ochrony bukszpanów
•październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
•maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
•czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
•lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE
•sierpień - na przemian oprysk BRAVO, oprysk MOSPILAN
•wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
Milka 11:26, 24 mar 2012

miłego dzionka i pracy w ogrodzie
Milka 13:43, 26 mar 2012

i co tam podziałałaś? jakie nasadzenia w donicach i gdzie sadziłaś bukszpany?

pozdrawiam!
noemi 15:03, 26 mar 2012

Irenko narobiłam się strasznie ale dzisiaj już mi lepiej ... jeden bukszpan udało się posadzić w donicy , kulka mi trochę nie wyszła, reszta miała takie ogromne te bulwy z korzeniem , że nie miałam takich wielkich donic...ale do gruntu posadziłam nie miałam jak zrobić zdjęć, dzisiaj do późna jestem w pracy, to dopiero jutro się pochwalę ...ale walczyłam sama ze sobą , żeby się nie poddać w trakcie prac, sama do siebie mówiłam, że jeszcze tylko trzy, jeszcze tylko dwa itd. ... dobrze , że zmęczenie mija i ochota na dalsze prace powraca

Pozdrawiam Cię również

Milka 15:07, 26 mar 2012

Wierzę, bo czuje to samo, aż w pewnym momencie byłam zniechęcona; robisz i robisz i nic nie widać;
teraz tez odpoczywam, a po pracy dalej tnę kule; też słabo wychodzą, bo na razie skupiam się na ścięciu tych przemarzniętych kawałków, ale powoli stworzę ładne, taką mam nadzieję u mnie do cięcia 85 zostało ze 115
noemi 15:14, 26 mar 2012

Ojej ... no to już nic nie mówię , bo ja mam na razie tylko 11 sztuk do uformowania , jutro kupię ten stelaż z Tchibo i zobaczę czy się sprawdzi ... Kibicuję Ci bardzo , siły powrócą , tylko pęcherze musisz wyleczyć.
Milka 15:16, 26 mar 2012

Ciekawa jestem tego stelaża, ale jak podrosną bukszpany i chcesz większe kule, to znowu nowy stelaż do kupna, a ja juz tyle klamotów mam na terenie