Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 12:23, 27 wrz 2015

leon60 napisał(a)
Chyba będą jeżówki
Zobacz sobie jeszcze odmianę Virgin, Papallo White, Purity, Avalanche niższe od poprzednich

Będą Odmiany muszę poszukać i udać się na zakupy do Finki
polinka 12:25, 27 wrz 2015

ewa004 napisał(a)
Ja tez obstawiam jeżówki
Chociaż dla nie nr jeden w połączeniu z ML są zawilce ,ale jeżówki tez pięknie.

Ja mam u siebie zwykłe różowe jeżówki posadzone w Ml ,ale chcę wymienić na białe zawilce ,bo mam tam półcień i jeżówki bardzo szybko mi przekwitły .
Teraz straszą badyle ,nie podoba mi się to .

Zawilce tez fajne ale Madżenka pisała, że potrzebują dużo miejsca a u mnie mała powierzchnia. Zobaczymy jakie znajdę białe jeżówki.
polinka 13:12, 27 wrz 2015

Pogooglowałam z podanych propozycji i mam trzy typy

Wysoka do 1m.- White Swan
Niższa do 60 cm- biała Virgin i zielona Green Jawel. Te niższe bardziej mi się podobają

Muszę dzisiaj po pracy iść tam z miarką i dokładnie pomierzyć.
Problemem może być ML, który rośnie tam jakby chciał a nie mógł... w ogrodzie ML ładnie przyrastają a te jakieś opóżnione w rozwoju.
Jeśli w przyszłym roku ML dalej bądą stały w miejscu to jeżówki mogą być te niższe ale jak zaczną rosnąć to jeżówki już wyższe...I bądz tu ogrodniku mądry

Mala_Mi 13:17, 27 wrz 2015

Virgin - oj tak ta by mogła być Ola super wybór Piękne duże kwiaty i sztywna.. choruję na nią.
Papallo White - mam ..za wiotka i za niska.. ML ją przytłoczy,
Purity, Avalanche - nie znam..

Zawilce by tu były naj.. ale one się pokładają ...

Tulipany - też liście im brzydko żółkną... i są już miesiąc później, miesiąc później już trawy są ozdobą.

Czosnki główkowate - są śliczne, ale kwitną dość krótko, i ten najpiękniejszy wygląd jest już wogle krótki. Na słońcu stoją same, w półcieniu się pokładają ... to wiadomość na inne rabaty. Everesty są 2 miesiące wcześniej, kwitną bardzo długo i mają najlepsze liście z czosnków, najdłużej są zielone. Potem kule też są ozdobą.. u mnie rosną w totalnie suchym miejscu i nigdy nie podlewanym... bo są pod okapem..
U siebie daję ci widok czosnków w czasie.. tu ci nie zaśmiecam... i też lecę popracować.

Cieszę się, że się na coś przydałam
polinka 13:52, 27 wrz 2015

Czyli Virgin wygrywa Nawet już znalazłam sklep gdzie są dostępne. Zaczynam się wciągać...

Idę zobaczyć do Ciebie na te czosnki. Główkowaty pasuje mi bardzo kolorystycznie do ogrodu między hortensje ale z tym półcieniem może być problem. Lipa sąsiada coraz większa i już nawet widzę po smaragdach jak mniejsza ilość słońca i wody wpływa na nie niekorzystnie

Tulipany średnio lubię ale czy jest coś innego wcześnie kwitnącego białego z cebulowych? Tak aby zakwitały przed Everestami?

Cieszę się, że chciało Ci się pomóc
ewa004 14:35, 27 wrz 2015

A gdzie znalazłaś ta Virgin ?
śliczna jest
Mala_Mi 17:06, 27 wrz 2015

polinka napisał(a)
Czyli Virgin wygrywa Nawet już znalazłam sklep gdzie są dostępne. Zaczynam się wciągać...

Idę zobaczyć do Ciebie na te czosnki. Główkowaty pasuje mi bardzo kolorystycznie do ogrodu między hortensje ale z tym półcieniem może być problem. Lipa sąsiada coraz większa i już nawet widzę po smaragdach jak mniejsza ilość słońca i wody wpływa na nie niekorzystnie

Tulipany średnio lubię ale czy jest coś innego wcześnie kwitnącego białego z cebulowych? Tak aby zakwitały przed Everestami?

Cieszę się, że chciało Ci się pomóc

narcyzy..jak masz miejsce lub krokusy Joanna darc
DO CZOSNKÓW JUZ PRZEKWITNĄ
nawigatorka 17:18, 27 wrz 2015

Udana udana. Dziewczyny dzis mnie nie zagadaly chyba szybciej ja je a dzis zakupiłam wlasnie green jewel, a virgin na rabatach arboretum zebrałam nasiona moze akurat ki sie wysieja choc wiem ze odmianowe niby sie nie wyśmiewają. Rozmawiałam tez z Marta Finka o nich, ze to cenna odmiana bi dość wysoka ale sie nienpoklada
polinka 20:11, 28 wrz 2015

ewa004 napisał(a)
A gdzie znalazłaś ta Virgin ?
śliczna jest

Ewka, napiszę na pw.bo zaraz nie będzie
siakowa 20:11, 28 wrz 2015

Ooo jak ja lubię jak jesteś